INGREDOIENCE: 800 g masa 2 cibule, 80 g sádla, sladká paprika, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, trochu tymiánu, 300 g rýže, 50 g šunky nebo 50 g strouhaného sýra, 15 g zeleného hrášku a na kolečka nakrájená mrkev, petrželka. POSTUP PŘIPRAVY: Skopové maso odblaníme, zbavíme tuku, nakrájíme na kousky. Na zpěněnou cibulku ne sádle přidáme omyté maso, koření, zeleny hrášek, mrkev a za stálého podlévání horkou vodou nebo vývarem dusíme. Když je maso poloměkké, přisypeme propranou rýži, podl ..
INGREDIENCE: 30g slaniny, 1 lžíce sádla, 1 menší cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 150g hovězího masa, sůl, kmín, majoránka, 1 stroužek česneku mletý pepř 8 dl vývaru nebo vody, 11/2/ lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na malé kostičky nakrájenou slaninu rozehřejeme na sádle, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dozlatova osmažíme. Potom přidáme mletou sladkou papriku, po zpěnění na malé kousky nakrájené maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dusíme, až je maso poloměkké. Po ..
INGREDIENCE: 200 g hrachu, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, stroužek česneku, 1 lžička majoránky, 200 g zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce oleje, 2 2žíce hladké mouky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrách přebereme, aby v něm nezůstaly nečistoty, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne máčet. Pokud je třeba, vodu přilijeme. Před přípravou polévky hrách slijeme, zalijeme čistou vodou, přidáme zeleninu, přivedeme k varu a bez míchání uvaříme doměkka. Dříve byly tendence vařit hrách ve vodě, ..
INGREDIENCE: 600 g mraženého lístkového těsta, 400 g mletého masa, l cibule, 2 rajčata, l svazek petrželky, l vejce, 75 g tvrdého sýra, sůl, pepř, olej, l lžíce vody, mouka na posypáni pracovní plochy, eventuálně papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto necháme rozmrazit. Mleté maso nejprve podusíme na l lžíci oleje a smícháme ho s nadrobno pokrájenou cibulí. Osolíme a opepříme, necháme vychladnout. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kousky. Petrželku posekáme najemno. Vše smích ..
INGREDIENCE: 70 g žemle (špičky), 20 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 dl mléka, 30 g šunky, 50g telecího nebo libového vepřového masa, lžička oleje, 15g másla, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou žemli pokapeme olejem, zvlhčíme mlékem, přidáme na kostičky nakrájené dušené maso, šunku a mouku, zakapeme máslem a spojíme vejcem. Promícháme a na namočeném ubrousku uděláme knedlík, dobře ho do ubrousku zabalíme, konce zavážeme a uvaříme. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, pokapeme máslem a ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, 4 lžičky hořčice, 200 g strouhaného sýra, sůl, sladká mletá paprika, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme je, osolíme, opepříme a na horkém oleji po obou stranách opečeme. Vyjmeme je a dáme na teplé místo. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji, vrátíme kotlety, podlijeme vínem a dusíme. Ke konci dušení posypeme kotlety paprikou a nastrouhaným česnekem. Na talířích j ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa předního nebo kližky (případně i zadního), 4 střední cibule,1,5 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky soli, 2 lžíce rajčatového protlaku, špetička drceného pepře, špetka mletého kmínu, zhruba 0,6 l vody, 2,5 lžíce hladké mouky, 2 střední stroužky česneku, majoránka, 1/2 kostky masoxu, 1,5 dl piva desítky, 4 nožičky párku, 1 vejce, olej na smažení cibulea párků. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. O ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 200 g rostlinného tuku, 2 malá vejce, na ozdobu sekané oříšky nebo mandle. Náplň: 3 lžíce marmelády, 4 dl mléka, l lžíce másla, 500 g měkkého tvarohu, 200 g cukru, l vejce, l vanilkový pudink. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a zaděláme změklým tukem a vejci hustší hladké těsto. Vyválíme ho na rozměr pekáče, pekáč vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g cukru se rozvaří v 1 l vody, hodí se do toho kůra z 1 pomeranče a nechá se přikryté stát. Do větší nádoby se dá ¼ l dobrého, čerstvě vařeného čaje, ¼ l jemného rumu, vytlačí se šťáva ze 4 pomerančů a 1 – 2 citronů. Cukrová voda se do toho vlije, dobře zamíchá, procedí a podává se horké ve sklenicích. ..
INGREDIENCE: 1 banán (5 plátků uřízneme, zbytek rozmixujeme), 1,5dl teplého mléka , vanilkový cukr, strouhaný kokos. POSTUP PŘÍPRAVY: Banán s mlékem rozmixujeme, přidáme strouhaný kokos, vanilkový cukr a všechno dobře promícháme. Na dno skleničky dáme kolečka banánu, zalijeme nápojem a na ozdobu dáme jedno kolečko banánu na okraj skleničky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA