INGREDIENCE: 40 g másla, 2 žloutky, 1 citrón trochu vody, špetka soli a mletého pepře, zelená petrželka, 1 cibule, lžíce estragonu, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce rajčatového protlaku.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kotlíku dáme syrové žloutly, citrónovou šťávu, sůl, pepř, máslo a šleháme ve vodní lázni do pěny. Pak pomalu zašleháme vlažnou vodu, podušenou, přes sítko propasírovanou cibuli; bílé víno, rajčatový protlak a nakonec přidáme sekané estragonové listy. Omáčku ihned podáváme nebo ji můžeme uschovat v ..
INGREDIENCE: 100g majolky, 150g bílého jogurty, 50g cibule, 50g čerstvých paprik, 50g čerstvých okurek, 1 lžička pažitky, sůl, ocet, cukr, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Majolku promícháme s bílým jogurtem, přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriky, okurky, nasekanou pažitku a dochutíme špetkou soli, pepřem, octa, cukru a worcestru. Vše promícháme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 2 lžíce hladké-hořčice se lžící oleje, přidáme 3 lžíce červeného vína, špetku pepře, osolíme, vmísíme trochu strouhané citrónové kůry a podle chuti cukru. ..
INGREDIENCE: 2 větší rajčata, 10 g másla, 70 g mouky, 2 kostky cukru, 1/8 l masitého vývaru.POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme osoleným a oslazeným vývarem. Rajčata rozmixujeme a přilijeme do vývaru s jíškou (případně přecedíme). Vaříme krátce. Do rajčatové omáčky lze rozmixovat i rozkrájet zbytky z pečeného či vařeného hovězího masa. ..
INGREDEINCE: 40 g másla, 3 žloutky, % l smetany, 1,5dl bílého vína, zelená petrželová nať, špetka soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky šleháme nad párou ve vodní lázni a když počnou bělat, začneme přilévat postupně smetanu, osolíme a když omáčka zhoustne, zašleháme bílé víno, vlažné máslo a okořeníme jemně sekanou zelenou petrželovou natí. Hned podáváme, anebo omáčku uchováme v horké vodní lázni. Je vhodná k drůbeži a krabům. ..
INGREDIENCE: 150 až 200 g čerstvých smržů, 40 g másla, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a mletého pepře, lžička jemně rozsekané petrželky, sůl, 2 lžíce citrónové šťávy. NA JÍŠKU: 60 g másla a 60g hladké mouky, 1/2 l světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru připraveného z kostky masoxu ,1/4 l mléka, 1 čerstvý žloutek a 1/8 l mléka nebo smetany na zjemněni.POSTUP PŘÍPRAVY: Smrže nakrájíme na kostičky a v kastrole na rozehřátém másle je podusíme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšk ..
INGREDIENCE: 150 g očištěných čerstvých hub, sůl, mletý pepř, trochu vývaru z kostky masoxu, 1/2 l bešamelové omáčky bílé, 1 čerstvý žloutek a asi 1/8 l sladké smeteny.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na tenké plátky, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Po vydušení šťávy je opepříme, podlijeme 4 lžícemi vývaru a dusíme doměkka. Podušené houby i se šťávou vmícháme do bešamelové omáčky, je-li třeba trochu ji rozředíme vývarem a krátce povaříme. Nakonec omáčku podle chuti přisolíme, pak s plotny o ..
INGREDIENCE: 150g očištěných čerstvých hříbků, 60 g másla, 40 g cibule, lžička jemně rozsekané petrželky, 40 g hladké mouky, 1/2 l světlého vývaru z hovězího masa, 1/8 l smetany, sůl, mlety pepř a citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, zasypeme moukou a 1 minutu osmahneme. Takto připravenou světlou jíšku postupné podléváme studeným vývarem a smetanou a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Nyní do omáčk ..
INGREDIENCE: 3/4 l základní omáčky bílé, 200g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé), 20 g cibule, 70 g petrželky, lžíce citrónové šťávy, 30 g másla, 1 dl světlého vývaru z hovězího masa, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a mletého pepře, sůl, 2 žloutky a 1/8 l smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, přidáme na tenké plátky nakrájené houby, zakapeme citrónovou šťávou, podlijeme vývarem a asi 8 minut ..
INGREDIENCE: 4 žloutky, 4 lžíce citrónové št ávy, 1/41 hovězího vývaru, dvě špetky rnuškátového oříšku.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky ušleháme s citrónovou šťávou a do ušlehaných po částech zašleháme horký hovězí vývar. Nakonec přidáme muškátový oříšek a podáváme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA