Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | PEČENÝ KROCAN S NÁDIVKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Odleženému a nasolenému krocanu se podebere kůže na horní části prsíčeka naplní nádivkou. Zašije se a dolní část prsíček stehna se protáhnou slaninou. Upraví se a zaváže motouzem. V hlubokém pekáči se rozpálí máslo a sádlo, celkem asi 150 g, krocan se dá do pekáče a malou naběračkou tímto rozpáleným tukem po všech stranách poleje, poté se pod něj dají dvě silnější špejle nebo mřížka, položí se prsíčky dolů a mladý dá hned péci do trouby, starší se raději asi hodinu dusí pod ..

SALÁTY | BRAMBOROVÝ SALÁT SE ZELENINOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Uvaří se půl pěkného celeru ve slané vodě a vychladlý nakrájí na čtverečky. Dvě tvrdá, menší rajská jablíčka z octa nebo čerstvá se nakrájejí na plátky též dvě malé kyselé okurky, useká se lžíce kaparů a vše se zamíchá do omáčky, utřené z 50 g másla, s jedním žloutkem, vrchovatou lžící hořčice a lžící octa, po kapkách přidávaného. Poté se dá kousek strouhané cibule, strouhané jablkoa asi 10 větších, teplých na kostky krájených bramborů. Přisolí se to, je-i ..

STARÉ RECEPY | KAPR PEČENÝ NA SARDELI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný kapr se rozdělí na poloviny nebo rozkrájí na porce, méně osolí, každý díl se potře sardelovou pastou, nechá odležet, pak se vloží do pekáče s rozpáleným máslem, posype bílou strouhanou houskou, každý díl po povrchu pokape máslem a peče se asi 20 minut. Při pečení se podleje polévkou. Měkké maso se vyndá na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, povaří a vleje na maso. Zdobí se dílky citronu a zelenou petrželkou. Také se může v másle zapěnit cibulka, nebo p ..

STARÉ RECEPY | PLNĚNÝ KAPR V PODMÁSLÍ (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: 1 kapr asi 2 kg, připravený k vaření, cibulky ve svitcích, 1 jablko, 1 sklenice křenu, máslo, strouhanka, podmáslí, 1 svazek Petržele, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vložíme kuchyňsky připraveného kapra asi na 4 hodiny do podmáslí, pak ho opláchneme a osušíme, osolíme a opepříme. Zevnitř i zvenku potřeme křenem. Vyplníme břišní dutinu kapra, nakrájeným jablkem, cibulkami nakrájené na kroužky, vločkami másla a sekanou petrželkou. Pak rybu umístíme na velký kus alobalu, posypeme st ..

STARÉ RECEPY | RYBÍ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Petržel, mrkev, celer a kapusta nakrájejí se na drobné nudličky a na kousku másla osmaží. Poté se ne to naleje horká voda, osolí a nechá vařit. Za ½ hodiny přidají se jikry z kapra nebo mlíčí, jeda cibule celá, aby se mohla po uvaření vyndat. Hlavy z ryb, zbavené žáber, odusí se na másle, vaří zvlášť ve slané vodě jen asi ¼ hodiny, poté se voda do polévky přecedí, maso z hlav se obere, přidá k polévce a zasmaží se světlou jíškou. Přidá se ..

STARÉ RECEPY | PUNČ „KARDINÁL“ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně skrojenou kůru z 2 pomerančů a 1 citronu vhoď do polévkové mísy, vytlač na ní šťávu z 5 velkých nebo 7 menších pomerančů a 1 velkého citronu, přihoď 500 g cukru a 1 ½ l dobrého moravského vína. Poklopem to přiklop a nech 24 hodin na vlažném místě, ne teplém, stát. Až podávat chceš, sceď přes ubrousek punč do nádoby, ohřej, aby byl vřelý, však vařit nesmíš, přilij ¼ l jemného jamajského rumu a ¼ l vřelé čisté vody a nes ve skleničkách kávových na s ..

RYBY KAPR | KAPR NA MAĎARSKÝ ZPŮSOB

INGREDIENCE: 4 porce kapra, 0,2 l kysané krémovité smetany, lžíci mleté sladké papriky, vývar z rybího odpadu, 150g kořenové zeleniny, žloutek, petrželku, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Z rybího vývaru a kořenové zeleniny připravíme menší množství osoleného vývaru, který procedíme. Rybu posolíme, potřeme octem a na 1/2 h. dáme do chladu. Pak dáme porce ryby do vařícího vývaru a zvolna provařujeme asi 15 minut. Pak porce ryby přeložíme na nahřáté talíře. Do vývaru nalijeme smetanu rozmíchanou se ž ..

RYBY KAPR | KAPR NA PIVĚ

INGREDIENCE: 1 kapra, 2,5 dl světlého piva, 1 cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, pepř, papriku, kmín, citrónovou šťávu i kůru. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra naporcujeme (klasicky nebo na podkovy), očistíme jednotlivé porce, osolíme, opepříme a lehce zakápneme pivem. Necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Pak na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra, zalijeme zbylým pivem, okořeníme trochou citrónové kůry, kmínem a mletou paprikou a ještě dusíme doměkka. Podáváme s va ..

RYBY KAPR | KAPR PO MLYNÁŘSKU

INGREDIENCE: Kapr, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra rozporcujeme na docela malé kousky. Na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kapra v této směsi obalíme. Do pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VÁNOČNÍ ŠTRŮDL

INGREDIENCE: 370 g hladké mouky, 3 vejce, 1 zakysanou smetanu, sůl, jíšku ze sádla POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vajec, smetany a soli zaděláme těsto. Mezitím uděláme klasickou jíšku, kterou necháme vychladnout. Poté těsto rozválíme, potřeme jíškou, složíme a necháme hodinu odpočinout. Následně těsto rozdělíme na tři části, rozválíme je a plníme různými náplněmi. Zabalíme, konce přimáčkneme, dáme na plech a potřeme vejcem. Pečeme do růžova. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz