Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČATNÍ S ROZINKAMI

INGREDIENCE: l kg vyzrálých rajčat, 2 kg cibule, l palička česneku, po l lžičce papriku (sladké nebo ostré), kari, zázvoru, l lžíce soli, l šálek cukru, l šálek octa, 3 lžíce rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná rajčata, oloupanou cibuli a česnek pokrájíme a rozvaříme. Můžeme rozmixovat a propasírovat, aby čatní neobsahovalo semínka a slupky, ale není to nutné. Propasírovanou šťávu vlijeme zpět do hrnce, přidáme všechno koření, omyté rozinky, sůl, ocet a nakonec, když už je čatní husté, přidáme c ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | HOUBOVÁ POLÉVKA RUSKÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:  Asi 70 g sušených hříbků se namočí do studené vody (nejlépe přes noc). Poté se usekají a dají do téže vody vařit. Mezitím se spaří asi 120 g trhaných krupek, voda z nich sleje a přidají se k houbám, osolí a vše se vaří asi ½ hodiny. Poté se přidá několik na kostky nakrájených syrových brambor, na lžíci omastku se zpění drobně usekaná nebo nastrouhaná cibulka, zasype lžící mouky, nechá usmažit světlá jíška, přidá do polévky a vše se vaří, až jsou brambory měkké. Stejně se o ..

STARÉ RECEPY | SEKANÁ ZE SLEPICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Stará slepice se stáhne z kůže, rozseká na dílky a dá dusit na cibulce ve vlastí mastnotě. Podlévá se vodou s několika lžícemi vína. Když je téměř měkká, obere se maso s kostí a umele zároveň s 1 máčenou a vymačkanou houskou. Přidá se polovice šťávy a dušení i s cibulkou, 2 vejce, trochu pepře, přisolí se a dá dle potřeby strouhané housky. Promíchá se to, udělá šiška, obalí staženou kůží a peč za podlévání zbylou šťávou, rozředěnou vodou. Podává se s brambory a salátem, bramborov ..

RYBY CANDÁT | CANDÁT NA RUSKÝ ZPŮSOB

INGREDIENCE: 750 g očištěného candáta, 110 g tuku, 50 g cibule, bobkový list, celý pepř, 2,5 cl bílého vína, 1 žloutek, lžíce rajčatového protlaku, lžíce hladké mouky, polovina citrónu, lžíce kaviáru, 5 cl smetany, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmahneme do růžova drobně krájenou cibulku, bobkový list, pepř, přidáme osolené porce candáta a zvolna opečeme po všech stranách, zalijeme bílým vínem a při občasném přelévání tímto základem dodusíme. Pečeného candáta vyjmeme, základ zaprášíme moukou ..

GULÁŠ RŮZNÝ | HOUBOVÝ GULÁŠ

POSTUP PŘÍPRAVY: Na osmaženou cibulku (musíme jí dát víc jako na každý guláš) vložíme nakrájené houby, nejlepší je směs hub včetně ryzců, bedly jedlé, holubinek atd. Houby osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou nebo vývarem z kostí a dusíme. Dále přidáme 1-2 nakrájené lusky sladké papriky (nemusí být) a dodusíme. Nakonec zahustíme kyselou smetanou s moukou. Někdy můžeme pro změnu přidat i rajčata. ..

ZVĚŘINA HOLUB | HOLOUBĚ PEČENÉ PO PRAŽSKU

INGREDIENCE: 2 holoubata, 100g másla, 50g slaniny. Nádivka: 200g šunky, 150g žampiónů, 40g másla, 1/2 cibule, 2 vejce, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY:Holoubata očistíme a vykucháme. Vařenou šunku umeleme, čerstvé žampióny pokrájíme a to vše udusíme na másle se zpěněnou cibulí. Směs osolíme, opepříme a spojíme s vejci, která necháme hladce srazit. Necháme vychladnout a potom holoubata nádivkou naplníme, zašijeme je a upečeme je na másle se slaninou do červena. ..

ZVĚŘINA DANČÍ | Daňčí guláš se švestkami v perníkové omáčce podle Stezek dědictví

INGREDIENCE: 100g sušené švestky, 100g jablečná šťáva, špetka skořice, 100g oleje, 1000 g dančího masa, sůl, pepř, 100g mrkve, 100g celeru, 150g cibule, 50g přepasírovaných vařených rajčat, bobkový list, jalovec, 0,5 l červeného vína, 100g perníku Postup přípravy: Sušené švestky namočíme do jablečné šťávy a přidáme skořici. Maso opečeme na oleji, osolíme, opepříme, zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k masu, opečeme. Přidáme vařená rajčata, bobkový list a ja ..

DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA | KRŮTÍ MASO PO ČÍNSKU

INGEDIENCE: 200g krůtích prs, 1 malé vejce, 40g Solamylu, olej, 1 cibule, sladká i pálivá mletá paprika, sterilována kapie, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce bílého vermutu, malý kousek česneku, špetka mletého zázvoru, špetka cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky, promícháme se Solamylem a rozšlehanými vejci a necháme v chladnu asi 20minut odležet. Směs vložíme na větší pánev as rozehřátým olejem a za stálého míchání opékáme asi 2 minuty, až je maso v těstíčku dobře obaleno ..

DOBRÁ RADA KUTILOVÉ | NEE JEN JARNÍ ÚKLID ZA KAČKU !!

Dubový nábytek bude jako nový, když jej potřeme pivem, ve kterém jsme rozpustili trochu cukru. Pak ho přeleštíme suchým flanelovým hadříkem. Kachle se budou pěkně lesknout, natřeme-li je po umytí voskem na linolea a důkladně vyleštíme. Stěnu postříkanou tukem vyčistíme školní křídou. Naneseme na mastný flek křídu a druhý den lehce oprášíme. Kožený nábytek vyčistíme utěrkou namočenou v octu. Pak ho přetřeme hadříkem pokapaným lněným olejem a vytřeme flanelem do sucha. Koženku vyčistíme hadříkem n ..

DRŮBEŽ DROBY | KUŘECÍ JÁTRA NA SLANINĚ

INGREDIENCE: 600g kuřecích jater, olej, 30g slaniny, 1 cibule, ml. paprika, česnek, ml. pepř, 1 lžíce hl. mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra odblaníme a nakrájíme na stejně velké kousky. Na lžíci oleje rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme drobně posekanou cibuli a zpěníme ji. Hned přidáme papriku, pak játra a za stálého míchání je krátce opečeme. Poprášíme je moukou, osmáhneme, zalijeme a krátce podusíme. Játra opepříme, osolíme, necháme přejít varem a podáváme. Příloha: rýže nebo ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz