POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jako vlašský ořech čerstvého másla se rozpustí a udělá z hladké mouky světe růžová jíška. Zaleje se koflíkem studené hovězí nebo květákové polévky, případně jen vodou s polévkovou kostkou, rozmíchá a povaří na hladkou omáčku. Tekutinu je dobře přilévat po troškách, aby se dobře rozmíchala. Omáčka se nechá vystydnout, pak trochu odleje do koflíku, rozkvedlá se v ní 1 žloutek, dobře od bílku oddělený, vleje se to do ostatní omáčky, nádoba se postaví do většího k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 30 g másla, 3 žloutky, 20 g cukru a dobře se utře. Poté se přidá 3/8 l mléka, 280 g proseté mouky, osolí a míchá se, až je těsto dobře vypracováno. Naposled se přidá z 3 bílků sníh, ½ lžičky pečivového prášku a ihned na rozehřátém lívanečníku se lívanečky pekou. Důlečky se vymažou máslem, těsto se po lžíci do nich nalije, jsou-li na jedné straně dost opečené, obrátí se a tak se v pečení pokračuje. Urovnají se na prohřátou mělkou mísu, posypou skořicí ..
OSTUP PŘÍPRAVY: 6 velkých rajčat se dusí na osmažené cibulce, pak se zalejí polévkou z kostí a zeleniny, není-li při ruce, osmaží se všecka polévková zelenina s rajčaty, podle potřeby osolí a nechá povařit. Procezená zasmaží se tmavší jíškou a zavaří do ní hrubé nudle, rýže, na kousky rozlámané makarony nebo ovesné vločky. Též se může podávat s osmaženou houskou nebo chlebem. Také strouhanka, opražená na kastrolku v troubě, je vhodným závarem. Dle chuti může se přikyselit cit ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 1/2 l mlék l a 1/4 pudinkového prášku, 100 g cukru a 50 g cukru do pudinku, 2 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů, čerstvé nebo zavařené ovoce, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, ..
INGREDIENCE: 350 g trhaných krupek, 200 g vepřového bůčku, 30 g sušených hub, sul, kmín, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sádlo na pekáček. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyprané houby předem na několik hodin namočíme potom osolíme, podusíme, ocedíme a rozsekáme nadrobno. Krupky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Bůček nakrájíme na kostky, posypeme kmínem, vyškvaříme, vedle masa osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, ocezené krupky, česnek utřený se solí, pepř a rozemnu ..
INGREDIENCE: 1 1 1 vody, 500 g drštěk, 100 g zeleniny, 80 g tuku (z toho 50 g na jíšku), 50 g mouky, 100 g uzeného masa, sůl, pepř, paprika, majoránka, česnek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drštky vypereme v několika vodách, vymneme je v soli a znovu ve studené vodě vypereme. Pak je půl hodiny vaříme, vodu slijeme a dršťky dáme do hrnce se studenou osolenou vodou. Vaříme je dvě až tři hodiny, až změknou. Polévku scedíme, zahustíme zlatavou jíškou a přidáme zeleninu osmaženou na zbylém tuku Nako ..
INGREDIENCE: Potřebujeme: 800 g rybího filé, 2 dl smetany, lžíci hladké mouky, cibuli, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžíce másla, pepř, sul, citrónovou štávu. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Zatím jemně nakrájíme cibuli, zpěníme na másle, přimícháme papriku a krátce zamícháme. Mírně podléváme a dusíme na malém plameni. Na tento základ vložíme rybu a po 10 minutách zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku. Rybu dodusíme na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý tvaroh se nakrájí na tenké krajíčky, dá do kamenného hrnce, osolí, okmínuje a nechá přikrytý plátýnkem v teple uležet. Občas se promíchá, aby se stejnoměrně uležel. Po několika dnech se k němu přidá husté, kyselé smetany, promíchá se to, aby větší kusy se rozdrobily, ale v kaši takto vzniklé musí být dost kousků sýra. Kamenný pekáč se vymaže máslem, vysype housku, kaše se do něj vlije a v troubě zvolna peče, až je na povrchu pěkná červená kůrka. Může se ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka, 2 střední vařené studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory, 1 vejce, 2 lžičky zázvoru, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky vegety, špetka soli, malá špetička kypřícího prášku do pečiva, asi 0,5-1 dl vody (kolik si maso vezme), tuk na smažení, 2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku, 1 špetička suchých rozdrcených chilli papriček. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mletého masa vmícháme po částech studen ..
INGREDIENCE: 600 g oloupaných brambor, 2 cibule, olej, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín,sůl, 2 lžíce hladké mouky, několik hub, 100 g klobásy, 2 lžíce rajčatového protlaku, česnek, 1 lžička sypké polévkové kořenící směsi, 1 zelená paprika, mletý pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájené cibule zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme ji do varu. Přidáme brambory nakrájené na kostky, sůla du ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA