POSTUP PŘÍPRAVY: Od řezníka nakrájené hovězí roštěnky se naklepou, osolí, dle chuti i opepří, lůj na okraji se nařízne na několika místech, aby se roštěnky nekroutily, a dají se na rozpálené sádlo na pánev rychle po obou stranách opéci. Na jiném kastrole se zapění na omastku krájená cibule, osmažené roštěnky do toho dají a dusí za podlévání do měkka. Pro změnu chuti a zjemnění může se přidat nějaké rajské jablíčko nebo rajský protlak. Hotové roštěnky se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, ..
INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 500 g makrely, 150 g šunky, 5 natvrdo uvařených vajec, 2 vejce, 50 g oleje, 1/4 l smetany, mletá paprika, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na kolečka a ta dáme na dno olejem vymaštěné zapékací misky. Poklademe je plátky natvrdo uvařených vajec, šunkou a na plátky nakrájenou makrelou. Osolíme, opepříme a přidáme papriku. Vrstvy střídáme, nahoře musí být brambory. Pak ve smetaně rozmícháme vejce, přisolíme a pokrm zalijeme. Pe ..
INGREDIENCE: 3/4 kg patizonu, 20 g cukru, 1/2 lžičky soli, l lžíce octa, stává z l citrónu, špetka tlučeného kmínu, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Patizon oloupeme, zbavíme jader, rozčtvrtíme a dáme vařit do slané vařící vody, do polévky nebo k bramborám. Měkký vyjmeme, necháme dobře odkapat potom jej vidličkou rozmačkáme. Přidáme dle chuti sůl, cukr, ocet, citrónovou šťávu, tlučený kmín a máslo. Necháme na kraji plotny prohřát, dbáme, aby se nepřepálilo máslo, a podáváme. Je-li po rozmačkání pře ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Oškrábou se syrové brambory a postrouhají. Prolijí se na cedníku studenou vodou, která se vařečkou vymačká. Do mísy k bramborům se přidá vejce, sůl a dle potřeby mouky, vypracuje se těsto a lžící se vykrajují nepříliš veliké knedlíky, házejí do vařící vody a vaří, až vyplavou na povrch. Roztrhají se vidličkou, omastí cibulkou osmaženou na sádle a podávají s kyselým zelím a nakrajeným uzeným. II. Oškrábe se 1 kg bramborů, polovina se jich ve slané vodě uvaří a umí ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. S rýží: 1 kg hovězího masa od ocasu zbaví se žilek a tuku, rozkrájí se na tenké, větší řízky, které se osolí po obou stranách, a naklepu pozorně, aby se neroztrhaly. Mezitím se zpění na 60 g másla nebo sádla drobně krájená cibule, když zažloutne, dá se do ní 250 g oprané rýže, podleje jen lžící vody a chvilku podusí, aby zůstala celá. Rozdělí se pak na řízky, které se stočí, ováží nití a dusí na zapěněně cibulce do měkka. Poté se nitě odstraní, závitky dají na mísu, poli ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájení cibule a pór se vaří nejméně ½ hodiny ve slabé polévce. Zasmaží se světlou jíškou, přisolí, dobře povaří a nakonec přidá se trochu jemně usekané pažitky. Cibule se může též osmažit na kousku omastku a pak vařit. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g telecích kostí se rozseká na menší kousky, přidá se 150 g dobře studenou vodou propláchnutých jemných krupek a asi 30 g másla. Zaleje se to studnou vodou, osolí a vaří zvolna asi 2 hodiny. Poté se procedí a podává s osmaženou houskou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkný kus hovězího masa, nejlépe z nízkého boku, se zbaví kostí, rozřízne na tenký plát, osolí a naklepe. Umele se po kousku vepřového a uzeného masa, přidá vajíčko, strouhaná cibule, sůl, pepř a podle potřeby strouhané housky, plát masa se pomaže touto směsí, zavine a ováže motouzem nebo zašije. Do nádivky, je-li málo masa, může se přidat i dušená rýže, sekaná vařená kapusta nebo jiná zelenina. Opeče se rychle po všech stranách na rozpálené slanině. V menším kastro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g másla, 140 g hladké mouky, 1 žloutek, z ½ citronu šťáva, 3 lžíce mléka a trochu rumu se nožem dobře na vále vypracuje. Poté se rozválí obdélník, přeloží na třikrát, dá odpočinut, což se třikrát opakuje. Pak se těsto rozválí na stéblo silně, rozřeže na úzké pruhy a natáčí šikmo na plechové trubičky, potřou se vejcem a v horké troubě upekou. Plní se sněhem nebo smetanou. Sníh: 3 bílky a 150 g cukru se šlehá na plotně ve vodní lázni, až zhoustne na pevný sní ..
INGREDIENCE: 400 g hl. mouky, 15 g droždí, 150 g mletých škvarků (může se polovina nechat neumletá, jemně nasekaná), 50 g sádla, sůl, mouč. cukr, pepř, 2 lžíce octa, 180ml vlažného mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme na kvásek (mléko, lžička cukru, droždí). Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto. Po nakynutí znova propracujeme a dáme opět kynout. Na plech tvoříme malé placičky, které přejedeme radylkem cik cak aby již nekynuly. Pečeme do růžova. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA