Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ZAPEČENÁ KLOBÁSA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g polohrubé mouky, 140 g másla, kvásek z 20 g kvasnic, trochu soli a vlažného mléka se zadělá na tuhé těsto a dá kynout. Mezitím se připraví 140 g másla, a když těsto dobře nakynulo, vypracuje se s máslem jako máslové těsto. Vždy se na prst tence rozválí, přeloží natřikrát, nechá asi 5 minut odpočinout, zase rozválí, přeloží a to se opakuje šestkrát. Poté se rozválí na prst tence, uvařená domácí moravská klobása do něj zavine, dá na pech, pomaže bílkem a rychle upeče. ..

VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI | MOZEČEK S VEJCI (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Mozeček vepřový nebo telecí se omyje, odblaní a useká. Na másle se dá zežloutnut cibulka, mozeček na to vloží, přidá trochu kmínu, osolí a občas promíchá, až vysmáhne. Poté se přidá dle libosti vajec, chvilku ještě míchá,  jak kdo má rád husté, a nese hned na stůl. ..

STARÉ RECEPY | VÝROBA RUMU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Ve 2 l vody se rozvaří 1 kg cukru, ještě do teplého zamíchá s 6 lžic páleného cukru a nechá vychladnout. Poté se přilije 2 litry jemného lihu, 40 g rumové tresti, 40 g rumového aroma, 20 g vanilkové a 20 g ananasové a fialkové tresti, dobře se vše zamíchá, láhve se tím naplní, zazátkuje a zapečetí. II. do ¾ l vody se dá kousek vanilky, 200 g cukru a nechá hodně povařit. Poté se dá vychladnout, načež se přidá 1 l čistého lihu, 3 lžíce páleného cukru, 2 lžíce rumové tresti ..

LÉČIVÉ ROSTLINY | KVĚTY AKÁTU V PALAČINKOVÉM TĚSTĚ

INGREDIENCE: Květy akátu, 200 ml mléka, 10 lžic hl. mouky, 3 lžíce cukru, 2 vejce, vanilkový cukr, kůra z pomeranče, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Květy akátu i s lodyhami máčíme hodinu ve studené vodě, následně je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout. Pomeranč omyjeme horkou vodou a poté kůru nastrouháme. Připravíme si palačinkové těsto z uvedených ingrediencí a v něm květy namočíme, smažíme je z obou stran na horkém oleji. Po usmažení vezmeme lodyhu do ruky a vidličkou květ ..

KRÁLÍK | Králík po italsku s pečenými brambory.

Na rozpálený olivový olej dáme porce králíka,na hrubo nakrájenou cibuli a osmažíme.Přidáme olivy, osolíme,opepříme a chvíli dusíme ve vlastní štávě.Podlijeme vínem a přidáme lístky šalvěje.Když je maso poloměké přidáme rajčatové pyré a dodusíme.Podáváme s pečeným bramborem. Pečené brambory ke králíkovi: Do pekáčku nakrájíme na klínky syrové brambory a posypeme na hrubo nakrájenou cibulí,přidáme zelené olivy,na jemno nasekanou feferonku,celou šalvěj,osolíme,opepříme,pokapeme olivovým olejem,p ..

VEPŘOVÉ BŮČEK | BŮČEK SE SÝROVOU NÁDIVKOU

INGREDIENCE: 750g libového bůčku, sůl, hladká mouka na obalení. Náplň: 1 cibule, 150 g měkkého salámu, 100 g žampiónů nebo jiných čerstvých hub, 100 g uzeného sýra, 2 vejce, 2 lžíce sladké smetany, olej, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli, na nudličky nakrájený salám, na plátky nakrájené houby, přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a směs zahustíme vejci. Bůček nakrájíme na plátky, potřeme je náplní, přeložíme na polovinu a maso zajistíme jehlicí nebo párátky, aby nápl ..

POLÉVKA HOUBOVÁ | ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA (polévka)

INGREDIENCE: 200 g žampiónů, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka, sůl, drcený kmín, masox nebo bujónová kostka s houbovou příchutí, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené žampióny, osolíme je, okmínujeme a za častého míchání dusíme. Když se odpaří šťáva, kterou pustil y, přisypeme mouku, lehce ji osmahneme a vše zalijeme 1 1 l vody. Přidáme kořenovou zeleninu, mléko, bujónovou kostku a za občasného míc ..

DRŮBEŽ HUSA | PLNĚNÝ HUSÍ KRK

INGREDIENCE: 1 husí krk, 250 g prorostlého vepřového masa, 1 žemle, 1 vejce, 1 cibule, 3 lžíce mléka, 3 stroužky česneku, pepř, mleté nové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kůži z husího krku oddělíme a na jedné straně zašijeme nebo spíchneme jehlou na ptáčky Vepřové maso rozkrájíme na menší kousky a umeleme spolu s cibulí, česnekem a žemlí předem namočenou v mléce a vymačkanou. Přidáme vejce, koření, dobře promícháme a směsí naplníme připravenou kapsu z husího krku. Druhou stranu také zašijeme ne ..

HOVĚZÍ RŮZNÉ | RAKOUSKÉ HOVĚZÍ PLÁTKY ZAPEČENÉ S BRAMBORY

INGREDIENCE: 4 hovězí plátky, 50 g tuku, 30 g hl. mouky, 3 cibule, 700 g očištěných brambor, 1 l kysané smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, mletá paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme je po obou stranách na rozehřátém tuku. Přeložíme je do kastrole, na tuku osmažíme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, lehce osmahneme, zalijeme trochou vody, přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu. Omáčku nalijeme na mas ..

DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA | KRŮTÍ PLÁTKY NA ZÁZVORU

INGREDIENCE: 4 plátky masa z krůtích prsíček, 2 cibule, 2 dl šlehačky, olej, zázvor, sul, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, posypeme zázvorem, osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme maso, osmahneme a podlijeme. Když je maso měkké, vmícháme do omáčky šlehačku a dosolíme ji. Podáváme s bramborami. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz