INGREDIENCE: 1 kg kyselého zelí, 1 kg hlávkového zelí nakrájeného na nudličky, 1 kg vepřového nakrájeného na kostky, 10 dkg uzeného bůčku nakrájeného na kostky, 20 dkg salámu nakrájeného na kostky, 5 dkg sádla, 10 dkg cibule nakrájené nadrobno, sůl, paprika, bobkový list, majoránka, sušené švestky, ořechy, červené víno, všeho přiměřeně. POSTUP PŘÍPRAVY: Kyselé zelí propláchneme vodou, obě zelí vaříme každé zvlášť až změknou. Cibuli osmahnout, přidat osolené maso a podusit. Pak smícháme obě zelí, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den před vařením namočíme čočku na 1 hodinu. Uvaříme ji a necháme do druhého dne odstát. Kořenovou zeleninu nakrájíme, podusíme na tuku, přidáme čočku, rajský protlak, sůl, kůži ze slaniny. Zahustíme mlékem, ve kterém rozkvedláme trochu hl. mouky. ..
INGREDIENCE: 250 g vepřového nebo uzeného masa, 80 g mrkve, 60 g petržele, 60 g celeru, 200 g červené řepy, několik chlebových kůrek, česnek, 1 dl kysané smetany, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu očištěné červené řepy drobně pokrájíme, zalijeme šálkem vody, přidáme chlebové kůrky a necháme 3-4 dny kvasit. Maso vložíme do horké osolené vody a vaříme. K téměř měkkému masu přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a zbývající červenou řepu, rozetřený česnek a vaříme až maso a zelenina změknou. ..
INGREDIENCE: 1 svazek polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, brokolice), 1 cibule, 200g krupek, 2 lžíce oleje, 1 l vývaru ze zeleniny nebo 2 polévkové kostky, 1 žloutek, 100 ml sl. smetany nebo mléka, pažitka, sůl, ml. pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Polévkovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli rozkrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejeme tuk. Vložíme zeleninu, cibuli a promyté, scezené krupky. Asi 5 minut podusíme za stálého míchání, potom ..
INGREDIENCE: 30 g másla, 2 žampióny, 20 g celeru, 20 g petržele, polovina malé kapusty, masový vývar, 3 lžíce ryže, sůl, mletý pepř, 100 g strouhaného sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle podusíme očištěné a nakrájené žampióny, očištěnou a nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme spařenou rýži osolíme a opepříme a vaříme tak dlouho, až je ryže měkká. K polévce zvlášť podáváme strouhaný sýr. ..
INGREDIENCE: 300g fazolek, 1 mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 1 l mléka, kousek natě libečku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky nakrájíme na šikmé nudličky, vsypeme je do vařící osolené vody a dusíme až téměř změknou. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme na ně mouku a zahříváme na malém plameni, až se suroviny spojí. Hed je zalijeme trochou vody, rozšleháme a vaříme 1 hodiny. Přidáme fazolky i s vývarem, libeček, sůl a vaříme 5 minut. Libeček vyjmeme, polévku zalijeme mlékem, přidá ..
INGREDIENCE: 500 g růžičkové kapusty, 350 g uzeného vepřového masa, 100 g uzeného skopového masa, 250 g brambor, sůl, mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, jemně nasekaná směs z 50g uzeného bůčku, 4 stroužků česneku a svazečku petrželky.POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky kapusty očistíme, zbavíme ovadlých lístků, opereme, vložíme do vařící vody a uvaříme do poloměkka. Každý druh uzeného masa uvaříme zvlášť a maso dáme stranou. Do uzeného vývaru vložíme na kostičky nakrájené brambory, a když jsou napůl uvař ..
INGREDIENCE: 400 g hovězí kližky, 60 g petržele, 100 g zelených fazolek, 60 g brukve, nať, mletý pepř, 20 g másla, špetka majoránky, sůl, 30 g těstovin do polévky.POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozpustíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme maso pokrájené na kostky, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a mírně vaříme jednu hodinu. Mezitím nadrobno pokrájíme očištěnou zeleninu a spolu s petrželovou a celerovou natí, převázanou kouskem nitě, ji vložíme do polévky. Polévku doplníme vodou na obje ..
INGREDIENCE: 150g kořenové zeleniny, 1 hlávky zelí, 1 cibule, stroužky česneku, 1 menší uvařená červená řepa, 1 brambor, 5 zrn nového koření, 1 bobkový list, sůl, 2 lžíce kečupu, 1 citrónu, 1 lžička posekaného kopru, kysaná smetana.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a řepu pokrájíme. Vložíme do hrnce s vodou, přidáme sůl, koření a vaříme 15 minut. Přidáme pokrájený brambor, bobkový list, prolisovaný česnek, kečup, promícháme a uvaříme doměkka. Když brambory změknou, přid ..
INGREDIENCE: 500 g plecka bez kostí, 30 g sádla, 50 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 400 g brambor, 1,5 dl kysané smetany, sůl. ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pokrájíme na nízké hranolky a za stálého míchání prudce opečeme na rozehřátém sádle. Vyjmeme je z hrnce, sádlo zasypeme moukou, zasmahneme světlou jíšku, přidáme k ní rozetřený česnek, jeden a čtvrt litru vody, rozšleháme a přivedeme k varu. Do polévky vložíme brambory pokrájené na kostky, osolíme a vaříme, až změknou. Polévku zalijeme kysa ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA