INGREDIENCE: 600g hl. mouky, 1 l mléka, 150g másla, 100g pískového cukru, 3 žloutky, 40g droždí, citr. kůra vanilkový cukr, sůl, mletý mák, 100g sušených švestek, mouč. cukr na posypání, 4 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto zpracujeme jako na vánočku, necháme dobře vykynout a pak tvarujeme maličké bochánky, které pokládáme na vymazaný plech, necháme znovu vykynout a pak upečeme dozlatova. Upečené bochánky vložíme do větší mísy, posypeme mákem a cukrem, posekanými sušenými švestkami a zalijeme horký ..
INGREDIENCE: 1 kostky droždí, 250g mouky, 150g bílého vína, sůl, 150g olivového oleje, 4 vejce, 100g nastrouhaného sýra, 100g nasekaných vlašských ořechů, po 50g vypeckovaných, hrubě nasekaných zelených a černých oliv.POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozpustíme ve dvou lžících vlažné vody a spojíme s moukou. Za stálého míchání postupně přilijeme víno a olej. Přikryjeme a necháme 35 mi. Kynout na teplém místě. Do těsta zapracujeme sůl, vejce sýr, ořechy a olivy. Těsto vytvarujeme do bochníku, položíme do ..
INGREDIENCE: 250g hl. mouky, 10g droždí, 250g cukety, 100g cibule, 150g čerstvé papriky, 100g sýra parmazán, drcený pepř, olej, oregano, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, osolíme a do dolíčku rozdrobíme droždí, které zalijeme asi 1,5 dl vlažné vody. Jakmile droždí nakyne, vymícháme těsto a necháme znovu nakynout zakryté. Formu vymažeme olejem, rozetřeme těsto a posypeme krájenou zeleninou. Po třetím vykynutí pečeme ve středně vyhřáté troubě. Těsně před dokončením zasypeme sýrem a nec ..
INGREDIENCE: 1 kg hl. mouky, 1 l mléka, 1 kysaná smetana, 1 lžíce soli, 50g droždí.POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme těsto, dobře propracujeme a dáme do igelitového sáčku, vložíme jej do lednice, těsto pořád kyne. Vydrží v lednici až 14 dní. Z této dávky uděláme asi 30 langošů. ..
INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 lžíce majonézy, sůl, citrónová kůra, 1 lžíce rumu, 30 ml mléka, tvaroh, povidla.POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí a mléka uděláme kvásek. Mouku, cukr, sůl, majonézu, žloutky, citrónovou kůru, rum a zbytek mléka dáme do mísy. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme asi 1/2 hodiny vykynout. Z těsta tvoříme koláče, které zdobíme tvarohem a povidly. Ozdobené pečeme v troubě při 200°C ..
INGREDIENCE: Kvásek – 10 lžic mléka, 2 lžíce cukru krystal, 40g droždí, špetku soli a trochu hl. mouky. Dále 250g tuku Hera nebo Smetol, 400g hl. mouky, 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Necháme vykynout kvásek, k němu přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto které necháme hodinu odpočinout v chladničce. Pak rozdělíme na 6 dílů a každý díl do kulata rozválíme. Střed kruhu potřeme rozšlehaným bílkem, rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek dáme náplň z postrouhaných jablk (povidel, tvarohu, ..
INGREDIENCE: 1 l mléka 50 g mouč. cukru, 20 g droždí, 2 vejce, trochu soli, 400g hladké mouky, povidla, kysaná smetana, tuk.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, sůl a vejce vložíme do mísy, v mouce uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, trochu cukru a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Necháme vykynout kvásek. Potom přilijeme zbývající mléko a vymícháme poměrně husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Když je těsto nakynuté, pečeme v lívanečníku lívance po obou stranách. Hotové ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, lžička soli, 1,5 dl oleje, vejce na potření, ořechy, skořice, jablka, cukr. Kvásek: 1 kostka droždí, lžíce cukru, 2,5 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Promícháme mouku se solí. Přidáme kvásek a nakonec olej. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Potom těsto rozválíme na 2 pláty, posypeme ořechy, nastrouhanými jablky, cukrem a skořicí. Zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby. ..
INGREDIECE: l25g medu, l25g sádla, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 10g droždí, trochu mléka, 1 lžička mleté skořice, mletý pepř, tlučený hřebíček, 50g mletých vlašských ořechů,300g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozděláme droždí, vlijeme je do mísy s prosetou hladkou moukou, pak přidáme sádlo, med, cukr, vejce, skořici, hřebíček, pepř, ořechy a vypracujeme v těsto, ze kterého vyválíme placku o síle čtyř milimetrů. Tvořítkem pak vykrajujeme různé hvězdičky apod. Pečeme na plechu v předem vyhřáté t ..
INGREDIENCE: 400g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 120g tuku, 2 žloutky, 20g droždí, asi 1/4 l mléka, vanilkový cukr, sůl, hladká mouka na vyválení, tuk na vymaštění formy, maková nádivka ze 150g mletého máku, moučkový a vanilkový cukr na posypání.POSTUP PŘÍPRAVY: mouky, cukru, tuku, žloutků, vykynutého kvásku,vlažného mléka, vanilkového cukru a soli vypracujeme kynuté těsto. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníků silného asi osm milimetrů,potřeme je vlažnou makovou nádivkou, stočíme ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA