POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 800 g másla, nalije na ně trochu teplé vody a míchá, až se máslo rozpustí. Poté se přidají 2 vejce, si 300 g hrubé mouky, osolí, zadělá tuhé těsto, dobře vypracuje a dělají se knedlíky. Házejí se do vařící slané vody, hned vařečkou ode dna pohnou a vaří asi 10 minut. Sypou se tvarohem nebo houskou a polijí horkým máslem. II. Utře se 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, trochu strouhané housky a soli. K tomu se dá asi 500 g mouky a mléka tolik ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kůže s krku, odříznutá dosti hluboko, se na užším konci zašije a plní některou z následujících nádivek: 1. Asi 400 g tučného vepřového masa se umele, osolí, okoření majoránkou, česnekem, promíchá a krk se tím naplní. Mohou se též uvařit 2 vejce na hniličku a vsunout s nádivkou dovnitř. Kůže se zašije a plněný krk se vaří asi3/4 hodiny ve slané vodě se zeleninou. Podává se teplý se špenátem a brambory, nebo studený s jablečným křenem nebo červenou řepou, nakrájený na kolečka. V ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 žloutků se tře se 4 lžícemi cukru ¼ hodiny, pak se dá z jednoho citronu kůra i šťáva a naposled z 6 bílků sníh se 3 lžícemi mouky. Upeče se to na dvou stejných, vymaštěných a moukou vysypaných kastrolech. Zatím se ¼ l husté kysané smetany zamíchá s trochou cukru a několika strouhanými, loupanými mandlemi. Pak se vyklopí omeleta na mělkou mísu a polije tou smetanou, která se dříve kvůli ohřátí postaví do teplé vody, aby se omelety příliš neochladily. Co se nevejde ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 120 g cukru se utře se 2 žloutky. Přidá se k tomu 140 g strouhaných brambor a trochu citronové kůry, naposled z 2 bílků tuhý sníh. Peče se na vymazaném a houskou vysypaném pekáčku, upečené se vyklopí, pomaže zavařeninou a přeloží. II. 100 g cukru se dobře utře s 1 žloutkem a1 ½ lžící horké vody. Přidá se citronová kůra, 120 g strouhaných brambor, 2 lžičky krupičkově mouky a z 2 bílků tuhý sníh. Na vymazaný a vysypaný pekáček se těsto tence namaže, upeče do zlatova, za ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na pekáči se osmaží v sádle nebo másle všecka kořenová zelenina, přidá se několik zrnek pepře a nového koření, králičí maso rozkrájené na vhodné kousky se do toho vloží, osolí, když vysmáhlo, zaleje slabou polévkou a dusí pod pokličkou do měkka. Měkké maso se vyndá, zelenina protře přes síto, omáčka zahustí tvrdým strouhaným chlebem, dobře provaří a nalije na maso. Podává se s noky nebo houskovým knedlíkem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 100 g polohrubé mouky, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 80 g mletých škvarků a 30 g másla, trošky soli a špetky pepře vypracuje se těsto s 1 vejcem a asi lžící vody. Nechá se asi hodinu odpočinout, poté se tence vyválí, nakrájejí se proužky, potírají vejcem a sypou strouhaným sýrem. Upečou se v dobře vyhřáté troubě. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g teplých vařených bramborů se postrouhá, na vál se k nim přidá asi100 g mouky, 50 g jemné krupičky, 30 g omastku, 1 vejce, osolí se to a zpracuje v těsto jako na knedlíky. Rozválí se na 1 cm silně, nakrájejí větší čtverce, doprostřed každého se dá lžíce vařeného uzeného masa, drobně krájeného a smíchaného se stejným množstvím drobně krájených tvrdých vajíček. Zabalí se to, dobře přimáčknou a závinky se usmaží na sádle nebo jiném omastku. Podávají se ihned horké se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 280 g hladké mouky se dá na vál, do ní se rozmělní 210 g čerstvého másla, přidá se 140 g cukru, z ½ citronu kůra a vypracuje se vše na hladké těsto, které se vyválí a vypíchají se malá kolečka, polovina se nechá celých, z druhé poloviny se uprostřed vypíchne asi jako náprstek velké očko. Na čistém, nepomazaném plechu se upekou. Po upečení se vždy dva slepují k sobě dobrou zavařeninou a po vrchu posypou vanilkovým cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Na vál se dá 380 g hladké mouky, do ní se rozmělní 200 g másla, poté se přidá 1 žloutek, 100 g cukru, 70 g strouhané čokolády. Těsto se dobře vypracuje, tence vyválí, pak se vypichují formičkami různé tvary a na plechu se při mírném ohni pekou. Po vychladnutí se slepují dobrou marmeládou. II. 450 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 200 g cukru, 2 tabulky čokolády se zpracuje v těsto. Rozválí se tence, vypichují různé tvary, potírají bílkem, omáčejí se ve strouhaných o ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mrkev se nakrájí na tenké nudličky nebo na strouhátku nakrouhá, dá se na rendlík na másle zpěnit krájená cibule a kousek cukru a mrkev se na to vsype, promíchá a nechá dusit. Podlévá se vodou nebo polévkou. Měkká se zapráší moukou, přidá zelné sekané petržele a před podáním na stůl se zalije 3 lžícemi sladké nebo kyselé smetany. 2. Čistě oškrábaná mrkev se opere ve studené vodě a nakrájí na nudličky. Na kastrol se dá rozpálit máslo, na ně vloží se rozkrájená mrkev, přid ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA