POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g cukru, trochu vanilky se tře s 2 bílky a šťávou z 1/2 citronu, až úplně zhoustne a zbělí. Kávovou lžičkou nebo stříkacím sáčkem se dělají na vymazaný plech hubinky (pusinky) a ve vlažné troubě se suší. Mohou se též přimíchat krájené, loupané mandle. Nebo místo citronové šťávy 1 lžíce silné černé kávy. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g vanilkového cukru a 50 g mletých lískových oříšků se vypracuje těsto s 1 žloutkem a nechá hodinu odpočinout. Poté se udělá na malíček silný váleček, nakrájejí rohlíčky (nebo vykrajují z rozváleného plátu formičkou), které se v mírně vyhřáté troubě pekou, aby zůstaly bledé. Za horka se obalují ve vanilkovém cukru. Jsou velmi dobré a dlouho vydrží. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 4 bílků se udělá tuhý sníh, přidá k němu 150 g cukru, lžička skořice, 150 g mletých loupaných burských oříšků, 50 g strouhané čokolády a 120 g hladké mouky. Vypracuje se na vále těsto, rozválí na 1 cm silně a vypichují různé tvary, které se na pomazaném plechu pekou do růžova. Vychladlé pokroutky mohou se slepovat zavařeninou a polít čokoládovou polevou. Nebo se jednotlivě polijí citronovou polevou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Po 140 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g cukru, 140 g strouhaných mandlí, 2 tabulky čokolády, něco vanilky a 2 žloutky se zpracuje na vále, pak na plechu rozválí na prst silně a zvolna peče. Když je to už téměř upečené, pomaže se zavařeninou a sněhem z 2 bílků se 70 g cukru. Posype se tence krájenými, loupanými mandlemi, dopeče a teplé nožem, namočeným ve studené vodě, pokrájí. Je to velmi chutné. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Špička nebo hlava od svíčkové rozkrájí se drobně, nechá se na opečené cibulce a omastku asi 5 minut rychle škvařit, osolí, opepří a přidá se pálivá paprika. Několik uvařených brambor, rozkrájených na malé plátky, opeče se na slanině, smísí s masem, dá se do vhodné nádoby, nalijí se na ní 2 rozkvedlané lehce solené vejce, a nechá se v troubě dodělat. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Menší květák se rozebere na růžičky, propláchne studenou vodu a vaří se ve slané vodě do měkka. Poté se voda scedí, zasmaží se zcela bledou máslovou jíškou, zavaří se do ní asi hrst ovesných vloček nebo rýže, a když je to uvařené, přidá se květák. Může se zlepšit polévkovou kostkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Udělá se nepříliš tuhé těsto z 2 vajec, kousku másla, 2 lžic mléka, soli a potřebného množstvím mouky. Rozdělí se na 3 díly, jeden po druhém rozválí a ihned, aby těsto neuschlo, pní slazenými, tuhými povidly a tvarohem jako do koláčů upravených tak, že se nařežou asi na 3 prsty široké, nádivka se na ně v přiměřené vzdálenosti od sebe klade lžičkou, pruhy těsta se pak přeloží, kolem nádivky dobře přitlačí a nakrájejí tašky. Udělá se polovice tvarohových a polovice povidlových, há ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kupovaná játrová paštika může se různými přísadami zlepšit. Okuskem husího nebo vepřového sádla, lžičkou hořčice, strouhanou cibulkou, jemně sekanými vejci nebo kapary. Tak nejen pomazánky přibude, ale chuť se zlepší a z 1 paštiky se může získat několik různých druhů paštik. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 2 žloutky se dobře utřou v porcelánové misce a po kapkách se přidává za stálého tření ¼ l stolního oleje, dle chuti citronové šťávy nebo octa. Osolí se a tře nebo šlehá, až to zhoustne a nabude. Je-li omáčka příliš hustá, může se přidat několik lžiček worcesterské omáčky. Přidá-li se k této majonéze strouhaná cibule, jemně sekané okurčičky a trochu hořčice, je to t. zv. Remuláda. Obojí se hodí ke všem studeným masům. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 300 g telecích (hovězích) nebo vepřových jater se namočí na několik hodin do mléka. Poté se zbaví všech žláz, umelou strojkem na maso zároveň se 200 g ve vodě máčených, vymačkaných žemlí. Lžíce sádla se utře se 2 žloutky, osolí se, opepří, přidá trochu strouhané cibule, sekanina se dá k tomu a dobře promíchá. Asi litrový hrnek se vymaže sádlem, kaše se do něj dá a ¾ hodiny se v páře vaří. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA