POSTUP PŘÍPRAVY: Odleženému a nasolenému krocanu se podebere kůže na horní části prsíčeka naplní nádivkou. Zašije se a dolní část prsíček stehna se protáhnou slaninou. Upraví se a zaváže motouzem. V hlubokém pekáči se rozpálí máslo a sádlo, celkem asi 150 g, krocan se dá do pekáče a malou naběračkou tímto rozpáleným tukem po všech stranách poleje, poté se pod něj dají dvě silnější špejle nebo mřížka, položí se prsíčky dolů a mladý dá hned péci do trouby, starší se raději asi hodinu dusí pod ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Uvaří se půl pěkného celeru ve slané vodě a vychladlý nakrájí na čtverečky. Dvě tvrdá, menší rajská jablíčka z octa nebo čerstvá se nakrájejí na plátky též dvě malé kyselé okurky, useká se lžíce kaparů a vše se zamíchá do omáčky, utřené z 50 g másla, s jedním žloutkem, vrchovatou lžící hořčice a lžící octa, po kapkách přidávaného. Poté se dá kousek strouhané cibule, strouhané jablkoa asi 10 větších, teplých na kostky krájených bramborů. Přisolí se to, je-i ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný kapr se rozdělí na poloviny nebo rozkrájí na porce, méně osolí, každý díl se potře sardelovou pastou, nechá odležet, pak se vloží do pekáče s rozpáleným máslem, posype bílou strouhanou houskou, každý díl po povrchu pokape máslem a peče se asi 20 minut. Při pečení se podleje polévkou. Měkké maso se vyndá na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, povaří a vleje na maso. Zdobí se dílky citronu a zelenou petrželkou. Také se může v másle zapěnit cibulka, nebo p ..
INGREDIENCE: 1 kapr asi 2 kg, připravený k vaření, cibulky ve svitcích, 1 jablko, 1 sklenice křenu, máslo, strouhanka, podmáslí, 1 svazek Petržele, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vložíme kuchyňsky připraveného kapra asi na 4 hodiny do podmáslí, pak ho opláchneme a osušíme, osolíme a opepříme. Zevnitř i zvenku potřeme křenem. Vyplníme břišní dutinu kapra, nakrájeným jablkem, cibulkami nakrájené na kroužky, vločkami másla a sekanou petrželkou. Pak rybu umístíme na velký kus alobalu, posypeme st ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Petržel, mrkev, celer a kapusta nakrájejí se na drobné nudličky a na kousku másla osmaží. Poté se ne to naleje horká voda, osolí a nechá vařit. Za ½ hodiny přidají se jikry z kapra nebo mlíčí, jeda cibule celá, aby se mohla po uvaření vyndat. Hlavy z ryb, zbavené žáber, odusí se na másle, vaří zvlášť ve slané vodě jen asi ¼ hodiny, poté se voda do polévky přecedí, maso z hlav se obere, přidá k polévce a zasmaží se světlou jíškou. Přidá se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně skrojenou kůru z 2 pomerančů a 1 citronu vhoď do polévkové mísy, vytlač na ní šťávu z 5 velkých nebo 7 menších pomerančů a 1 velkého citronu, přihoď 500 g cukru a 1 ½ l dobrého moravského vína. Poklopem to přiklop a nech 24 hodin na vlažném místě, ne teplém, stát. Až podávat chceš, sceď přes ubrousek punč do nádoby, ohřej, aby byl vřelý, však vařit nesmíš, přilij ¼ l jemného jamajského rumu a ¼ l vřelé čisté vody a nes ve skleničkách kávových na s ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 0,2 l kysané krémovité smetany, lžíci mleté sladké papriky, vývar z rybího odpadu, 150g kořenové zeleniny, žloutek, petrželku, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Z rybího vývaru a kořenové zeleniny připravíme menší množství osoleného vývaru, který procedíme. Rybu posolíme, potřeme octem a na 1/2 h. dáme do chladu. Pak dáme porce ryby do vařícího vývaru a zvolna provařujeme asi 15 minut. Pak porce ryby přeložíme na nahřáté talíře. Do vývaru nalijeme smetanu rozmíchanou se ž ..
INGREDIENCE: 1 kapra, 2,5 dl světlého piva, 1 cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, pepř, papriku, kmín, citrónovou šťávu i kůru. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra naporcujeme (klasicky nebo na podkovy), očistíme jednotlivé porce, osolíme, opepříme a lehce zakápneme pivem. Necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Pak na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra, zalijeme zbylým pivem, okořeníme trochou citrónové kůry, kmínem a mletou paprikou a ještě dusíme doměkka. Podáváme s va ..
INGREDIENCE: Kapr, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra rozporcujeme na docela malé kousky. Na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kapra v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme. ..
INGREDIENCE: 370 g hladké mouky, 3 vejce, 1 zakysanou smetanu, sůl, jíšku ze sádla POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vajec, smetany a soli zaděláme těsto. Mezitím uděláme klasickou jíšku, kterou necháme vychladnout. Poté těsto rozválíme, potřeme jíškou, složíme a necháme hodinu odpočinout. Následně těsto rozdělíme na tři části, rozválíme je a plníme různými náplněmi. Zabalíme, konce přimáčkneme, dáme na plech a potřeme vejcem. Pečeme do růžova. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA