INGREDIENCE: l kg vyzrálých rajčat, 2 kg cibule, l palička česneku, po l lžičce papriku (sladké nebo ostré), kari, zázvoru, l lžíce soli, l šálek cukru, l šálek octa, 3 lžíce rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná rajčata, oloupanou cibuli a česnek pokrájíme a rozvaříme. Můžeme rozmixovat a propasírovat, aby čatní neobsahovalo semínka a slupky, ale není to nutné. Propasírovanou šťávu vlijeme zpět do hrnce, přidáme všechno koření, omyté rozinky, sůl, ocet a nakonec, když už je čatní husté, přidáme c ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 70 g sušených hříbků se namočí do studené vody (nejlépe přes noc). Poté se usekají a dají do téže vody vařit. Mezitím se spaří asi 120 g trhaných krupek, voda z nich sleje a přidají se k houbám, osolí a vše se vaří asi ½ hodiny. Poté se přidá několik na kostky nakrájených syrových brambor, na lžíci omastku se zpění drobně usekaná nebo nastrouhaná cibulka, zasype lžící mouky, nechá usmažit světlá jíška, přidá do polévky a vše se vaří, až jsou brambory měkké. Stejně se o ..
POSTUP PÍPRAVY: Stará slepice se stáhne z kůže, rozseká na dílky a dá dusit na cibulce ve vlastí mastnotě. Podlévá se vodou s několika lžícemi vína. Když je téměř měkká, obere se maso s kostí a umele zároveň s 1 máčenou a vymačkanou houskou. Přidá se polovice šťávy a dušení i s cibulkou, 2 vejce, trochu pepře, přisolí se a dá dle potřeby strouhané housky. Promíchá se to, udělá šiška, obalí staženou kůží a peč za podlévání zbylou šťávou, rozředěnou vodou. Podává se s brambory a salátem, bramborov ..
INGREDIENCE: 750 g očištěného candáta, 110 g tuku, 50 g cibule, bobkový list, celý pepř, 2,5 cl bílého vína, 1 žloutek, lžíce rajčatového protlaku, lžíce hladké mouky, polovina citrónu, lžíce kaviáru, 5 cl smetany, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmahneme do růžova drobně krájenou cibulku, bobkový list, pepř, přidáme osolené porce candáta a zvolna opečeme po všech stranách, zalijeme bílým vínem a při občasném přelévání tímto základem dodusíme. Pečeného candáta vyjmeme, základ zaprášíme moukou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na osmaženou cibulku (musíme jí dát víc jako na každý guláš) vložíme nakrájené houby, nejlepší je směs hub včetně ryzců, bedly jedlé, holubinek atd. Houby osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou nebo vývarem z kostí a dusíme. Dále přidáme 1-2 nakrájené lusky sladké papriky (nemusí být) a dodusíme. Nakonec zahustíme kyselou smetanou s moukou. Někdy můžeme pro změnu přidat i rajčata. ..
INGREDIENCE: 2 holoubata, 100g másla, 50g slaniny. Nádivka: 200g šunky, 150g žampiónů, 40g másla, 1/2 cibule, 2 vejce, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY:Holoubata očistíme a vykucháme. Vařenou šunku umeleme, čerstvé žampióny pokrájíme a to vše udusíme na másle se zpěněnou cibulí. Směs osolíme, opepříme a spojíme s vejci, která necháme hladce srazit. Necháme vychladnout a potom holoubata nádivkou naplníme, zašijeme je a upečeme je na másle se slaninou do červena. ..
INGREDIENCE: 100g sušené švestky, 100g jablečná šťáva, špetka skořice, 100g oleje, 1000 g dančího masa, sůl, pepř, 100g mrkve, 100g celeru, 150g cibule, 50g přepasírovaných vařených rajčat, bobkový list, jalovec, 0,5 l červeného vína, 100g perníku Postup přípravy: Sušené švestky namočíme do jablečné šťávy a přidáme skořici. Maso opečeme na oleji, osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu, opečeme. Přidáme vařená rajčata, bobkový list a ja ..
INGEDIENCE: 200g krůtích prs, 1 malé vejce, 40g Solamylu, olej, 1 cibule, sladká i pálivá mletá paprika, sterilována kapie, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce bílého vermutu, malý kousek česneku, špetka mletého zázvoru, špetka cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky, promícháme se Solamylem a rozšlehanými vejci a necháme v chladnu asi 20minut odležet. Směs vložíme na větší pánev as rozehřátým olejem a za stálého míchání opékáme asi 2 minuty, až je maso v těstíčku dobře obaleno ..
Dubový nábytek bude jako nový, když jej potřeme pivem, ve kterém jsme rozpustili trochu cukru. Pak ho přeleštíme suchým flanelovým hadříkem. Kachle se budou pěkně lesknout, natřeme-li je po umytí voskem na linolea a důkladně vyleštíme. Stěnu postříkanou tukem vyčistíme školní křídou. Naneseme na mastný flek křídu a druhý den lehce oprášíme. Kožený nábytek vyčistíme utěrkou namočenou v octu. Pak ho přetřeme hadříkem pokapaným lněným olejem a vytřeme flanelem do sucha. Koženku vyčistíme hadříkem n ..
INGREDIENCE: 600g kuřecích jater, olej, 30g slaniny, 1 cibule, ml. paprika, česnek, ml. pepř, 1 lžíce hl. mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra odblaníme a nakrájíme na stejně velké kousky. Na lžíci oleje rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme drobně posekanou cibuli a zpěníme ji. Hned přidáme papriku, pak játra a za stálého míchání je krátce opečeme. Poprášíme je moukou, osmáhneme, zalijeme a krátce podusíme. Játra opepříme, osolíme, necháme přejít varem a podáváme. Příloha: rýže nebo ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA