Recepty na xkuchtik.cz

RYBY FILÉ | MOŘSKÁ RYBA NA ČESNEKU

INGREDIENCE: 4 porce mořské ryby (filé, makrela, treska apod.), s citrónová šťáva, palička česneku, hladká mouka, l lžička sladké papriky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím oloupeme česnek, prolisujeme ho nebo nastrouháme, potřeme s ním porce ryby, pak obalíme v mouce, ve které jsme rozmíchali papriku, vložíme na rozehřátý olej a po obou stranách osmažíme. Podáváme s pečivem nebo s opékanými brambory. ..

RÝŽE | RÝŽE KARI S ĎÁBELSKOU OMÁČKOU

INGREDIENCE: 300 g rýže, 1 lžička kari, 6 špekáčků, 6 lžic oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 lžíce ostré hořčice, 4 lžíce kečupu, sůl, 2 dl červeného vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži smícháme s kari kořením a uvaříme. Na oleji opečeme na nudličky nakrájené špekáčky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na kostičky, nasekanou feferonku a vše podusíme. V hrnku rozmícháme hořčici a kečup, podlijeme červeným vínem a směsí zalijeme opečené špekáčky. Vše necháme ještě ..

STARÉ RECEPY | HOUSKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 2 housky se nakrájejí na plátky a dají se vařit do studené vody se zeleninou. Rozvařené se prolisují řidším cedníkem. Osolí se, přidá kousek čerstvého másla, okoření květem muškátu. Nakonec se do ní vlijí 2 žloutky, dobře rozkvedlané s několika lžícemi mléka nebo smetany. ..

STARÉ RECEPY | HANÁCKÉ NUDLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější vyválená placka z nudlového těsta se svine a jako závin nakrájí se širší nudle, které vypadají jako závitky. Zavaří se do osoleného vařícího mléka, jehož se nedá mnoho, ocedí se a dávají do vymaštěné mísy ve vrstvách s perníkem a cukrovou skořicí. Polijí se rozpáleným máslem, nemusí se však mnoho mastit, neboť jsou nasáklé mlékem. ..

STARÉ RECEPY | LEVNÁ PAŠTIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g hovězího masa se osolí a udusí na omastku s nakrájeným celerem, mrkví, petrželí, celým pepřem, tymiánem, bobkovým listem, novým kořením a citronovou kůrou, ne zcela do měkka. Podlévá se tak, aby zbyla dobrá 1/8 l šťávy. Namočí se do ní 2 zatvrdlé rozkrájené žemle. Maso i se zeleninou po odstranění koření se umele na strojku, přidá vymačkaná žemle a vše ještě třikrát na strojku přemele. Poté se přidá do kašoviny všecka zbylá šťáva a dobře vidličkou rozšlehané vejce, dle pot ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | VÝBORNÁ SVÍČKOVÁ

INGREDIENCE: Hovězí maso (zadní), špek, sůl, pepř, nové koření celé, pepř celý, jalovec celý (nemusí být), bobkový list, máslo, ocet, vývar, mrkev, petržel, celer, cibule, kysaná smetana, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, obložíme zbylým špekem, cibulí, zeleninou, kořením. Do rozpuštěného másla přidáme trochu octa a nalijeme na maso. Necháme odležet do druhého dne. Maso zprudka opečeme na másle, aby se zatáhlo, vrátíme do pekáčku se zeleninou a d ..

BRAMBORY | MAĎARSKÉ ZEMIAKY

INGREDIENCE: 500 g zemiakov, soľ, olej, cibuľu, mletú sladkú papriku, 200 ml kyslej smotany, 2 nožičky debrecínskych párkov. POSTUP PŘÍPRAVY: Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mletú papriku, uvarené zemiaky a zalejeme kyslou smotanou. Pridáme na kolieska pokrájané debrecínske párky a všetko spolu prehrejeme. ..

POMAZÁNKY | ĎÁBELSKÁ POMAZÁNKA NA TOPINKY

INGREDIENCE: 1 kg cukety, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 3 velké cibule, 10 feferonek nebo 4 paličky česneku, 1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě, 1/2 balíčku Deka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru. ..

DRŮBEŽ KUŘE | HEDVÁBNÉ KUŘECÍ ŘÍZKY

INGREDIENCE: 400g kuřecích řízků, 3 lžíce tvarohu, 3 bílku (ušlehat), 3 lžíce mléka, strouhaný eidam, sůl, kari, strouhanka, hl. mouka. Na těstíčko: Bílky našleháme (bez soli), pak přidáme tvaroh, kari a sůl, rozmícháme, přidáme mléko a smícháme těstíčko. POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky naklepeme, obalíme v hl. mouce a namočíme do těstíčka a pak ještě obalíme ve strouhance promíchané s eidamem a usmažíme. ..

MASO UZENÉ | VELIKONOČNÍ NÁDIVKA IX

INGREDIENCE: 6 rohlíků, 200 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 6 vajec, 50 g másla, 50 g čerstvě nastrouhaného křenu, 3 mladé cibulky, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAV: Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz