INGREDIENCE: 500 g uzeného masa, 40 g mrkve, 40 g petržele, 1 cibule, 250 ml kyselé smetany, 50 g hladké mouky, 15 g sádla, nové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kořenovou zeleninu najemno nastrouháme, přidáme drobně pokrájenou a na sádle osmahnutou cibuli, pokrájené maso, koření, podlijeme vodou a dusíme v troubě. Když je maso měkké, vyjmeme je a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme. Maso dáme na talíř a přelijeme omáčk ..
INGREDIENCE: 400 g mletého hovězího masa, sůl, mletý pepř, 4-6 lžic oleje, 4žemle, 1 lžíce hořčice, 1 menší cibule, 1 menší sterilovaná okurka, 4 žemle. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, promícháme, vytvoříme z něho čtyři placičky a necháme chvíli odležet. Potom je na rozehřátém oleji z obou stran opečeme, Opečené maso vložíme do rozkrojené žemle, potřeme hořčicí, doplníme na kroužky pokrájenou cibulí a plátky okurky. ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 40 g sádla, 1 cibule, 2 hřebíčky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařit rýži není snadné a musíme počítat s tím, že to několikrát pokazíme, než se nám povede upravit rýži, jaká má být, kyprou a sypkou. Na osobu počítáme asi 80g rýže. Rýži přebereme aby v ní nebyly cizí součástky, dáme na hluboký cedník a propereme pod tekoucí vodou. Pak ji přelijeme vařící vodou, znovu prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Na kastrole rozpustíme sádlo, vložíme menší cibuli do které zapíchne ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se dá 200 g mouky, 50 g másla 50 cukru, 1 kávová lžička sody a vše se dobře asi 10 minut nožem dohromady seká. Trochu se osolí a 3 lžícemi mléka zadělá. Těsto se dobře vypracuje a nechá přikryté stát ½ hodiny. Zatím se oloupe a na lístky nakrájí asi 6 jablek, osmaží 2 postrouhané housky máslem pokropené. Těsto se tence vyválí, na dva díly rozkrojí, ty se posypou osmaženou houskou, cukrem a pak jablky, na ně opět přijde houska a cukr, s pravé i levé strany přel ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kousky nakrájené telecí maso se prudce osmaží na másle. Poté se zapráší moukou, nechá vysmáhnout, osolí, zaleje vodou nebo polévkou z kostí a za dalšího potřebného podlévání dusí do měkka. Mezitím se upraví na másle dušená karotka, kedlubny a zelený hrášek, každý zvlášť. Zelenina musí být bez vody a nezaprašuje se ani nezasmažuje. Maso se uloží na mísu a kolem se upraví věnec se zeleninou. K tomu brambory. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 600 g strouhaných brambor, 60 g másla nebo umělého tuku, 2 vejce, 1 žloutek, 300 g mouky včetně asi 2 lžic krupice a sůl zpracuje se na vále v tuhé těsto, rozválí na prst silně, potře rozpuštěným máslem, posype osmaženou houskou, sbalí jako závin, krájejí se kousky, kraje dobře k sobě přitisknou a knedlíky se házejí do vařící, trochu osolené vody, v níž se zvolna asi 20 minut, dle velikosti i déle vaří. Hodí se k pečením a též ke zvěřině. ..
INGREDIENCE: 1 1 l vývaru, 40 g čerstvého droždí, 1 malá cibule, 2 lžíce tuku z vývaru nebo sádla, 1 vejce, masox, sůl, pepř, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, až se osmaží dorůžova. Vyklepneme na ně vejce a mícháme, až se utvoří malé hrudky Zalijeme je vývarem, osolíme, opepříme a povaříme asi 7 minut. Polévku ochutíme masoxem a před podáváním ozdobíme nasekanou pažitkou. ..
INGREDIENCE: 800 g vepřové pečeně, 100 g brambor, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, tymián, bobkový list, 1 lžíce sádla, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce s 1 l slané a opeřené vody vložíme maso, uvedeme do varu a pod poklicí slabým varem vaříme 30 minut. Zapékací mísu vymažeme utřeným stroužkem česneku. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak rozložíme do mísy ve třech vrstvách, každou vrstvu posypeme směsí rozdrceného bobkového listu a tymiánu, utřeného stroužku česneku ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 1 hrníček krupicového cukru, 2 hrníčky hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa,1 hrníček mléka. 1/2 hrníčku oleje, strouhanou citronovou kůru z 1 citronu, sůl, 2 čokolády na vaření, čokoládovou rýži. Náplň: 2 kostky měkkého tvarohu, 1 hrníček moučkového cukru,1 hrníček mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 2 vejce - vše rozmícháme do hladka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem ..
INGREDIENCE: 2 zakysané smetany, 2 vejce, 2 kávové lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička cukru, 42 g droždí (1 kostka), 2 dcl mléka, 3 lžíce oleje, asi 1 kg hladké mouky. POSTUP PRIPRAVY: Necháme vzejít kvásek a vypracujeme těsto. Velký mikrotenový sáček vytřeme olejem a těsto do něj vložíme a na volno sáček uzavřeme (těsto v sáčku bude kynout). Vložíme do lednice, těsto vydrží i týden. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA