INGREDIENCE: 300 g rýže, 400 g zbylého pečeného nebo grilovaného kuřete, 200 g žampiónů, 40 g slaniny, 1 cibule, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 60 g tvrdého sýra, petrželka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Spařenou rýži zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Polovinu jemně sekané cibule zpěníme na másle, přidáme očištěné, pokrájené žampióny, osolíme, okmínujeme a podusíme. Dušenou rýži smícháme s podušenými žampión y, zeleninou a mas ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 3 menši brambory, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 1 menší kapusty, 100 g čerstvých nebo sterilovaných fazolových lusků, asi 200 g pečené husy nebo kachny, 2 lžíce husího nebo kachního sádla, petrželová nať, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, sůl, špetku pepře a třený česnek. Povaříme, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu, na dílky pokrájené fazolky a uvaříme doměkka. Zbytky pečené husy nebo kachny vyko ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí (42 g), 3 lžíce cukru, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 100 g tuku, vejce na potření.Maková nádivka: 200 g máku, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky skořice, l lžíce medu, 3 lžíce cukru, na zahuštěný strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku, přidáme sůl, žloutky a kvásek. Promícháme a přidáme změklý tuk. Vyprac ..
INGREDIENCE: 4 vepřové kotlety, hladká mouky, 5 brambor, 1 vejce, 4 lžíce hl. mouky, sůl, špetka pepře a špetka drceného kmínu, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přebytečnou vodu slijeme, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř a kmín a vymícháme hustší těsto. Kotlety naklepeme, osolíme, obalíme v mouce a namočíme do bramborového těstíčka. Kotlety vkládáme do rozpáleného oleje, ale pečeme při mírnějším teple, aby se maso dobře propeklo. Dozlatova usmažené kotl ..
INGREDIENCE: 600 g vepřového masa, 1,5 kg kyselého zelí, lžíce rajského protlaku, 1 cibule, 2 rajčata, 150 g sádla, kmín, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vepřové maso nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a necháme v chladnu rozležet. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme v rozpáleném sádle, přidáme k ní pokrájené a propláchnuté zelí a společné dusíme. Nepodléváme. Když zelí změkne, vložíme k němu do kastrole kostky vepřového masa, které jsme předem asi 20 minut podusili. Promích ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, špetka cukru, asi 1/2 l mléka, 5 syrových brambor, l dl oleje, l vejce, česnek podle chuti, majoránka, drcený kmín, sůl, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, zlehka v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme, smícháme s kváskem a moukou, přidáme olej, zbylé vlažné mléko ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 100 g rozinek, l cibule, l lžíce kečupu l lžička moučkového cukru, 1/4 lžičky mletého zázvoru nebo 1/2 hlízky čerstvého,pokrájeného na tenké plátky nebo nudličky, 5 utlučených hřebíčků, 1/2 lžičky pálivé papriky nebo 1-3 papričky čili, šťáva ze 2 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka sloupneme, nakrájíme na plátky (jádřince vyhodíme), vsypeme do kastrole a podlijeme trochou vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Rozinky propláchneme horkou vodou, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy se dají do slané vody, přidá se k nim 20 g másla a vaří se zvolna na kraji plotny, až jsou hodně šlemovité. Poté se prolisují, přidá se dle potřeby nemastné hovězí polévky a ke konci zakvedlá se polévka žloutky. ..
INGREDIENCE: 1 ½ kg brambor, 1 paprika červená a žlutá, 4 malé cibule, 2 lžíce sádla, 1 rajče, 5 stroužků česneku, lžíce sladké papriky a lžička pálivé, lžíce rajčatového protlaku, lžička celého kmínu, lžička soli, ½ lžičky ml. pepře, 4 klobásky. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme cibuli na kostičky a opečeme na horkém sádle dozlatova. Papriky nakrájíme na kroužky nebo malé kousky, osmahneme cibuli. Snížíme teplotu a přidáme sladkou a pálivou paprikou, chvilku orestujeme a zal ..
INGREDIENCE: 2 pomeranče, 100 g mandlí, 5 vajec, 100 g poloh. mouky, l lžička prášku do pečiva, 120 g pískového cukru. Krém: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 dl mléka, l lžíce pudinku, l žloutek. Poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce horkého mléka, l lžíce pomerančové šťávy POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a cukr ušleháme dohusta, přidáme 4 lžíce horké vody, do husté pěny vmícháme jemně mleté mandle a mouku s práškem. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků. Upečeme v dortové formě. Po vychladn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA