INGREDIENCE: 300g hl. mouky, 60g sádla, 2 vejce, 1 lžička soli, trochu cukru na kvásek, 20g droždí, mléko podle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Vykynutým kváskem zaděláme těsto a necháme kynout. V menším kastrolu necháme vařit vodu. Z těsta vyvalujeme válečky, děláme z nich preclíky a vždy po 3 kusech je házíme do vařící vody. Hned jak vyplavou je vytáhneme, skládáme na vymazaný plech, sypeme mákem, solí, kmínem a pečeme. ..
INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, mléko, sůl, tuk na plech.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky se špetkou soli postupně přiléváme mléko a dobře vypracujeme těsto až se na těstu začnou tvořit puchýře. Pak lehce rozválíme, přeneseme na vymazaný plech, povrch posolíme a v předehřáté troubě upečeme. Nakrájené podáváme k polévkám nebo drobíme do mléka či kávy. ..
INGREDIENCE: 1 bal. těsta v prášku na pizzu, 2 lžíce italského koření, 1 pórek, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 50 g ovčího sýra, sůl, pepř, 650 g strouhaného sýra, 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto v prášku připravíme podle návodu na obalu a vmícháme italské koření. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, posekáme a osmahneme spolu s pórkem na oleji. Ovčí sýr pokrájíme na kostičky a vmícháme do pórku. Osolíme a opepříme. Těsto rozválíme na plát velký 30 x 20 cm. Poklademe ..
INGREDIENCE: 400g hl. mouky, 15g droždí, 150g škvarků, trochu tuku (Ivy), sůl, pepř, 2 lžíce octa (dle chuti), vlažné mléko dle potřeby.POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto a necháme ho 1/2 hodiny odležet a děláme placky.Pečeme v předehřáte troubě dorůžova. ..
INGREDIENCE: 140g hl. mouky, sůl, 60g tuku, 50g bílého jogurtu, olej, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku (nebo kečupu), 50g tvrdého sýra.Náplň 1: 150g žampiónů, citr. šťáva, 40g ang. slaniny, 1 vejce, sůl, ml. pepř.Náplň 2: 150g ml. masa, olej, 1 cibule, kousek vařené mrkve a celeru, 4 olivy, 1 rajče, ml. paprika, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky prosijeme mouku a sůl, přidáme drobně nakrájený tuk, jogurt a vypracujeme hladké těsto. Rovnoměrně je roztlačíme do středně velké dortové fo ..
INGREDIENCE: Těsto: 250 g másla, 500 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, mouka na vyválení. Náplň: 5 banánů, 400 g sýra na strouhání.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme ho nejméně 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na plát a upravíme do pekáčku nebo formy, propícháme vidličkou. Na těsto dáme část rozstrouhaného sýra, potom poklademe na kolečka nakrájenými banány a povrch opět posypeme zbylým rozstrouhaným sýrem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozla ..
INGREDIECE: 500g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 50g másla, 300g strouhaného čedaru, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vajec, soli a potřebného množství vody vypracujeme tužší těsto (jako na nudle) a vyválíme z něho osm tenkých placek. Placky potřeme rozpuštěným máslem, potřeme strouhaným sýrem, promíchaným se syrovými žloutky a svineme vždy každou placku od stran do středu, takže máme z každé placky dvě roličky proti sobě. Takto připravenou banicu narovnáme jednu vedle druhé na pomaštěný plech, ..
INGREDIENCE: 300 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 bílek na pomazání, voda podle potřeby, sůl. Náplň: 200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 2 lžíce strouhanky, 60 g cibule, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky a vajec uděláme nudlové těsto, které mírně osolíme. Necháme je asi 1 hodiny odpočinout. Potom je tence vyválíme a kulatou formičkou vykrajujeme kroužky o průměru asi 4 cm. Do středu dáme náplň okraje potřeme rozšlehaným bílkem, přehneme a dobře stiskneme. Pelmeně vaříme v oso ..
INGREDIENCE: Těsto - 500g mouky, špetka soli, 2,5 dl vody. Náplň - 1 kg tykve, 80 g másla, 150g tuku, 250 g cukru, 1 citrón, 1 l mléka, 5 vajec, 50g práškového cukru, 1 vanilkový cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, prosijeme přes síto a s vodou vypracujeme v nepříliš tuhé těsto, rozdělíme na osm stejných dílů, každý rozválíme na tři milimetry silné pláty ve velikosti pekáče, ve kterém budeme koláč péci. Pak jednotlivé pláty v troubě upečeme tak, aby zůstaly světlé. Rozpustíme máslo, přidáme roz ..
INGREDIENCE:300 g hladké žitné mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 40 g droždí, 1/4 l vlažné vody, lžíce soli, špetka cukru, 80 g rostlinného oleje, 4 lžíce čerstvě sekaných bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka, pažitka, patrželka, estargon) POSTUP PŘÍPRAVY:Ve vodě rozehřejeme tuk a smícháme s cukrem a droždím, přidáme 2/3 mouky a vypracujeme těsto. Přikryté necháme kynout asi 30 minut. Pak přidáme zbylou mouku, sůl a bylinky. Nakonec těsto prohněteme. Pro usnadnění pečeme v dortové formě neb ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA