INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg rajčat, cibule, sádlo nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme osmahnout na tuku, přidáme očištěné, nakrájené papriky a necháme asi 5 až 8 minut podusit. Potom přidáme nakrájená rajčata, která jsme předtím spařili a sloupli. Dusíme opět asi 5 až 8 minut. Do tohoto množství nakonec ještě přidáme 3 lžíce tuku. Ještě teplé dáváme do sklenic a uzavřeme víčky. Sklenice sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80-90 C. V zimě po otevření lečo pouze ..
INGREDIENCE: 8 středně velkých čerstvých červených paprik, 40 g másla, ve slané vodě uvařená menší růžice květáku, půlka vařeného nebo pečeného kuřete a asi 100g osmažené strouhanky. Na houbovou omáčku: 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1/2 l drůbežího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky slepičího bujónu,100 g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, světlé houby hřibovité), 30 g másla na dušení hub, sůl, trochu muškátového květu a 1 dl sladké smetany. 40 g másla na pokapání pokrmu. P ..
INGREDIENCE. 500g hub, 1/2 citrónu, 300g bílé veky, 80g másla, mletý pepř, tvrdý sýr, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Celé houby opláchneme a uvaříme v mírné osolené vodě s přídavkem citrónové šťávy. Nakrájíme je včetně třeňů na tenké plátky. Plátky veky potřeme změklým máslem, poklademe houbami, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a pečeme několik minut v grilu nebo v horké troubě. Ozdobíme petrželkou a podáváme. ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých hub (nejvhodnější je muchomůrka růžovka neboli masák), 80g oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a pokud možno čerstvé umletý kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané klobouky masáků nakrájíme na plátky asi 6 mm tlusté posypeme kmínem a rychle je opečeme v rozehřátém tuku s vyšší teplotou do růžova. Pak je podle chuti osolíme, opepříme, upravíme na misku a ozdobíme hlávkovým salátem. Příloha: opečené brambory nebo chléb, popř. vaječné topinky. y ..
INGREDIENCE: 4 bulvy řepy, 5 stroužků česneku, tatarská omáčka (velká), sáček sušených švestek, ořechy. POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu uvaříme a po vychladnutí nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Švestky nakrájíme najemno, ořechy nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience dáme do mísky. smícháme a dáme do lednice vychladit. ..
INGREDIENCE: 750g vepřového masa z kýty, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cibule, 100 g sladkokyselých okurek, 200 g sterilovaných kapií, feferonky, 5 lžic pikantního kečupu, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na horkém oleji za stálého míchání ze všech stran opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, vložíme na menší kousky nakrájené okurky, kapie, rozsekané feferonky, kečup, pokapeme několika kapkami worce ..
INGREDIENCE: l velká cuketa, 2 cibule, sklenka octa, l lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, vykrojíme semeníky a cuketu nahrubo nastrouháme na struhadle. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli, zalijeme octem, ochutíme kmínem, pepřem, solí a přidáme asi l dl oleje. Vše důkladně promícháme, naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85-90 °C. Při použití, chceme-li cuketové zelí použít nasladko, přidáme cukr, při použi ..
INGREDIENCE: 1 kg paprik, l kg vyzrálých rajčat, l lžička pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky vyčistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo na nudle. Rajčata můžeme spařit, sloupnout a rovněž nakrájíme na plátky. Papriky i rajčata smícháme společně v míse, osolíme je, opepříme a necháme do druhého dne přikryté utěrkou v chladu. Pak odleželou zeleninu i se šťávou, kterou pustila, vložíme do sklenic, do každé sklenice nahoru dáme lžíci dobrého oleje, zavíčkujeme a sterilujeme 2 ..
INGREDIENCE: 1 hrnek=250ml Kvásek: 28g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1 1/2 sáčku sušených kvasnic, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/2 hrnku nebělené mouky, 1/4 lžičky cukru. Těsto: 140g másla pokojové teploty, 1/3 hrnku jemného krystalového cukru, 3 žloutky z velkých vajec (z malých 4), 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 3 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně. Tvarohová náplň: 1 lžíc ..
INGREDIENCE: Rozporcovaný králík, 1dcl oleje, 3 stroužky česneku, 3lžíce worcesterové omáčky, 1kostka hovězího bujonu, 1/4l světlého piva, 1/4l červeného vína, sůl a pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku, worcesterové omáčky, soli a pepře. Porce králíka naložíme do marinády a necháme uležet do druhého dne. V hrnci si rozpálíme trochu oleje, porce králíka vyndáme z marinády a opečeme je, přidáme pivo, červené víno, hovězí bujon a zbylou marinádu a dusíme a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA