INGREDIENCE: 900 g hrubé mouky, 30 g droždí, 0,4 l mléka, 1 vejce, 2 lžičky cukru, sůl.Náplň: čerstvé ovoce nebo povidla, marmeláda, na posypání cukr moučka, skořice nebo strouhaný tvaroh, máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky(část odložíme na rozvalování) přidáme vejce, sůl, mléko a vykynutý kvásek. Směs promícháme, vypracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme vykynout. Po vykynutí vyklopíme a na pomoučený ..
INGREDIENCE: 500 g červených kapií, 500 g cibule, 500 g nedozrálých rajčat, l sáček Deka, l květák. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, omyjeme, cibuli sloupneme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme a sloupneme, kapie rozkrojíme a vyjmeme semeníky se stopkou. Květák rozebereme na růžičky, kapie a rajčata pokrájíme na kousky. Podle návodu na sáčku Deka připravíme nálev a povaříme v něm růžičky květáku asi 7 minut. Pak do sklenic vkládáme vrstvy květáku, rajčat, cibule a paprik, zalijeme horkým ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa z kýty, sůl, pepř, 1 lžičky papriky, 3 stroužky česneku, 1 dl světlého piva 12°, 5 lžic kečupu, 1 červená a 1 zelená paprika , 1 větší cibule, olej nebo sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudle, osolíme je a opepříme. V pánvi s vyšším okrajem nebo v kastrole rozpálíme sádlo nebo olej, vhodíme připravené maso a za stálého míchání opékáme. Koncem opékání přidáme papriku, česnek nakrájený na tenké plátky a podlijeme pivem. Dusíme až téměř doměkka. ..
INGREDIENCE: 600 g vepřové kýty, 1 malý květák, 100 g oleje, 100 g másla, 4 plátky krůtí šunky, 4 plátky tvrdého sýra, pepř, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové řízky naklepeme, okraje nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme je a opepříme. Z obou stran opečeme v rozpáleném oleji. Pak řízky urovnáme do máslem vymazaného pekáčku, na ně navršíme růžičky květáku, uvařeného předem v osolené vodě, opepříme je, okořeníme nasekanou pažitkou a přikryjeme plátky šunky a sýra. Zakapeme máslem a zape ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme všechnu kořenovou zeleninu na nudle a dáme dusit na máslo, nakonec přidáme krájenou cibuli. Směs zalijeme vývarem, přidáme 1 hřebíček, 2 bobkové listy, sladkou papriku a špetku kari. Povaříme, prolisujeme, opět přivedeme do varu, přidáme dle libosti rajská jablka, která máme doma zavařená nebo rajský protlak, můžeme použít i rajčata nakládaná v octě, přidáme ale několik kostek cukru. Nakonec zahustíme kyselou smetanou a lžící hladké mouky, okořeníme muškátovým květem ..
INGREDIENCE: 300 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 400 g vepřových škvarků, 2 vejce 0,15 l mléka, 10 g droždí, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové škvarky nasekáme nadrobno, spojíme je s hrubou moukou a polovinou mouky hladké, vejcem, droždím rozmíchaným ve vlažném mléce a osolíme. Zaděláme tuhé těsto a necháme ho odpočinout. Z těsta rozválíme na pomoučeném vále placku, tvořítkem vypichujeme kolečka, která narovnáme na plech a podle chuti ještě na povrchu osolíme. Škvarkové placky pečeme ve vyhřáté ..
INGREDIENCE: l kg očištěných a omytých černých jeřabin, 600 g cukru, l lžička skořice, 1/2 lžičky kyseliny citrónové nebo 2 lžíce citrónové šťávy z čerstvého citrónu, trošku strouhané citrónové kůry, sklenka rumu nebo koňaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené černé jeřabiny vsypeme do širšího kastrole nebo pekáče, přidáme cukr, promícháme a v troubě za občasného zamíchání dusíme asi hodinu. Občas plody trochu pomačkáme, aby pustily šťávu. Zahoustlý džem ochutíme skořicí a citrónovou kůrou, vmícháme k ..
INGREDIENCE: 180 g cukru, 180 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 1/2 l mléka, l pudinkový prášek, 50 g nastrouhané čokolády nebo 2 lžíce kakaa. Poleva: 1/41 studené vody, 1/4 l šťávy z kompotu nebo citrónového sirupu, l vanilkový pudinkový prášek, l balíček piškotů, ovoce a šlehačka na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si z mléka, části cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a dáme ho prochladnout. Cukr utřeme se změklým máslem do pěny, po lžičkách přidáváme tvaroh a vychladlý pudink. Krém r ..
INGREDIENCE: zdravé, červené i zelené papriky, nálev ze sáčku Deko, na každou sklenici 2-3 lžíce oleje, l bobkový list, po 3 zrnkách pepře a nového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky omyjeme, rozkrojíme, vyndáme semeníky a měkká žebra a papriky nakrájíme na proužky. Vhodíme je do vařící, mírně osolené vody a 7 minut povaříme. Pak ihned vyjmeme cedníkem a necháme okapat. Vkládáme je do menších sklenic, prokládáme kořením, zalijeme olejem a horkým nálevem z Deka. Uzavřeme víčky a sterilujeme půl ho ..
INGREDIENCE: 60 g strouhanky, 1/3 vejce, 10g másla, 5 lžic mléka, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s vejcem, osolíme a promícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem. Asi po půl hodině z vláčného těsta utvoříme malý knedlíček velikosti vlašského ořechu a zavaříme jej na zkoušku do vařící osolené vody. Je-li po uvaření měkký, přidáme trochu strouhanky. Potom utvoříme další knedlíčky a uvaříme je ve slané vodě. Těsto můžeme ještě okořenit sekanou petrželkou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA