Recepty na xkuchtik.cz

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE PLNĚNÉ ZELENINOU

INGREDIENCE: l kuře, 100 g másla, 2 vejce, l kedlubna, 1/4 květáku, l mrkev, 2 lžíce zeleného hrášku, 100 g anglické slaniny, 10 g hladké, mouky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře očistíme, opereme a osušíme. Zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka a pak ji nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme l lžíci másla, na něm osmahneme zeleninu a kostičky anglické slaniny, směs osolíme, zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme a spojíme vejci. Touto náplní zalijeme břišní dutinu kuřete, zašijeme ji ..

OMÁČKY | KŘENOVO MANDLOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 250 g zakysané smetany, hrst mandlí, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, l malé jablko, 2 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl, 1/2 lžičky cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Mandle vhodíme do kastrůlku s vařící vodou a minutu povaříme. Pak je propláchneme studenou vodou a uvolněnou slupku stáhneme. Osušené mandle nastrouháme. Vařené žloutky smícháme s olejem na hladkou emulzi, vmícháme je do smetany, přidáme jemně nastrouhaný křen, hruběji nastrouhané jablko, citrónovou š ..

TĚSTOVINY | ZELENÉ NUDLE S JÁTRÝ

INGREDIENCE: 500g krůtích jater, 1 cibule, 50g anglické slaniny, 500g dlouhých zelených nudlí, sůl, 30g másla, bílý pepř, 1 balíček (500g) propasírovaných rajčat, 1 kelímku (100g) smetany ke šlehání, trochu sušené majoránky, 2 lžíce světlé jíšky. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra nakrájím na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky. Nudle vaříme ve velkém množství osolené vody asi 8 minut. Na pánvi rozehřejeme tuk. Játra v něm opečeme, opepříme je a vyjeme. Ve stejném tuku os ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÝ NÁKYP S JABLKY

INGREDIENCE: 250 g brambor vařených ve slupce, 250 g brambor syrových, 300 g jablk, 50-70 g hrubé mouky, 60 g másla, 80 g moučkového cukru, vejce, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové oloupané brambory nastrouháme a vymačkáme vodu. Přidáme strouhané nebo prolisované vařené brambory, vejce, mouku a sul. Nakonec do těsta vmícháme kostičky oloupaných jablk zbavených jadřinců. Směs urovnáme do vymazané formy a v troubě upečeme. Během pečení potíráme máslem. Upečený nákyp sypeme cukrem. ..

SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | IRSKÉ JEHNĚČÍ

INGREDIENCE: 1 kg jehněčího masa, nakrájeného na kousky, 2 lžíce pokrmového tuku, 700 ml vody, 1 1/2 lžíce soli, 1/4 lžičky tymiánu, 3 brambory, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 1 hrnek smetany, 3 lžíce hl. mouky, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozehřejeme tuk a na něm krátce osmahneme maso. Přidáme vodu, sůl, pepř a tymián, pánev přikryjeme pokličkou a dusíme 45 minut. Přidáme 3 rozpůlené brambory, cibuli a pepř, opět přikryjeme a dusíme dalších 20 minut. V malé misce smícháme smetanu s moukou, ..

LUŠTĚNINY | ZADĚLÁVANÁ ČOČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g čočky se uvaří v neslané vodě. Na větším kastrole se udělá jíška ze 40 g sádla potřebné mouky. Když začne žloutnout, postrouhá se do ní cibule a jíška se do hněda upraží. Zalije se naběračkou studené vody a pak vodou z čočky, rozmíchá a povaří. Měkká čočka se přidá, osolí, dá stroužek jemně utřeného česneku, několik lžic kyselého mléka nebo jogurtu, též může být ovšem smetana, dle chuti ještě přikyselí octem, povaří a podává se maštěná cibulkou s půlenými vejci a kysel ..

POMAZÁNKY | ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 1 ½ kg vepřového bůčku, 250 g uzených žebírek, několik kousků kůže od slaniny, 250 ml vody, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 hřebíčky, 2 bobkové listy, 500 g vnitřního sádla, 1 kg vepřové krkovičky, sůl, pepř, drhnutá majoránka, 250 g vyškvařeného vepřového sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bůčku odřízneme kůži. Bůček, žebírka, kůži z bůčku a ze slaniny vložíme do tlakového hrnce s vodou. Oloupeme cibuli a česnek a přidáme s hřebíčkem a bobkovým listem k masu. Hrnec uzavřeme a vaříme ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S POLEVOU

INGREDIENCE: 120 g másla, 120 g cukru, 3 žloutky, 3 bílky, citrónová kůra, 70 g strouhané čokolády, 100 g hrubé mouky, l lžička prášku do pečiva Poleva: 220 g moučkového cukru, l bílek, 3 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, strouhanou čokoládu, mouku a nakonec tuhý sníh ze 3 bílků. Těsto nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme. Vychladlý moučník přelijeme polevou, kterou umícháme z cukru, bílku a c ..

POMAZÁNKY | TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI

INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 60 g másla, 4 natvrdo vařená vejce, mléko, sůl, kmín, hořčice, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh a za postupného přilévání mléka vyšleháme hladkou pomazánku, kterou osolíme, ochutíme trochou hořčice, drceného kmínu a jemně nakrájené pažitky. Nakonec vmícháme prolisované vejce. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | BORŠČ (z Francie)

INGREDIENCE: 1 1/2 l vody, 400 g plic, 1 bobkový list, 5 celých pepřů, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 2 pórky, 200 g zelí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 brambory, 1 červená řepa, 1 1 husté kyselé smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Do studené vody dáme vařit plíce. Přidáme bobkový list, pepř, cibuli, slaninu. Po hodině vaření přidáme jemně nasekanou mrkev a pórek a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak, nakrájené zelí a nakonec brambory pokrájené na kostky. Jako poslední přistrouháme červe ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz