Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | PLNĚNÉ LILKY III

INGREDIENCE: 2 velké baklažány, 1/2 šálku oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g šunky, 3 oloupaná rajčata, 1/2 šálku strouhanky, petržel, 1 šálek strouhaného sýra, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Baklažány rozpůlíme, spaříme 10 minut v horké osolené vodě. Necháme okapat. Osmažíme cibuli, česnek a přidáme šunku. Poté přidáme rajčata a svaříme v hustou omáčku. Dochutíme solí, plníme baklažány. Posypeme sýrem a zapečeme v předehřáté troubě. Můžeme připravit i bez šunky. ..

POMAZÁNKY | POMAZÁNKA Z NIVY S OŘECHY

INGREDIENCE: 1/2 kostky měkkého tvarohu, 100 g nivy, 5 lžic mléka, 50 g strouhaných vlašských ořechů, několik pěkných jader na ozdobu POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme nastrouhanou nivu, promícháme a zahustíme ořechy. Podáváme na kolečkách rohlíků potřených máslem a ozdobíme jádrem vlašského ořechu. ..

POLÉVKA HOVĚZÍ | RUMUNSKÁ HOVĚZÍ POLÉVKA

INGREDIENCE: 1 l vývaru, 1 l šťávy ze zelí, 400 g hovězího masa, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 malého celeru, hrst fazolek (lusky), 1 malé hlávky zelí, 2 brambory, 3 rajčata nebo 1 lžíce protlaku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kousky (menší než na guláš), osolíme, zalijeme vodou a vaříme. Při vaření sbíráme pěnu. Jakmile je maso poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Nakonec přilijeme povařenou šťávu ze zelí a přidáme usekanou petrželku. ..

POMAZÁNKY | JÁTROVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 250 g vepřových jater, 250 g vepřového sádla, l cibule, l červená paprika, 100 g spařených a sloupnutých mandlí, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra posypeme pepřem, nakrájíme na kousky a na 2 lžících rozpáleného sádla osmažíme doměkka. Hotová játra vyjmeme a do zbylého sádla vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a usmažíme ji dožluta. Přidáme zbytek sádla, rozpustíme ho a vmícháme mletá nebo nastrouhaná játra, na velmi drobné kostičky nakrájenou papriku a na nudličky nakrájené mand ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | OŘECHY V MEDU

INGREDIENCE: 300 g jader vlašských ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyloupaná jádra vlašských ořechů spaříme vařící vodou, chvíli je ve vodě necháme a po minutě přelijeme studenou vodou a oloupeme hořkou kůžičku. Pokud použijeme čerstvě uzrálé ořechy, kůžičku sloupneme bez spárování. Sloupnuté ořechy vsypeme do misky, zalijeme ohřátým medem a necháme do druhého dne proslazovat. Pak je vložíme do síta, ab ..

MOUČNÍKY DORTY | LINECKÝ DORT S TVAROHEM

INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, l lžička prášku do pečiva, 125 g másla nebo Hery, l vejce, 50 g cukru. Náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 vejce, špetka soli, strouhaná kůra z l citrónu, hrst sekaných jader ořechů nebo mandlí, hrst rozinek, l balíček vanilkového pudinku, 3 dl mléka, 4 lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého másla, cukru a vejce vypracujeme hladké linecké těsto, přikryjeme ho fólií a necháme v chladu odpočinout. Do měkkého tvarohu vmícháme vejce, citrónovou kůru, špet ..

STARÉ RECEPY | ČOČKOVÁ KAŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do měkka uvařená čočka se prolisuje přes síto. Na sádle usmaží se cibulka do růžova, promačkaná čočka se do toho dá, přidají se 2 hrsti strouhané housky nebo lžíce mouky, dle potřeby několik lžic smetany, kousek čerstvého másla, vše se rozmíchá a ještě povaří. Příloha může být, uzené maso nebo klobása a kyselá okurka. ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | KNEDLÍČKY POLÉVKOVÉ

INGREDIENCE: 2 natvrdo vařená vejce, 20 g másla, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, trochu mletého pepře a mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky z vajec vyjmeme a utřeme je s kouskem másla. Přidáme sůl, pepř, trochu mléka a zahustíme moukou, abychom z těsta mohli vykrajovat malé kuličky, které vhazujeme do hovězího vývaru a chvíli povaříme. Do polévky pak ještě přidáme sekanou petrželku nebo pažitku a sekané bílky. ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | VEPŘOVÝ JAZYK SE SARDELOVOU OMÁČKOU

INGREDIENCE: 12 plátků vepřového jazyka, 1 cibule, 50 g sardelového másla, vývar, 1 lžička cukru, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, citrónová šťáva, 2 lžíce osmažené strouhanky, sul, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme plátky doměkka uvařených oloupaných vepřových jazyků, které potřeme sardelovým máslem. Opečeme dočervena, vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a zasmahneme. Potom ji zředíme vývarem, povaříme, ochutíme vínem a dle chuti osol ..

VEPŘOVÉ BŮČEK | PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK

INGREDIENCE: 1 kg libového vepřového bůčku, 2 lžičky česnekové pasty, 1 lžička kmínu, sběračka horké vody na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček omyjeme, osušíme, potřeme česnekovou pastou nebo česnekem utřeným se solí, posypeme drceným kmínem, vložíme do pekáče, podlijeme trochou horké vody a vložíme do předehřáté trouby. Pokud má bůček na povrchu silnější vrstvu sádla, nakrájíme ho podélně i napříč, až se utvoří kostičky Tak se sádlo lépe vyškvaří. Pečeme zprvu při silném žáru, později ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz