INGREDIENCE: 1 větší syrový celer, 1 menší mrkev, 150 g točeného salámu, sůl, pepř, zakysaná smetana, majolka. POSTUP PŘÍPRAVY: Celer oloupeme, nastrouháme najemno spolu s mrkví. Salám se nastrouhá na hrubém struhadle. Zamíchá se, osolí, opepří, přidá se zakysaná smetana a majolka. Tak půl na půl. Kdo nechce majolku může dát jen smetanu nebo trochu jogurtu. Dá se vychladit a maže se na veky. ..
INGREDIENCE: 1/2 kg hladké mouky, 1/2 Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 25 g kvasnic, rovnou lžičku soli, citronová kůra, 1/2 vanilkového cukru, cca 1/4 l mléka. Tvarohová nádivka: Tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, trocha rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku dáme na vál, uprostřed uděláme ďůlek - do něj rozdrobíme droždí, vlažné mléko a dáme trošku cukru. Necháme vzejít kvásek. Přidáme rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme pečlivě hladké těsto (dokud nedělá bubliny). Pak z těsta ..
INGREDIENCE: 1 kg vařených brambor, 1 cibule, 80 g oleje, 4 rajčata, 3 lžíce strouhaného sýra, 50 g anglické slaniny, pepř, sul, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky. K rozškvařené anglické slanině, pokrájené na nudličky, přilijeme olej, přidáme kolečka cibule, oloupaná spařená rajčata nakrájíme na kolečka a směs společně osmahneme. Pak vložíme připravené brambory, opepříme, osolíme a krátce prohřejeme. Porce na talířích sypeme strouh ..
INGREDIENCE: 250 g kuřecích prsou, 50 g salámu vysočiny, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 2 natvrdo uvařená vejce, půlka kostky masoxu, 1 větší lžíce hořčice, sůl, pepř, olej, mouka hladká. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na oleji, přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, necháme chvíli restovat, přidáme na kostky nakrájený salám, okurky, vmícháme hořčici, osolíme, opepříme, zalijeme cca 3 dl vody, přidáme masox, až se rozpustí, přidáme na kostky nakrájená vejce, zahustíme ..
INGREDIENCE: Modrý sýr-Niva, tavený sýr, smetana, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhanou nivu a sýr na pánvi rozpustíme, přidáme smetanu, krátce povaříme, než se sýr rozvaří, osolíme a opepříme. Já dávám místo sýr -niva, sýr -madeland, nebo jakýkoli sýr holandského typu, a má to dobrou chuť, přidám trochu sušené bazalky. Hodí se k bílým masům. Taky dělám, akorát přidám na kousky nakrájené vlašské oříšky, pak naliji na špagety. ..
INGREDIENCE: 1 kg sleďů bez hlav, 3 kvašené okurky, 3 cibule, 3 lžíce ostré hořčice. Nálev: sklenka octu 6%, 2 bobkové listy, 8 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, po lžíci cukru a soli. Omáčka: ½ skleny oleje, šťáva z 1 citronu, lžíce sojové omáčky, 1/2 snítky pažitky, 2 čili papričky, sůl, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sledě omyjeme a osušíme. Nařízneme je na břichu a očistíme. Moříme je v perlivé vodě okolo 12 hodin. Poté je očistíme a vyndáme páteř (neporušíme kůži na hřbetě). Okurky nak ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větším hrnku se uvaří oloupané a osolené brambory, jichž má být méně než půl hrnku. Vody je zároveň s brambory, aby se nemusela slévat. Když jsou měkké, nasype se na ně asi za ½ bramborů krupičkové pšeničné mouky, vařečkou propíchne několik otvorů, aby voda mohla prosáknout nahoru, nechá chvíli povařit, pak se vše dobře promíchá a vařečkou vypracuje, aby nezůstaly kousky brambor, lžící se vykrajují škubánky, obalí ve slazeném mletém máku a mastí horkým máslem. Též se moh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraná a opraná čočka máčí se aspoň 2 hodiny, aby se stejnoměrněji vařila. Postaví se pak v téže vodě, vaří zvolna za dolévání vody, dle potřeby, aby se nepřipálila. Osolí se až když je už poloměkká, protřese a nechá dovařit. Pak se buď slije všecka voda, která se použije na polévku a čočka podává suchá, dobře omaštěná sádlem s cibulkou, nebo se i s vodou přismaží hnědou jíškou. Může se pak místo cibulkou posypat osmaženou houskou a mastit máslem. Podává se s kyselou okurkou. ..
INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího 100 g slaniny bez kůže 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) 1 cibuli sůl 50 ml oleje 5 kuliček celého pepře 2 lžíce brusinkového kompotu 5 kuliček nového koření 3 bobkové listy špetka tymiánu 1 menší citron 40 g másla 75 g hladké mouky 250 ml smetany 25 ml octa 30 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso na pečení odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Pak je ze všech stran potřeme solí. Všechnu kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a spolu s cibulí n ..
INGREDIENCE: 500 g předního libového hovězího masa, 1 lžíce oleje, 2 cibule, 1 čajová lžička sladké papriky, 1/2 čajové lžičky pálivé papriky nebo feferonky, 2 čerstvé zelené papriky, 4 rajčata, 1 párek, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce kečupu, sůl, pepř, drcený kmín, 1/2 kostky hovězího bujónu, 1dl vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, drcený kmín, pep ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA