Recepty na xkuchtik.cz

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | MAKOVÉ MLÉKO

INGREDIENCE: Na 600 ml mléka potřebujeme: 100 g máku, 600 ml vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Mák v obsahu vápníku předstihuje mléčné výrobky o mnoho koňských délek (12 x více vápníku) a současně je zdrojem zdravého rostlinného tuku. Makové mléko tak s přehledem nahradí živočišná mléka a jeho příprava je velmi snadná. Mák namočíme na noc do studené vody. Ráno směs dlouze rozmixujeme, až je voda bílá a zpěněná. Poté makovou drť zcedíme přes jemné sítko nebo punčochu a vyhodíme nebo použijeme do jiného j ..

KNEDLÍKY KYNUTÉ | KYNUTÉ KNEDLÍKY Z KRUPICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: V míse se zadělá těsto z 300 g krupice, 10 g kvasnic, zkynutých v 1/8 l vlažného mléka se 2 kostkami cukru, 1 vejce a 10 g margarínu. Těsto se osolí, vařečkou vypracuje a nechá hodinku kynout. Tvoří se knedlíky, plní povidly nebo zavařenými švestkami a ještě 5 minut nechají pod utěrku kynout. Vaří se přesně 7 minut pod poklicí. Nezvedat a neobracet! Jsou jemné, ale opatrně se musí vařit. Sypou se jak kdo má rád a omasti máslem.   ..

RYBY MAKRELA | MAKRELA SE ŠPENÁTEM

INGREDIENCE: 4 svazky petrželové natě, 6 stroužků česneku, 12 lžic másla, pepř, sůl, 100 g černých oliv, 4 vykuchané makrely, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 malé cibule, 100 g špenátu, špetka strouhaného muškátového oříšku, alobal na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Petrželovou nať nasekáme najemno a dáme ji do hrnce. Přidáme prolisovaný česnek. Smícháme s šesti lžícemi másla, osolíme a opepříme. Přidáme vypeckované a nahrubo nakrájené olivy. Vzniklou směs dáme do chladna. Opláchnuté a osušené makrely potř ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KŘENOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 250 g hovězího masa, 1 l nálevu z kyselého zelí, 3 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce mrkve, 1 menší cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany, lžička sladké papriky, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nadrobno nakrájíme a s nastrouhanou mrkví v nálevu z kyselého zelí doměkka uvaříme. Ze lžíce sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme jemně nakrájenou cibuli a sladkou papriku. Polévku jíškou zahustíme a povaříme. Těsně před podáváním přidáme smetanu, kře ..

BRAMBORY | OPEČENÉ BRAMBORY SE SÝREM (Recept z třicátých let minulého století) 

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g den předem uvařených lojovitých, nikoliv moučnatých brambor se oloupe, pokrájí na kolečka a na omastku do zlatova osmaží. 2 vejce se rozkvedlají se 2 lžícemi mouky, lžíci mléka a asi 50 g strouhaného tvrdého sýra. Vleje se to na brambory a osmaží po obou stranách jako omeleta. Podává se to se salátem nebo okurkou. ..

STARÉ RECEPY | LEPŠÍ OMELETY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do ¼ l mléka se dají 2 žloutky, 4 rovné lžíce cukru, trochu soli, citronová kůra a tolik mouky, aby bylo hodně husté těsto, jenž se dobře na hladko vymíchá. Poté se přilije 40 g rozpuštěného vlažného másla a ještě asi ¼ mléka, v němž se rozpustí na špičku nože jedlé sody nebo pečivového prášku, aby těsto bylo jako na kapání. Konečně se udělá ze 2 bílků tuhý sníh, vmíchá lehce do těsta a pekou se obvyklým způsobem omeletky. Mohou se mazat zavařeninou nebo dobrou ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | Nejlepší přírodní antibiotikum( Vyléčí každou infekci a zabije parazity)

INGERDIENCE: 700 ml jablečného octa, 0,5 dcl očištěného a utřeného česneku, 0,5 dcl na jemno nakrájené cibule, 2 čerstvé feferonky (čím štiplavější, tím lépe), 0,5 dcl nastrouhaného zázvoru, 2 polévkové lžíce nastrouhaného křenu. 2 polévkové lžíce práškové kurkumy, 1 skleněnou nádobu o objemu 1 litr (například sklo na zavařování). POSTUP PŘÍPRAVY:. Pokud byste si chtěli připravit menší množství přípravku, například jen 0,5 litru, pak použijte poloviční dávky všech jednotlivých složek. Postupu ..

RYBY MAKRELA | MAKRELA S PÓRKEM

INGREDIENCE: 2 velké nebo 4 menší makrely (asi l kg), šťáva z jednoho citrónu, 600 g pórku, sůl, pepř, trochu sójové omáčky, 2 lžíce smetany, l lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrelu omyjeme studenou vodou, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ryby po obou stranách páteře nakrojíme asi 1/2 cm hluboko ve vzdálenosti asi l cm od sebe. Makrely na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a do nakrojených míst nakapeme ..

OMÁČKY | JOGURTOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 300 g bílého neochuceného jogurtu, svazeček čerstvé pažitky, šťáva z citrónu, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička worcesterské omáčky, l lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Jogurt ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, cukrem a worcesterskou omáčkou a nakonec vmícháme jemně nasekanou pažitku a olej. Omáčku dobře našleháme a použijeme při zahradních slavnostech ke grilovanému nebo opékanému masu. Místo pažitky můžeme použít i jiné bylinky, jako např. kopr, řeřichu, křen, petrželku ap ..

PŘEDKRMY | Carpacio z červené řepy s modrým sýrem

INGREDIENCE: 1 předvařená červená řepa, 1 balení modrého sýra Saint Agur, řeřicha na ozdobu, olivový olej na zakápnutí, sůl a pepř.   POSTP PŘÍPRAVY: Předvařenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. Vyskládejte je na talíř a ozdobte kousky modrého sýra Saint Agur, řeřichou, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz