Recepty na xkuchtik.cz

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | JAK POZNÁTE ČERSTVOU RYBU

Celá ryba: Při koupi celé čerstvě zabité ryby si jako první všímáme očí: musí být vypoulené a jasné, nikoliv zapadlé nebo kalné. Další na řadě jsou skřele: musí přiléhat a žábry pod nimi být jasně červené. Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná. Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou. Jak poznat a koupit čerstvou rybu Naporcovaná ..

PŘEDKRMY | OMELETY S JABLKOUVOU NÁDIVKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 6 žloutků se utře se 70 g cukru, k tomu se přimíchá z 6 bílků sníh zároveň ze 70 g mouky; z těsta se upekou 3 omelety. Nádivka: Asi 6 velkých jablek se oloupe, nakrájí a dá s vínem a cukrem dusit. Měkká se prolisují sítem. Utřou se 2 žloutky s 70 g cukru, pak se přidá ze 2 bílků sníh, zároveň s 100 g loupaných mletých mandlí, citronová kůra a s tím se jablka smíchají. Dortová forma se vymaže máslem, vysype houskou, na dno se dá jedna ome ..

MOUČNÍKY SLANÉ | CELEROVÁ PIZZA

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 200 g celeru, 2 rajčata, 150 g šunky, 100 g tvrdého sýra, l cibule, oregano, majoránka, sůl, citrónová šťáva, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme do olejem vymazané kulaté formy, povrch pokapeme olejem. Očištěný celer rozčtvrtíme a krátce povaříme ve vodě s citrónovou šťávou. Na těsto urovnáme kolečka rajčat a cibule, osolíme a lehce o-kořeníme oreganem a majoránkou. Povařený celer nakrájíme na plátky a rozložíme na pizzu. Navrch nasypeme na ..

SALÁTY | BAKLAŽÁNOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 2 baklažány, voda, ocet, sůl, cukr, olej, sekaný kopr, 50 g strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané baklažány nastrouháme nahrubo, doplníme zálivkou z vody, cukru, soli a octa. Promícháme, přidáme kopr a těsně před podáváním zakapeme olejem. ..

ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY | DOMÁCÍ SULC

INGREDIENCE: 1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g kořenové zeleniny, 100 g sterilovaných okurek, 100 g sterilovaného hrášku, 3 vařená , 20 g želatiny v prášku, 1 lžička celého pepře a 1 lžička nového koření a 1 dl octa, sůl.   POSTUP PŘÍPRAVY: Dokonale očištěné koleno a nožičky vložíme do vody a vaříme spolu s kořením a solí téměř do měkka. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v celku a dovaříme maso ( v hrnci zůstane asi 1/3 vývaru).Maso kůži i zeleninu pokrájíme na kousky a vloží ..

GULÁŠ | NOVOROČNÍ GULÁŠ

INGREDIENCE: 250 g hovězí kýty, 200 g vepřové plece, 3 lžíce másla, 1 velká cibule, 1 zelená paprika, 5 velkých rajčat, 1 lžička kmínu, 2 bobkové listy, 1 lžíce sladké papriky, 400 ml vody, 600 g sterilovaného bílého zelí, 300 g kysané smetany, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nakrájenou papriku a 5 minut povaříme, poté přidáme rajčata a 10 minut dusíme. Pomalu přidáváme na kostky nakrájené  maso, ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | VANILKOVÉ ROHLÍČKY (Od Marty)

INGREDIENCE: 75 dkg hladké mouky,60 dkg másla,30 dkg ořechů-pak nameleme, 21 dkg moučkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vše smícháme v těsto, tvoříme rohlíčky, pečeme v mírně vyhřáté troubě, hotové obalíme ve vanilkovém cukru.   ..

RYBY KAPR | KAPR NA ČESNEKU PO SRBSKU

INGREDIENCE: 4 porce kapra, 60 v oleje, 3 stroužky česneku, petrželka, celerová nať, citrónová šťáva, pepř, sůl, majoránka, l lžíce rajčatového protlaku, l cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra Zakapeme citrónovou šťávou a necháme v chladnu odležet. Pak je osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Vložíme do olejem vymazané ohnivzdorné misky, přidáme kolečka cibule, rajčatový protlak, posekanou celerovou nať a petrželku, okořeníme majoránkou. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem. ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | VÁNOČNÍ MEDOVÉ PERNÍČKY

INGREDIENCE: 500 g cukru, 700 g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička směsi Kotányi na medový perník, 5 vajec, 100 g medu. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience smícháme a dobře vypracujeme těsto a necháme přes noc v chladu (maximalně týden). Pak těsto rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme různé tvary, potřeme je vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova. Po vychladnutí je zdobíme citronovou polevou. ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | VÁNOČNÍ OŘÍŠKOVÉ SRDÍČKA

INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných pražených lískových oříšků, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, rybízový nebo višňový džem na slepení. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm, formičkou vykrájíme kolečka (polovinu s malým srdíčkem uprostřed) a rozložíme je na ple ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz