Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | LEČO NA ZIMNÍ OBDOBÍ

INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg rajčat, cibule, sádlo nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme osmahnout na tuku, přidáme očištěné, nakrájené papriky a necháme asi 5 až 8 minut podusit. Potom přidáme nakrájená rajčata, která jsme předtím spařili a sloupli. Dusíme opět asi 5 až 8 minut. Do tohoto množství nakonec ještě přidáme 3 lžíce tuku. Ještě teplé dáváme do sklenic a uzavřeme víčky. Sklenice sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80-90 C. V zimě po otevření lečo pouze ..

ZELENINA | PLNĚNÉ PAPRIKY (S HOUBOVOU OMÁČKOU)

INGREDIENCE: 8 středně velkých čerstvých červených paprik, 40 g másla, ve slané vodě uvařená menší růžice květáku, půlka vařeného nebo pečeného kuřete a asi 100g osmažené strouhanky. Na houbovou omáčku: 40 g másla, 30 g hladké mouky, 1/2 l drůbežího vývaru nebo vývaru připraveného z kostky slepičího bujónu,100 g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, světlé houby hřibovité), 30 g másla na dušení hub, sůl, trochu muškátového květu a 1 dl sladké smetany. 40 g másla na pokapání pokrmu. P ..

HOUBY | TEPLÉ HOUBOVÉ TOASTY

INGREDIENCE. 500g hub, 1/2 citrónu, 300g bílé veky, 80g másla, mletý pepř, tvrdý sýr, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Celé houby opláchneme a uvaříme v mírné osolené vodě s přídavkem citrónové šťávy. Nakrájíme je včetně třeňů na tenké plátky. Plátky veky potřeme změklým máslem, poklademe houbami, opepříme, posypeme strouhaným sýrem a pečeme několik minut v grilu nebo v horké troubě. Ozdobíme petrželkou a podáváme. ..

HOUBY | HOUBY PEČENÉ JAKO LEDVINKY

INGREDIENCE: 600g čerstvých hub (nejvhodnější je muchomůrka růžovka neboli masák), 80g oleje nebo sádla, sůl, mletý pepř a pokud možno čerstvé umletý kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané klobouky masáků nakrájíme na plátky asi 6 mm tlusté posypeme kmínem a rychle je opečeme v rozehřátém tuku s vyšší teplotou do růžova. Pak je podle chuti osolíme, opepříme, upravíme na misku a ozdobíme hlávkovým salátem. Příloha: opečené brambory nebo chléb, popř. vaječné topinky. y ..

SALÁTY | SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY (Od JANY KOCHANOVÉ)

INGREDIENCE: 4 bulvy řepy, 5 stroužků česneku, tatarská omáčka (velká), sáček sušených švestek, ořechy. POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu uvaříme a po vychladnutí nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Švestky nakrájíme najemno, ořechy nastrouháme nahrubo. Všechny ingredience dáme do mísky. smícháme a dáme do lednice vychladit. ..

VEPŘOVÉ KÝTA | NÁMOŘNICKÉ MASO

INGREDIENCE: 750g vepřového masa z kýty, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cibule, 100 g sladkokyselých okurek, 200 g sterilovaných kapií, feferonky, 5 lžic pikantního kečupu, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na horkém oleji za stálého míchání ze všech stran opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, vložíme na menší kousky nakrájené okurky, kapie, rozsekané feferonky, kečup, pokapeme několika kapkami worce ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CUKETOVÉ ZELÍ

INGREDIENCE: l velká cuketa, 2 cibule, sklenka octa, l lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, vykrojíme semeníky a cuketu nahrubo nastrouháme na struhadle. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli, zalijeme octem, ochutíme kmínem, pepřem, solí a přidáme asi l dl oleje. Vše důkladně promícháme, naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85-90 °C. Při použití, chceme-li cuketové zelí použít nasladko, přidáme cukr, při použi ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÉ PAPRIKY S RAJČATY

INGREDIENCE: 1 kg paprik, l kg vyzrálých rajčat, l lžička pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky vyčistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo na nudle. Rajčata můžeme spařit, sloupnout a rovněž nakrájíme na plátky. Papriky i rajčata smícháme společně v míse, osolíme je, opepříme a necháme do druhého dne přikryté utěrkou v chladu. Pak odleželou zeleninu i se šťávou, kterou pustila, vložíme do sklenic, do každé sklenice nahoru dáme lžíci dobrého oleje, zavíčkujeme a sterilujeme 2 ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | DOMAŽLICKÉ KOLÁČE

INGREDIENCE: 1 hrnek=250ml Kvásek: 28g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1 1/2 sáčku sušených kvasnic, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/2 hrnku nebělené mouky, 1/4 lžičky cukru. Těsto: 140g másla pokojové teploty, 1/3 hrnku jemného krystalového cukru, 3 žloutky z velkých vajec (z malých 4), 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 3 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně. Tvarohová náplň: 1 lžíc ..

KRÁLÍK | KRÁLÍK PO MALTSKU

INGREDIENCE: Rozporcovaný králík, 1dcl oleje, 3 stroužky česneku, 3lžíce worcesterové omáčky, 1kostka hovězího bujonu, 1/4l světlého piva, 1/4l červeného vína, sůl a pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku, worcesterové omáčky, soli a pepře. Porce králíka naložíme do marinády a necháme uležet do druhého dne. V hrnci si rozpálíme trochu oleje, porce králíka vyndáme z marinády a opečeme je, přidáme pivo, červené víno, hovězí bujon a zbylou marinádu a dusíme a ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz