INGREDIENCE: 180g čistého kuřecího masa (bez kůže), 40g oleje, sůl, mletá paprika, bílý mletý pepř, prášková hořčice, sezamová semínka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmasilé kuře se vykuchá, opláchne, zbaví kůže, vykostí a nakrájí na menší kousky. Kousky kuřete se napíchají na jehly, osolí, okoření směsí papriky, mletého bílého pepře, práškové hořčice, sezamového semínka a pokapou se nebo se krátce ponoří do oleje. Kuře se peče na roštu. Vhodnou přílohou je různě upravená rýže nebo brambory. ..
INGREDIENCE: 160 g vody, 120 g oleje, 160 g hladké mouky, špetka soli, 5 vajec POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, olej a sůl přivedeme do varu, přisypeme mouku a mícháme tak dlouho až se těsto nelepí a udělá kouli. Necháme chvilku odstát a vmícháme 5 vajec hezky jedno po druhém. Těsto nandáme do sáčku s trubičkou a stříkáme věnečky na plech vyložený peč. papírem. Před pečením drobet pokropíme studenou vodou (oni rychle naskočí). Pečeme na 200 st./15-20 min. Až naskočí, otevřít na chvilku troubu, aby vyšla ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 12 větších bramborů se uvaří, oloupe a prolisuje mačkadlem nebo pomele na masovém strojku, dají se na vál, přidá se 2 vejce, 2 lžíce mléka, osolí a dá tolik mouky, ab vzniklo těsto jako na nudle. Může se dát i něco jemné krupice. Vypracované těsto se rozválí na pomoučněném ubrousku asi na malíček silné, pokropí omastkem, osype sekaným uzeným masem nebo pomaže nádivkou z umletého uzeného, odušeného na sádle s osmaženou cibulkou a podlitého trochou polévky nebo vody. Sbalí se jako ..
INGREDIENCE: 1 brokolice, 3 vejce, 30dkg točeného salámu, 30dkg sýra, strouhanka, sůl a pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici uvaříme do měkka a nakrájíme nadrobno.Přidáme nastrouhaný sýr,nakrájený salám najemno,vejce ,sůl,pepř a přidáme strouhanku na zahuštění. Tvoříme karbanátky a ještě jednou obalíme ve strouhance a už jen smažíme. ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa, špek, 3 cibule, 4 vajíčka, 300 g gothajského salámu, kyselé okurky, plnotučná hořčice, hladká mouka, masox, pepř, trochu soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pokrájeném osmahnutém špeku si zesklovatíme pokrájenou cibulku, přidáme hovězí masíčko a kostku masoxu. Až se nám masíčko zatáhne, zalijeme vodou a dusíme. Já připravuji veškeré maso na omáčku v papiňáku, takže bylo za 1 hodinu měkké. Přidáme vodu a další pokrájené ingredience, plnotučnou hořčici a omáčku dohustíme ..
INGREDIENCE: 1 větší kuře, koření na kuře nebo grilovací koření, 2 lžíce másla a 4 lžíce oleje, 5 velkých cibulí, l lžička mleté papriky, 1/2 lžičky koření čubrica (můžeme vynechat), šálek drůbežího bujónu z kostky, 8 rajčat, l kg brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře rozdělíme na několik porcí, posypeme kořením na kuře nebo grilovacím kořením a na rozehřátém másle s olejem smažíme po obou stranách. Pak mírně podlijeme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, do vypeku vhodíme nadrobno nakrájené ..
INGREDIENCE: 120 g majonézy, 60 g smetany, nasekaný kopr, 2 lžíce nadrobno pokrájených žampionů, l lžíce strouhaného celeru, pepř, sůl, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Majonézu nastavíme smetanou a do základu vmícháme strouhaný celer, nasekané sterilované žampiony, omáčku ochutíme koprem a opepříme. Promícháme, podle chuti přisladíme a osolíme. ..
INGREDIENCE: 6 lžic kremžské hořčice, 2 lžíce mletých mandlí, 4 lžíce přepuštěného másla, špetka cayenského pepře, 4 roštěnky, sůl, pepř, 2 lžičky másla. POSTUP PŘÍPRAVY: V misce smícháme hořčici s mletými mandlemi a okořeníme cayenskym pepřem. Roštěnky lehce naklepeme a na okrajích několikrát nařízneme, aby se maso při pečení nekroutilo. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a roštěnky na něm zprudka opečeme 1-3 minuty po každé straně, osolíme a opepříme. Poté plátky masa přendáme do pekáčku ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mohou se dělat z vychladlých vařených brambor nebo z čerstvě vařených teplých. Studené brambory, obyčejně od předešlého dne, je dobře již večer postrouhat, nechat načechrané vyvětrat a druhého dne použít na knedlíky. Čerstvě vařené brambory se horké oloupají a rozmačkají na vále válečkem nebo umelou masovým strojkem. Na 1 kg brambor postrouhaných na vále dají se do důlku 2 vejce, 4 lžíce krupičky, sůl a tolik mouky, kolik je třeba na tuhé těsto. Po zamíchání vajec nožem vypra ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na přebrané a omyté kroupy se dá lžíce másla a chvilku se podusí, pak podlejí naběračkou vody, osolí a buď v troubě, nebo na kraji plotny se zvolna pod pokličkou dovaří. 2. Drobné krupky (perlové) se v několikeré vodě operou, pro osobu počítá se asi ½ lžíce, zalejí se vlažnou vodou a nechají pod pokličkou na kraji plotny zvolna vařit. Mezitím se uvaří polévka z kostí se zeleninou, když jsou kroupy měkké dají se do procezené polévky, zasmaží světlou jíškou a vaří zvolna j ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA