POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaříme lžičku kmínu, naloupanou cibuli, stroužek česneku a sůl. Zahustíme tmavou jíškou, přidáme vejce (do polévky nalité tenkým pramínkem). Přichutíme polévkovým kořením a zasypeme pokrájeným pórkem ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Úměrné množství mrkve, petržele, celeru a brambor dáme vyvařít do 1 litru vody. Vložíme 3 bobkové listy, několik kuliček pepře a nového koření. Když jsou brambory a zelenina měkké, přidáme masox, chvilku povaříme a zahustíme 1 l smetany, ve které jsme rozmíchali trochu hl. mouky. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. ..
INGREDEICNE: 1 l podmáslí, 1 l vody, 500g brambor, sůl, kmín, 30g másla a 40g hl. mouky na jíšku, petržel.POSTUP PŘÍPRAVY: Do osolené vody s kmínem dáme vařit nakrájené brambory. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme podmáslím a přidáme k polévce. Kořeníme petrželkou nebo koprem. ..
INGREDIENCE: Brambory, mrkev, pórek, cibule i jiná zelenina, sterilované nebo namočené a uvařené fazole, chilli, Vegeta, vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory i zeleninu, kterou máme doma a máme v oblibě, uvaříme do měkka. Do vývaru přisypeme fazole, dochutíme chilli, Vegetou a zjemníme rozšlehaným vejcem. Pokud se bude zdát málo hustá, rozmícháme lžíci Maizeny ve vodě a vlijeme do polévky, krátce povaříme společně s nakrájenou paprikou. ..
INGREDIENCE: 60 g brambor, 40 g zeleniny (celer, mrkev, pórek), 1 rajče, sůl, 5 g másla.Kapání: 1 vejce, 5g hladké mouky, 10g strouhaného sýra (eidam), petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě doměkka. Pak přidáme oloupané, nakrájené rajče a zavaříme kapání. Vejce rozšleháme se sýrem, moukou a trochou mléka a kapeme do vařící polévky, necháme chvilku povařit. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a zelenou petrželku. ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru, 4 cibule, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, ocet, cukr, 2 vejce, 8 krajíčků žemlovky, 80 g strouhaného parmazánu, kousek čerstvého másla..POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme dorůžova na tenké plátky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Zalijeme vývarem a asi dvacet minut povaříme. Podle chuti polévku osolíme, ochutíme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem, zakápneme octem a zjemníme troškou cukru. Do hotové polévky zakvedlám ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 30g másla, 1 svazek kerblíku, 100g tvarohu, 50g kukuřičné krupičky, muškát, 500g brambor, sůl, 400 ml vývaru, 250 ml smetany, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme vejce. Žloutky utřeme se změklým máslem. Otrháme lístky kerblíku a čtvrtinu jich odložíme stranou, zbytek jemně nasekáme. Vše smísíme s tvarohem a krupičkou a dochutíme muškátem. Našleháme tuhý sníh z bílků, které lehce vmícháme do těsta a uložíme na hodinu do chladničky. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Na ..
Tradiční a nejen česká polévka. Dá se říci evropská. Např. ve Švédsku se moc polévky nevaří, ale hrachová ano a říká se jí "čtvrteční" polévka. Hrachová polévka, stejně jako luštěniny vůbec, prospívá zdraví. Jsou bohaté na vitaminy B1, B2, hrách má až 250 m. j. provitaminu A, poměrně mnoho železa, hořčíku, draslíku, také fosforu a zinku. Důležitá je i vláknina a sacharidy. Starý český pokrm, hrách a kroupy, byl jako bezmasý velmi cenný - kroupy doplnily některé nezbytné aminokyseliny, které lušt ..
INGREDIENCE: 100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, 3 hrsti hrachu, kousek celého zázvoru, 20 celých pepřů, kousek cibule, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, nastrouháme a prudce opečeme na másle. Přilijeme vodu, přidáme den předem namočený hrách, zázvor, pepř a cibuli a vaříme 30 minut. Potom polévku přecedíme, zahustíme jíškou, zamícháme a ještě patnáct minut vaříme. Podáváme s opečeným chlebem. ..
INGREDIENCE: 400-500 g hovězího masa, sůl, lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, 1/2 petržele, 250 g zelí, 4 brambory, 1 bobkový list, 6 zrnek pepře, 200 g sterilované červené řepy, 3 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, petrželka, 4 lžíce kysané smetany POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso omyjeme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme doměkka. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme na nudličky nakrájenou m ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA