INGREDIENCE: 1 1 l vody, 300 g chřestu, 90 g másla, 40 g mouky, 100 g čerstvých hříbků, petrželka, sůl, polévkové koření, 1 žemle, 30 g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest očistíme, nakrájíme na šikmá kolečka asi 1 cm tlustá a uvaříme v osolené vodě. Z másla a z mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme ji odvarem chřestu, povaříme a scedíme. Uvařený chřest dáme do polévky, přidáme dušené hříbky, usekanou petrželku, a je-li třeba i trochu polévkového koření. Podáváme s osmaženou houskou nebo se sněhový ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 70 g žitné mouky, 1 lžíce kvásku od pekaře, 10 g sušených nebo 50 g čerstvých hub, kmín, sůl, 30g másla, 1 vejce, 750g brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlahé vody a žitné mouky uděláme v kamenném hrnku kvásek a necháme jej vykynout. Děláme-li kvásek poprvé, musíme přidat jednu lžíci kvásku koupeného od pekaře, aby kvásek vykynul. do hrnku dáme vodu, sůl, otištěné houby a povaříme. Pak zahustíme kváskem, znovu povaříme, přidáme máslo a rozkvedláme do plévky vejce. Polévku podáv ..
INGREDIENCE: 1 krabička olejovek, l Lučina, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 cibule, hořčice, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Lučinu rozmícháme s pomazánkovým máslem a bílým jogurtem dohladka. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Z olejovek slijeme přebytečný olej a ryby i s kostmi rozmělníme. Potom rozmělněné ryby vmícháme do misky a dochutíme hořčici a solí. Na ozdobu použijeme celerovou nebo petrželovou nať či červenou kapii. ..
INGREDIENCE: 6 čerstvých bílků, 180 g moučkového cukru, l vanilkový cukr, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g hrubé mouky, tuk a mouka na formu, ovoce krém: 1/4 l sladké smetany, l lžíce instantní kávy, 3 žloutky, 70 g moučkového cukru, 2 lžíce pudinkového prášku nebo Solamylu, l lžíce polohrubé mouky, 200 g másla poleva: 100 g čokolády na vaření, trochu mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého šlehání přidáme cukr, mouku a ořechy. Dortovou formu vymastíme, vysypeme mouk ..
INGREDIENCE: 2 dl vody, 2 dl octa, 4 dl bílého vína, 100 g cukru, l lžíce soli, olej, bobkový list, celý pepř, hřebíček, špetka čili koření, oloupané stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu smícháme s octem, vínem, cukrem a solí a svaříme je. Na dno malých skleniček (nejlépe od dětské výživy) vlijeme lžičku oleje, přidáváme stroužky česneku, které prokládáme kousky bobkového listu, kuličky pepře, několika hřebíčky a špetkou čili koření. Zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 m ..
INGREDIENCE: 750 g vepřové kýty, 200 g žampiónů, 2 vejce, 2 lžíce Solamylu, 4 lžíce oleje, 200 g zelí, 1 dl bílého vína, 1 lžičky chilli, 1 lžička cukru, 2 lžíce sójové omáčky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kytu nakrájíme na tenké nudličky V misce je zaprášíme Solamylem a zalijeme rozšlehanými vejci. Dobře promícháme a nejméně hodinu necháme v chladnu odležet. Mezitím nakrájíme na tenké nudličky zelí a podusíme do poloměkka v osolené vodě, na lžíci oleje podusíme na plátky nakrájené houby. ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 2 střední baklažány, 200 g žampionů, 5 stroužků česneku, 3 cibule, 100 g oliv, 100 g strouhaného sýra, kečup, sůl, oregano, drcený kmín, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Zatímco kyne těsto, omyjeme baklažány a bez loupání je nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Osolíme je a necháme chvíli stát, pak je osušíme utěrkou. Těsto položíme na vymazaný plech a povrch potřeme olejem a kečupem. Na těsto rozložíme kolečka baklažánu a potřeme je směsí prolisovaného ..
INGREDIENCE: 750 g vepřového masa (nejlépe z kýty), 3 lžíce oleje nebo sádla, 7 lžic kečupu, 3 stroužky česneku, 1 velká cibule, 2 pórky, 2 dl 12° piva, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudličky (jako na čínu), osolíme a opepříme. V kastrole rozehřejeme tuk, vhodíme připravené maso a za stálého míchání ho opékáme. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, kečup a podlijeme pivem. Dusíme asi 15 minut a přidáme na plátky nakrájený pórek a ještě ..
INGREDIENCE: l kg černé jeřabiny, 600 g cukru, l balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky skořice (nebo l skořicový cukr), 3-4 hřebíčky, sklenka rumu, l Pektogel, 1/2 lžičky kyseliny citrónové. POSTUP PŘÍPRAVY: Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny z části rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme ..
INGREDIENCE: 1 kg hub, špetka kyseliny citrónové, 30g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Vybrané, tvrdé a bílé houby pokrájíme a maličko poprášíme kyselinou citrónovou, aby zůstaly bílé. Po čtvrthodinovém odležení solíme a dusíme, až se šťáva vydusí. Naplníme jimi malé patentní skleničky, uzavřeme a sterilujeme. Používáme jich jako čerstvých. Jiná obdoba tohoto předpisu je, že podusíme houby s máslem, které po sterilizaci houby pokrývá. Houby v másle podrží lépe vůni, chuť i barvu. Sterilujeme 40 minut při ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA