Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | HANÁCKÉ „BOCHTE“ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, 40 g kvasnic, trochu soli a 800 g polohrubé mouky se zadělá tuhé těsto, jež se dobře vypracuje a nechá vykynout. Zatím se umíchá 140 g á se 6 žloutky a 40 g cukru, vše se vmíchá do vykynutého těsta, přidá se tolik mouky, aby těsto bylo správné tuhé, vypracuje se a nechá opět vykynout. Poté se tvoří buchtičky, plní mákem, tvarohem, povidly a jinými nádivkami, sbalí se, dávají do máslem vymazaného pekáče a nechají opět kynout. Vykynuté se pekou a mezi pečením se ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | VÁNOČNÍ KYSELICA (z Jižní Moravy)

INGREDIENCE: 2 litrový hrníček fazolí, 2 větší mrkve, 2 kořenově petrželky, 3 cibule, 4 stroučky česneku a kousek celerového kořene, sterilované nebo Bečkově zeli, hřiby (čerstvé, nebo sušené) množství podle libosti, 6 vajíček (3 uvařená natvrdo a 3 čerstvá), 1/2 litru smetany nebo šlehačky, hrubou mouku na zahuštěni, hladkou na zásmažku, asi hrníček mléka, trochu soli a trochu vegety, 3 bobkové listy, 4 kuličky nove koření, 4 kuličky pepře celého, na dochuceni trochu octu. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve ..

DRŮBEŽ KACHNA | KACHNA PO ŠUMAVSKU

INGREDIENCE: 1 kachna, 200g šunky, 500g žampiónů nebo jiných hub, 800g nakládaných cibulek, 2 dl bílého vína, sůl. mletý pepř, 30g hladké mouky, 1/2 litru vývaru, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáč, podlijeme vodou a upečeme doměkka. Měkkou kachnu vyjmeme, z výpečku sebereme trochu tuku, dáme na něj cibulky, nakrájené žampióny, podusíme, osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a podusíme. Nakonec přidáme sekanou petrželku, šunku nakrájenou na ..

BRAMBORY | PEČENÉ BRAMBORY SE ZELENINOU

INGREDIENCE: 500g drobných brambor, 4 špekáčky, 4 cibule, po 1 červené a žluté paprice, 3 lžíce másla, 1 lžíce ml. sl. papriky, sůl, pepř, špetka chilli, snítka tymiánu. POSSTUP PŘÍPRAVY: Brambory i se slupkou důkladně omyjeme a osušíme. Špekáčky nakrájíme na plátky asi 3 cm silné. Cibule oloupeme rozčtvrtíme je. Rozpůlíme papriky a odstraníme semínka. Lusky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Ve velké pánvi s vysokým okrajem rozpustíme máslo. Nasypeme na ně brambory a asi 5 minut je smažíme. ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE PO MEXICKU

INGREDIENCE: 1 kuře, 4 papriky, 1 cibule,1 stroužek česneku, 2 rajčata, 60 g másla, 30 g hladké mouky, čili, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře rozstříháme na porce a lehce osmahneme na části másla. Přidáme očištěné pokrájené papriky, cibuli pokrájenou na kolečka, rozetřený česnek, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, koření a sůl. Podlijeme trochou vody a dusíme. Když je kuře téměř měkké, šťávu zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a ještě krátce podusíme. ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | PAŠTIKA Z VEPŘOVÉHO MASA II

INGREDIENCE: 500 g libového vepřového masa, 50 g vepřového sádla, 1 malá cibule, 2 žemle, 1 vejce, 1 žloutek, sardelová pasta, pepř, sůl, 150 g slaniny nebo syrového vepřového sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Žemle smočíme ve vodě a vymačkáme. Maso s cibulí a s houskou umeleme dvakrát na masovém strojku. Přidáme vejce žloutek koření a sůl. Dobře vymícháme. Tvořítko vyložíme tenkými plátky slaniny nebo sádla, naplníme směsí a přikryjeme opět slaninou nebo sád ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | PAŠTIKA Z VEPŘOVÉHO MASA II

INGREDIENCE: 500 g libového vepřového masa, 50 g vepřového sádla, 1 malá cibule, 2 žemle, 1 vejce, 1 žloutek, sardelová pasta, pepř, sůl, 150 g slaniny nebo syrového vepřového sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Žemle smočíme ve vodě a vymačkáme. Maso s cibulí a s houskou umeleme dvakrát na masovém strojku. Přidáme vejce žloutek koření a sůl. Dobře vymícháme. Tvořítko vyložíme tenkými plátky slaniny nebo sádla, naplníme směsí a přikryjeme opět slaninou nebo sád ..

OMÁČKY | TATARSKÁ OMÁČKA III

INGREDIENCE: 100 g majolky, 1 cibulka, 1 sterilovaná okurka, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, snítka petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli, okurku i petrželku velmi jemně nasekáme a vmícháme do majolky. Dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Je-li omáčka příliš hustá, můžeme ji rozředit lžící smetany nebo bílého vína. ..

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ | KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY II

INGREDIENCE: 400 g hrubé mouky, 3 vejce, 2 lžíce másla, šálek, smetany, 3 žemle, sůl, máslo na ubrousek. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí a žloutky a lehce vmícháme po lžících smetanu a mouku. Do vzniklého hladkého těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a ze tří bílků tuhý sníh. Dva plátěné ubrousky namočíme ve studené vodě, potřeme máslem a na každém ubrousku vytvarujeme knedlík. Ubrousky zabalíme, konce zavážeme a knedlíky vaříme v p ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | PROVENSÁLSKÉ BUCHTIČKY

POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouháme 500 g mrkve, dáme do rendlíku se 100 g másla, se 150 g vanilkového cukru, přidáme trochu citrónové kůry, špetku pepře a na mírném ohni dusíme pod pokličkou. Když se vyvařila šťáva, zalijeme trochou smetany a znovu povaříme. Vychladlou nádivkou plníme buchtičky, které jsou nejen dobré, ale vydrží i velmi dlouho vláčné. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz