INGREDIENCE: 40g másla, 40g čerstvého droždí, 3lžíce kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 1 l vody, sůl, sekaná zelená petrželka. Noky: 1 vejce, 30 g krupice, 10 g másla, 1 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve se věnujeme přípravě těsta, které musí dobře vykynout. Vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a solí důkladně šleháme, přidáme krupici a vše dobře promícháme. Rozpustíme máslo na polévku, v něm lehce podusíme rozsekanou cibulku a přidáme rozdrobené čerstvé droždí. To mícháme až do té doby ..
INGREDIENCE: 11/4l vody, 400 očištěné vykuchané bělice, 2 cibule, 6 zelených paprik, 5 rajča5 400g jesetera, 1 polévková lžíce octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit očištěné vykuchané bělice, na plátky nakrájenou cibuli a zavaříme. Jakmile se voda počne vařit, přidáme nakrájené papriky. Když jsou bělice vařené, vyjmeme je a vložíme do vývaru čtyři porce jesetera, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata bez jadérek. Okyselíme octem a vaříme do měkka. Podáváme s černým chleb ..
INGREDIENCE: 400g srnčí plece bez kostí, 200g čočky, 30g slaniny, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře, podle chuti sůl,2 cibule, 40g másla, malý kousek celeru, 2 petržele, 2.mrkve, 3 citróny, 1 litr vývaru z kostí. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme ve vodě, ve které jsme ji den předtím namočili, přidáme k ní zeleninu, osmahnutou na másle a vše uvaříme do měkka. Srnčí plec bez kostí dusíme na cibuli, osmažené na slanině, s přidáním koření a soli. Když máme obě části vařené, čočku i maso semeleme jemně n ..
INGREDIENCE: 1 1/2 litru mléka, 20g loupaných mandlí, 2 lžíce cukru, 1 proutek vanilky, lžička škrobu, 2 vejcePOSTUP PŘÍPRAVY: V troše mléka rozšleháme vejce a škrobovou moučku. Zbývající mléko přivedeme do varu, osolíme, osladíme, vložíme strouhané mandle. Do vařícího mléka za stálého šlehání pomalu vlijeme škrobovou moučku s vajíčky. ..
INGREDIENCE: 500g předního masa, 1 petržel, 1 mrkev, 2 cibule, 1 l vody, 1/4 l šťávy z kysaného zelí, petrželová nať, 50g rýže, 1 vejce, 1/2 šálku smetany, cibulová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí přední maso dáme vařit do vody, kterou osolíme. Když je maso zpoloviny vařené, přidáme očištěnou nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a rýži. Když je maso měkké, vyndáme je, odkostíme a pokrájíme na větší kousky a vrátíme zpět do polévky. Pak svaříme šťávu z kysaného zelí a procedíme ji do pol ..
INGREDIENCE: 1/4 litru kyselé smetany, 1 litr vody, 4 vejce, 30g másla, lžíce hladké mouky, podle chuti sůl,1 bobkový list, 3 citróny, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou a dobře rozšleháme, osolíme, přidáme bobkový list a dobře provaříme. Provařenou jíšku přecedíme přes síto, zašleháme kyselou smetanu a citrónovou šťávu, při vedeme do mírného varu, do naběračky vyklepneme celé vejce a jedno po druhém do polévky zavaříme tak, aby se nám ..
INGREDIENCE: 200 g skopového masa s kostí, 1 l pitné vody, podle chuti sůl, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 3 mrkve, malý kousek celeru, 2 petržele, 3 listy kapusty, špetka sladké papriky, 1 kávová lžička rajčatového protlaku, špetka mletého pepře, vývar z kostí, 2 bobkové listy, 2 rajčata, 3 paprikové lusky, 100g brambor, 2 lžíce sterilovaného hrášku,40g sterilovaných fazolových lusků, 1 kávová lžička 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažné osolené vody vložíme skopové maso, nasekané na menší kousky (3 n ..
INGREDIENCE: 100g šunky, 1 1/2 šálku smetany neb mléka, 3 vejce, 1 l vody, 50g parmezánu, 1 polévková bujónová kostkaPOSTUP PŘÍPRAVY: V mixéru zpracujeme mléko, šunku a syrová vejce (bez skořápky) a přelijeme do hrnku, který postavíme do vodní lázně. Mícháme, až směs začíná houstnout. Pak pomalu zašleháme 1 litr vody, ve které jsme rozpustili jednu bujónovou polévkovou kostku. Krémovou polévku podáváme nejlépe v šálcích. Navrch sypeme strouhaný parmezán a přidáme na nudličky nakrájený, opečený c ..
INGREDIENCE: 100g pečeného masa, 100 g kořenové zeleniny, 1 kostička polévkového koření (nebo vývar z kostí), voda, 20 g tuku, zelená petržel.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme asi 1/4 litru osolené vody, na kousky nakrájené pečené maso, očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a asi minutu mixujeme. Vlijeme do připraveného litru vody, přidáme kousek masoxu a povaříme asi 5 minut. Do polévky zavaříme jemné nudle. ..
INGREDIENCE: 200g filé, 1 litr vody, 2 lžíce oleje, 30 másla, 30g hladké mouky, 1 žloutek, 3 zrnka pepře, 1/2 bobkového listu, 30 g cibule a 1/2 citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Zbylé kousky rybího filé bez kostí rychle opečeme na oleji (například odřezky). Mezitím si uděláme máslovou jíšku. Filé, jíšku, cibuli, polovinu osolené vody a koření mixujeme 2 minuty. Vlijeme do hrnce, přidáme dalšího půl litru vody a 20 minut povaříme. Do hotové polévky můžeme vmíchat čerstvý žloutek, trochu sekané petržele a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA