POSTUP PŘÍPRAVY: Prostřední kapustová hlávka se uvaří ve slané vodě a rozseká. Dále se uvaří předem asi250 g tučného uzeného masa nebo vepřového bůčku, který může být též dušený. 4 čerstvé nebo sušené hříbky, několik hodin máčené ve vodě, drobně krájené, se dusí na másla, 250 g nehlazené rýže se spaří a dá na větší kastrol na dvě lžíce sádla s osmaženou cibulkou, míchá se tím, aby rýže vysmáhla, zaleje vodou z kapusty a vařeného masa a dusí do poloměkka. Maso se drobně useká a s k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájená cibulka se zpění na másle a udělá se světlá jíška. Zaleje se polévkoua naběračkou kyselé smetany, přidá se bobkový list a omáčka se dobře povaří. Česnek se rozetře jemně se solí, přidá do procezené omáčky a nechá již jen přejít varem. Může se přidat nakonec též žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka. PŘEDMLUVA K OMÁČKÁM (Recepty z třicátých let minulého století) Omáčky se upravují teplé a studené, mezi něž patří hlavně majonézy. Teplé omáčky, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 housek se nakrájí a poleje mlékem, aby nabobtnaly. Vymačkají se, přidají k nim 3 vejce, osolí a zamíchá strouhané housky nebo krupičkové mouky tolik, aby nebylo příliš tuhé těsto. Asi 300 g uzeného masa se nakrájí na drobné kostičky, není-li čerstvě vařené, prohřeje se na kastrole s kouskem omastku, vmíchá do knedlíku a nechá se aspoň ½ hodiny odpočinout. Pak se tvoří menší kulaté knedlíky, vaří se 15 minut, mastí se cibulkou a sádlem a podávávají s kysel ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Dobře omyté ryzce se vaří 5 minut ve slané vodě a vysuší na sítě. Mezitím se svaří, nové koření, kmín a sůl v octě a vychladlé nalije na ryzce, srovná ve sklenici, aby byly úplně potopeny. Láhev se uzavře pergamenovým papírem. II. Hlavičky hříbků nebo ryzců se omyjí a dají vařit do octa, vodou dle chuti zředěného. Přidá se celý pepř, nové koření, případně kousek zázvoru kolečko cibule. Když jsou houby měkké, odstaví se a nechají do druhého dně vychladnout. Poté se plní ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nádoba k nakládání zelí se vypaří vařící vodou, poté ještě jinou vodou vypláchne a vysuší. Čerstvé hlávky zelí se čistě oberou, rozkrojí na půlky nebo čtvrtky, košťály vykrojí, pak zelí v teplé místnosti jemně nakrouhá. Je důležitě, aby zelí k nakládání bylo vlažné, neboť studené, ba dokonce promrzlé pak nekvasí a nenabude dobré chuti. Dno bečky nebo nádoby se vyloží vinnými listy, dá se tam několik větviček kopru, nějaká rozkrájená cibule, pak se dá asi na dlaň v ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájené čerstvé nebo zavařené houby se dusí na másle. Když voda z nich vysmáhne, vloží se na to několik řízků hovězího jazyka nebo na polovic rozkrájené vepřové nebo telecí jazýčky, ne zcela do měkka uvařené, podlejí se polévkou z jazyka a dusí do měkka. Zasmaží se světlou jíškou, přisolí, dle chuti i opepří a podává s knedlíkem nebo bramborem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se dá 300 g mouky, trochu soli, udělá se důlek a asi koflík vařícího mléka se zadělá těsto tuhé jako na nudlové. Hodně se vypracuje a nechá pod kastrolem asi ½ hodiny odpočinout. Poté se rozdělí na tři díly, rozválí jako silnější nudle (dva se nechají pod kastrolem, zatím co první se rozvaluje), plní tuhými slazenými povidly a tvarohem, nožem nebo rádélkem se nakrájejí tašky, jež se ve slané vodě asi 5 minut vaří. Vybírají se drátěnou naběračkou, sypou osmaženou ho ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Ze 3 vajec, 2 lžic vody a potřebné mouky s udělá nudlové těsto, vyválí nepříliš tence, a když oschne, nakrájejí se větší flíčky, které se uvaří v polévce z uzeného masa nebo ve slané vodě. Asi 300 g vařeného uzeného masa se nakrájí na kostky, zamíchá do flíčků, dle potřeby přisolí a vše se dá do máslem vymazaného pekáče. Asi ve ¼ l mléka se rozkvedlají 2 vejce, vlije se to na flíčky, pokladou se kousky másla nebo slaniny a v troubě do zlatova upekou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z ½ l mléka odleje se trochu do šálku a ostatní se dá vařit s kostkou cukru. Ve studeném mléce rozkvedlá se asi lžíce mouky, vleje do vařícího mléka a za stálého míchání povaří. Osolí se dle potřeby, nakonec se vmíchá jemně strouhaný křen a omáčka se hned podává. Hodí se k hovězímu masu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Štika se stáhne z kůže, osolí a peče na másle se sekanou zelenou petrželkou. Podleje se polévkou a kyselou smetanou, ke konci se posype strouhaným parmezánem a dopeče. Podává se obložená brambory, s omáčkou zvlášť v omáčníku. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA