Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY TŘENÉ | VELIKONOČNÍ BERÁNEK - šlehačkový

INGREDIENCE: 1 sklenička cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, strouhaná citronová kůra, šlehačka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec vmícháme šlehačku, do dobře promíchané směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VELIKONOČNÍ BERÁNEK IX

INGREDIENCE: 3 vejce, 160 g cukru, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, 150 g polohrubé mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink, citronová kůra, 1 kávová lžička citronové šťávy, špetku soli, hrozinky. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky třeme s cukrem, přidáváme olej a horkou vodu, vyšleháme do husté pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidáme citronovou kůru a vmícháme do žloutkové pěny. Bílky s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli dohusta a vmíchám ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VELIKONOČNÍ BERÁNEK X

INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 300 g cukru, 4 žloutky, 2 celá vejce, sníh z 5 bílků, Vanilkový cukr, rozinky mandle, 30 g másla, citronová kůra. POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, trochu strouhané kůry, nasekané mandle a rozinky (namočené v rumu). Pak lehce vmícháme mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Formu dobře vymažeme a vysypeme moukou, beránka pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka pocukrujeme nebo zdobíme bílou polevou nebo sněhem vyšlehaným ..

MOUČNÍKY | BABIČČIN ZÁVIN

INGREDIENCE: 350 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, 20 g droždí, 1/8l mléka, 100 g tuku (Hery). POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky rozdrobíme droždí. V hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto a necháme 15 min. odpočinout. Rozdělíme na 2 části, vyválíme. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a do poloviny poklademe hrubě strouhanými jablky, pocukrujeme, dáme sekané ořechy, skořici, rozinky a stočíme jako roládu. Přendáme na ple ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÝ JAZYK NA SMETANĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jazyk se uvaří se zeleninou, oloupe, rozkrojí na půl, nebo je-li větší, na silnější plátky. Na kastrole se rozpálí máslo, nakrájený jazyk se na něm po obou stranách opeče, zapráší moukou, zaleje polévkou, v níž se vařily a nechají dovařit. Poté se k nim přileje kyselé smetany a přidá špetka papriky. K tomu se hodí knedlíky nebo chléb. Může se připravit v poledne a večer ohřát. ..

STARÉ RECEPY | VANILKOVÝ KRÉM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do 250 ml mléka se dá s kouskem vanilky na plotnu. Když začne vařit, odstaví se mírný oheň, aby zvolna vařilo. Zatím se rozkvedlají ve 250 ml studeného mléka 3 žloutky, asi 4 lžíce cukru, 1 lžíce pšeničné mouky nebo bramborové mouky a vlije se to do vřícího mléka. Za stálého míchání se nechá na plotně zahoustnout. Před samým podáním n stůl se vmíchá špetka soli. Levnější: 1 žloutek se rozkvedlá ve 2 lžících mléka se 2 lžícemi cukru, lžičkou bramborové mouky a vleje se do 250 ml ..

STARÉ RECEPY | HANÁCKÉ NUDLE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější vyválená placka z nudlového těsta se svine a jako závin nakrájí se širší nudle, které vypadají jako závitky. Zavaří s do osoleného vařícího mléka, jehož se nedá mnoho, ocedí se a dávají do vymaštěné mísy ve vrstvách s perníkem a cukrovou skořicí. Polijí se rozpáleným máslem, nemusí se však mnoho mastit, neboť jsou nasáklé mlékem. ..

STARÉ RECEPY | JATERNICOVÁ SEKANÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Asi 500 g vepřového masa z krku nebo podbřišku, tedy tučného, se uvaří a pak ne příliš jemně useká. Přidá se 150 g syrových umletých vepřových jater, asi 3 máčené, vymačkané žemle, dle chuti pepře, nového koření, majoránky, 3 stroužky utřeného česneku, několik lžic polévky z vepřového masa, osolí se to a může se přidat i lžička sypké pšeničné mouky. V kastrole vymazaném sádlem se sekanina upeče. Má chuť domácích jaternic a podává se s kyselým zelím a brambory. ..

STARÉ RECEPY | NÁDIVKY DO BUCHET A KOLÁČŮ (Recepty z třicátých let minulého století)

POVIDLOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Do povidel se přidá dl potřeby cukru, citronová kůra, lžička rumu, a teplou vodou se rozředí. MAKOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 120 g máku se umele, vsype do ¼ l mléka, osladí se cukrem a lžící medu, přidá se citronová kůra, něco strouhaného perníku, dle chuti též trochu skořice a 1 tlučený hřebíček. Mák se povaří na plotně, při čemž se míchá, aby se nepřipálil, nebo se upeče pod poklicí v troubě. Mali být zvláště jemný, vyndá se na mísu a dřevěnou paličkou utře. Může s ..

STARÉ RECEPY | LEPŠÍ BUCHTY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 80 g másla, 2 žloutky, 70 g cukru, něco citronové kůry se utře v míse. K tomu se přidá 500 g polohrubé mouky, 20 g zkynutých kvasnic, sůl a dle potřeby přilije se vlažného mléka. Udělá se nepříliš tuhé těsto, které se hodně propracuje, až je hladké a přikryté ubrouskem nechá na teplém místě zkynout. Asi za 1 ½ hodiny, když těsto zkynulo, vybírají se lžící na vál malé buchtičky a plní mezitím připravenou nádivkou. Zabalené buchtičky se kladou na máslem vymazaný pekáč, na str ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz