POSTUP PŘÍPRVY: Potřebujeme 4 rovné rohlíky, nebo i bulky. Ty podélně rozřízneme a obě půlky částečně vydlabeme. Lepší je použít den staré rohlíky, ale zase ne příliš zatvrdlé. A připravíme nádivku: 150 g měkkého tvarohu smícháme s vanilinovým cukrem, špetkou citrónové kůry, lžící rozinek a 1 žloutkem. Směsí naplníme vydlabané půlky pečiva, poklademe dílky pomeranče nebo kiwi, nebo broskve, meruňky, jahody a přitiskneme druhou půlku rohlíku. Zbylý bílek rozšleháme ještě s jedním vejcem a l ..
INGREDIENCE: 300g zmrazeného listového těsta, hl. mouka nerozválení těsta, 200g bílého kysaného zelí, 200g červeného kysaného zelí, 100ml červeného vína, 1 lžíce cukru, sůl, ml. černý pepř, 200g anglické slaniny v plátcích, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, 100g eidamu v celku, 200 ml kysané smetany, 2 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto rozmrazíme a pomocí hl. mouky je rozválíme na placku větší než průměr formy. Kysané zelí podusíme každé zvlášť na červeném víně asi 15 min. Ochutí ..
INGREDIENCE: 300g poloh. mouky, 3 dl mléka, 100g sádla, 12g droždí, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, žloutek na potření, sypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto zpracujeme a zabalíme do vlhkého ubrousku a necháme v chladu odležet. Pak vyvalujeme tenké válečky, které stáčíme do tvaru preclíků, klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí s mákem, sezameme nebo kmínem, upečeme do zlatova. ..
INGREDIENCE: 2 mladé cibulky s natí, 1 malého řapíkatého celeru, 300g mražené směsi (hrášek, mrkev), 400g rybího filé, šťáva z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, hl. mouka, 400g mraženého listového těsta, 1 žloutek,.Na omáčku: 200g zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, drcený barevný pepř, špetka kari, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulky a celer nakrájíme nadrobno. Hrášek s mrkví vsypeme do vroucí vody, osolíme a 6 min. povaříme na mírném ohni. Pak vodu slijeme a zeleninu necháme v sítu okapat a vyc ..
INGREDIENCE: Na 2 štrúdly potřebujeme: 250g salámu, 7 vajec, 2 balíčky sýra, listové těsto, tuk, polohrubou mouku.POSTUP PŘÍPRAVY: Nasypeme na vál polohrubou mouku a rozválíme těsto. Tuk necháme rozpustit. Šest vajec vyklopíme do hrnce, ve kterém je rozpuštěný tuk. Mícháme a jakmile jsou vejce hotová, necháme vychladnout. Mezitím vezmeme první těsto, naskládáme na něj salám, na něj vejce. Vejce osmahlá ne tuku necháme vychladnout a na první štrúdl vložíme na salám 1/2 obsahu hrnce. Na vejce nask ..
INGREDIENCE: 250g hl. mouky, 1 vejce, 125g másla, 1 lžíce zakysané smetany, 400g lahůdkové cibulky, 1,5 kg rajčat, sůl, pepř, 1 lžička zrnitého instantního vývaru, 100g plátkové slaniny (slaninu můžeme vynechat nebo nahradit ovčím sýrem).POSTUP PŘÍPRAVY: Z moky , vejce, vloček a másla, 1 lžičky soli a zakysané smetany připravíme těsto a postavíme je na 30 min. do chladničky. Troubu vyhřejeme na 200°C. vymastíme plech a vyválíme na něm těsto, které pak vícekrát propíchneme vidličkou. Pečeme asi 1 ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 200g nivy, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 250 ml mléka, 150 ml oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme vlažné mléko s droždím a lžičkou cukru a zaděláme na kvásek.Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a olej a kvásek, zaděláme na těsto a necháme 1 hodiny kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na kulatou placku silnou asi 4-5 mm, tuto placku rozdělíme na 8 trojúhelníku které plníme nastrouhanou nivou. Trojúhelníky stočíme do ..
INGREDIENCE: 600g hl. mouky, 3 žloutky, 4 lžíce mouč. cukru, 250g sádla, 1 l vlažného mléka, 50g kvasnic, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme kvásek, přidáme mouku, rozpuštěné, vlažné sádlo, cukr, mléko, sůl a dobře těsto vymícháme. Necháme kynout. Pak těsto rozdělíme na 5 kousků. Každý vyválíme na kolo, které rozkrojíme na 8 dílů (trojúhelníků). Plníme tvarohovou i jinou nádivkou a stáčíme do tvaru rohlíků a upečeme. ..
INGREDIENCE: Těsto – 1 kg hl. mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 6 zrnek fenyklu, 3 lžičky 8 % octa, 4 dl vlažné vody.Kvásek – 80g kvasnic, 2 dl vlažné vody, 1 lžička cukru, hrst hl. mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto z výše uvedených přísad, přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme dohromady v polotuhé těsto (nesmí být řídké). Necháme kynout asi 3 hodiny. Pak vytvarujeme bochník nebo veku a asi 10 - 15 min. necháme kynout. Pečeme napřed 10 min. v troubě předehřáté na 200°C, potom ztlumíme ..
INGREDIENCE: 1 kg rajčat, 1 stroužek česneku, 100g cibule, 1 svazek polévkové zeleniny, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 60g másla, 50g hl. mouky, 75 ml mléka, 220g strouhaného eidamu, 50g strouhané goudy, 15 plátků slaniny, 400g vařené šunky (kostky), 200g malých rajčat.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata umyjeme a nakrájíme na kostky. Česnek a cibulku posekáme. Zeleninu nadrobno pokrájíme. Česnek a cibulku osmahneme na oleji, vmícháme rajčata s polévkovou zeleninou a společně dusíme, dokud nev ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA