INGREDIENCE: Brambory, jablka, mouka, mouč. cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a přidáme zbytek syrových. Rozmačkáme, nastrouháme nebo rozemeleme na masovém strojku. Zaprášíme trochou mouky, aby se to spojilo. Přidáme na kousky nakrájená a oloupaná jablka )zhruba jedno větší jablko na jednu normální porci brambor). Vymastíme plech a nalijeme na něj vzniklou hmotu. Pečeme v troubě, dokud nejsou kraje a nerovnosti na povrchu hnědé, jakmile je hotovo, posypeme mou ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, l mrkev, 1/3 menšího celeru, 150 g strouhaného sýra, 200 g šunky nebo salámu, 50 g slaniny, 4 vejce, l cibule, 2 paprikové lusky, l sklenička oliv, olej, sůl, na ochucení kečup, česnek utřený se solí, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené studené brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Smícháme je se strouhaným sýrem, vařenou a pokrájenou mrkví, celerem a spojíme vejci. Osolíme a z hmoty tvoříme placičky, které opékáme dozlatova po obou stranách na horkém oleji. Na upeče ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 80 g másla, 40 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného libečku, špetka tymiánu, špetka majoránky, hovězí vývar, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Půl dávky másla usmažíme s moukou v hladkou jíšku, zředíme ji vývarem a dohladka povaříme. Okořeníme, osolíme a přidáme plátky uvařených oloupaných brambor. Prohřejeme a zjemníme zbytkem másla. Porce na talířích zdobíme zbytkem libečku. ..
INGREDIENCE: 600g očištěných syrových brambor, 100g hladké mouky, 100g sekaných škvarků, 1 dl mléka, 2 vejce, třený česnek, sůl, mletý pepř, majoránka, sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na jemném struhadle vodu vymačkáme a slijeme. Přidáme mléko, mouku,, třeny česnek, vejce a koření. Promícháme. Podle potřeby upravíme hustotu těsta mlékem a přimícháme hrubě sekané škvarky. Bramborák pečeme na sádle na pánvi po obou stranách. Nejchutnější je bramborák ihned po upečení do křupava. Dop ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 100 g sádla, 1 konzerva sterilovaného leča, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriku, 6 stroužků česneku, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sekané petrželové natě, šálek vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli jemně pokrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme papriku, krátce osmažíme a do tohoto základu vložíme na kostky nakrájené oloupané brambory a podusíme s trochou vývaru téměř doměkka. Přidáme lečo z konzervy, dolijeme vývar, ochutíme česnekem, kmínem a solí a dodusíme. K maďarským bra ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 100 g hl. mouky, 100 g hrubé mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na drobné kousky, vložíme je do horké osolené vody a uvaříme do poloměkka. Poté vodu slijeme do hrnku. Brambory trochu rozšťoucháme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu hrnce. Zasypeme hladkou s hrubou moukou a zalijeme polovinou slité vody tak, aby se mouka spařila. Přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni si 15 minut propařit. Teprve potom brambory zc ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g polohrubé mouky, 50 g strouhané housky, 1 lžička másla, 50 g strouhaného sýra, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme a ještě horké prolisujeme. Osolíme je, přidáme ostatní přísady, vypracujeme těsto a rozválíme na plát. Tvořítkem vykrájíme placičky a v horkém tuku je prudce po obou stranách osmažíme. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině ..
INGREDIENCE: 8 středně velkých brambor ve slupce, 1 šalotka nebo cibule, 4 lžíce margarínu, 150g ang. slaniny, 300g eidamu, sůl, pepř, Vegeta, 5 stroužků česneku, papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory důkladně očistíme kartáčkem na zeleninu. Podélně rozkrojíme. Rovnou částí brambory klademe na plech, který je pokryt papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 – 25 min. Upečené brambory opatrně vydlabeme. Hmotu dáme do misky a přidáme k ní nadrobno nasekanou šalotku, margarín, sůl, ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 200 g moravské klobásy, 2 vejce, sůl, pepř, lžička sladké mleté papriky, kečup, 4 lžíce oleje, 150 g strouhaného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka trochu opečeme na horkém oleji. Moravskou klobásu nakrájíme na plátky a vložíme na opečené brambory. Osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a v troubě chvíli zapečeme. Potom posypeme sladkou ml. paprikou, opepříme a pokapeme kečupem. Pokrm můžeme připravit i na pánvi, potom zap ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 40 g krupice, 140 g hrubé mouky, l vejce, sůl, 300 g párků, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené vychlazené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, krupici, sůl, vejce a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vale vyválíme placku a rozkrájíme na obdélníky podle počtu nožiček párků. Do každého obdélníku zabalíme l nožičku párku a opečeme v rozpáleném oleji. Podáváme s kysaným zelím. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA