Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | PEČENÝ LILEK S PROVENSÁLSKÝM KOŘENÍM

INGREDIENCE: 1 lilek, 3-4 stroužky česneku, olivový olej, provensálské koření (sušené). POSTUP PŘÍPRAVY: Lilek omylejeme a rozkrojíme na poloviny. Uděláme v každé polovině asi 4 (podle velikosti lilku) podélné, ne příliš hluboké řezy, do kterých zastrkáme česnek, pokrájený na plátky. Zakapeme olivovým olejem, posypeme provensálským kořením a pečeme v troubě v zapékací misce asi 30 minut ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | MÁSLOVÁ VÁNOČKA

INGREDIENCE: ½ l mléka, kostka droždí (42g), 150 g cukru krupice, 1 kg poloh. mouky, 3 žloutky, 160 g másla, lžička soli, 50 g mandlí, 50 g rozinek, tuk n vymazání a žloutek na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzniklý kvásek, zbytek vlažného mléka s rozšlehanými žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, a vypracujeme vláčné těsto, které několikrát propracujeme. Nakonec vpracujeme ro ..

MOUČNÍKY SLANÉ | BRATISLAVSKÉ ROHLÍČKY

INGREDIENCE:250g hladké mouky, 100g hrubé mouky, 50g cukru, 150g tuku, 2 žloutky, asi 1 dl mléka, 20g droždí, sůl, hladká mouka na vyválení, 1 žloutek na potření , tuk na potření plechu.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, cukru, rozehřátého tuku, žloutků, mléka, droždí a soli vypracujeme kynuté těsto a necháme je pod ubrouskem vykynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, nakrájíme jej na třicet až třicet pět kousků, které stočíme do kouliček. Rozválíme je do elipsovitého tvaru,podélně je ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JABLEČNÝ KŘEN

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná a jemně nastrouhaná jablka zalijeme vodou a octem, aby nezhnědla, a podle chuti přidáme cukr, sůl a jemně nastrouhaný křen. Můžeme zlahodnit přistrouháním ořechů nebo mandlí. ..

ZELENINA | PIKANTNÍ KUKUŘICE

INGREDIENCE: 8 kukuřičných klasů, sůl, 3 stroužky česneku, 6 lžic másla, 4 lžíce lupínku lískových oříšků, 1 kadeřávkový nebo hlávkový salát, 6 lžic octa, ml. bílý pepř, 1 lžička cukru, 5 lžic oleje.POSTUP PŘÍPRAAVY: V mírně osolené vodě vaříme kukuřici asi 20 minut, až jsou zrnka měkká. Česnek prolisujeme. Kukuřici necháme na sítu okapat a potom každý klas rozkrojíme na 3 kusy. Ve velké pánvi zahřejeme máslo, na něm dozlatova opečeme česnek, oříškové lupínky a kousky kukuřice. Ty pak osolíme. S ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | NEAPOLITÁNKY

INGREDIENCE: 250 g másla, 200 g práškového cukru, 3 celá vejce, 250 g polohrubé mouky, 40g kakaa. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr a vejce. Mouku smícháme s kakaem, přidáme k utřenému máslu a vypracujeme těsto. Pomocí sáčku s hvězdičkovou trubičkou vystříkáme na mastný a moukou vysypaný plech tvary a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé slepujeme máslovým krémem nebo zavařeninou a ozdobíme polevou. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | ČOKOLÁDOVÝ ZÁVIN (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g cukru se tře s 5 žloutky půl hodiny, mezi třením se přidá 70 g změklé čokolády, 70 g strouhaných neloupaných mandlí. Pak se do toho lehce vmíchá z 5 bílků sníh a 50 g mouky. Na pomaštěný, moukou vysypaný plech se těsto na 1 cm vysoko namaže a upeče. Upečený se rychle potře zavařeninou a za tepla stočí. ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY IV

INGREDIENCE: 1 středně velká kapusta, 300 g vařeného uzeného masa, nejlépe krkovice, 1 menší cibule, 4 vejce, 200 - 250 ml mléka, 20 g másla, 3 lžíce hladké mouky, svazek petrželky kudrnky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, strouhanka na zahuštění těsta a obalení karbanátků, slunečnicový olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustové listy uvaříme v osolené vodě do poloměkka, cca 3 – 5 minut, zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat, popřípadě vodu vymačkáme. Spolu s uzeným masem kapustu umel ..

DRŮBEŽ DROBY | RAGŮ Z DRŮBEŽÍCH JATER

INGREDINCE: 400g drůbežích jater, 3 cibule, 2 jablka, 1 banán, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce másla, ml. pepř, lžička kari, 2 lžičky solamylu, 1 kelímku (100g) smetany na šlehání. POSTUP PŘÍPRAVY: Jjátra opláchneme a osušíme. Cibuli rozčtvrtíme. Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jaderníky a nakrájíme na plátky. Oloupeme banány, rovněž nakrájíme na plátky a zakapeme citrónovou šťávou. Zahřejeme tuk, játra na něm opečeme, osolíme a opepříme.Vyjmeme je z tuku a udržujeme je stále tep ..

MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | SKOPOVÝ PILAF

INGREDIENCE: 600 g skopového masa, 4 lžíce drobně krájené kořenové zeleniny (nejlépe mrkev a petržel), 1 cibule, 200-300 g rýže, 2 lžíce másla, 4 zrnka pepře, 2 hřebíčky, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra, vývar z masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme, na polovině másla osmažíme kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Na to položíme maso, opečeme po obou stranách, podlijeme vývarem a dusíme doměkka ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz