POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnku na kafe dám větší půlku, nebo jednu celou menší, ale rovněž na půlky rozkrojenou cibuli, a zaliji jí čistou vařící vodou. Až voda trochu vychladne, po cca čtvrthodině ji z toho "přelivu" vyndáme a po douškách, třeba i 2-3 hodiny ho budeme vlažný bez obav popíjet. Má totiž celkem příjemnou chuť a prakticky žádný zápach. Úžasně rychle to vyspraví už chycené nosní sliznice i průdušky, zmírní rýmu, zlepší dýchaní. Urychlí i vyléčení případného zánětu hlasivek. Ale pozor, ..
INGREDIENCE: 1 hrnek mléka, l lžíce jemného škrobu (Solamyl nebo Maizena), 2 lžíce másla nebo pomazánkového másla, l lžíce hořčice, 3 vejce vařená natvrdo, 150 g šunkového salámu, 1 vetší rajče, 2 kyselé okurky, l lžíce majolky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do studeného mléka vmícháme škrob, mírně osolíme a povaříme. Pak necháme vychladnout. Mezitím nasekáme vejce nadrobno, pokrájíme salám na nudličky, spaříme, sloupneme a nasekáme rajče a nahrubo nastrouháme okurky. Do vychladlého vlažného škrobu ..
INGREDIENCE: 500 g kapusty, 250 g uvařených těstovin, 200 g drůbežího salámu, 3 vejce, 80 g másla, 70 g strouhaného sýra, špetka strouhaného muškátového oříšku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je promastíme lžící rozpuštěného másla. Mezitím uvaříme v osolené vodě doměkka kapustu a Okapanou ji umeleme. Máslo utřeme se žloutky a solí, přidáme polovinu dávky nastrouhaného sýra, kapustu, těstoviny a kostičky salámu. P ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 50 g nastrouhaného sýra (ementál, eidam apod.), 2 žloutky, špetka pepře a muškátu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a 20 minut za občasného zamíchání mírně vaříme. Pak vsypeme strouhaný sýr, rozvaříme ho, přidáme koření, dobře promícháme a sejmeme z ohně. Žloutky rozšleháme, vlijeme do omáčky a promícháme, aby omáčka byla hustá a hladká. Tato omáčka je velmi v ..
INGREDIENCE: 4 středně velké cukety, 250 g mletého vepřového masa z plece nebo 100 g namočeného sójového má-150 g tvrdého sýra, l vejce, sůl, kmín, pepř, kari, l lžíce másla nebo oleje, 1 dl vývaru z masa. POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté cukety podélně rozřízneme na poloviny. Vnitřek přidáme do náplně. Cukety asi dvě minuty vaříme ve slané horké vodě. Potom je vyndáme a po mírném vychladnutí je naplníme nádivkou z mletého masa nebo z namočeného sójového masa, nastrouhaného sýra, soli a koření. Nádivku d ..
INGREDIENCE: 600g brambor, 300g hub, 2 vejce, 4 lžíce polh. Mouky, olej, 3 stroužky česneku, majoránka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené houby udusíme s drceným kmínem a solí, odstavíme. Přidáme nastrouhané syrové brambory, rozkvedlaná vejce, mouku, majoránku, třený česnek a sůl, vše dobře promícháme a v případě potřeby zředíme trochou mléka. Hmotu dáváme naběračkou do rozpáleného oleje, uděláme z ní placky a po obou stranách opečeme. ..
INGREDIENCE: 3 lžíce zmrazené zeleniny do polévky, 3 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce pomazánkového másla (nebo jiného rostlinného másla), l vetší rajče, l kyselá okurka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazenou zeleninu propláchneme, zalijeme horkou vodou, mírné osolíme a uvaříme doměkka. Pak ji scedíme, necháme okapat a zchladnout. Vložíme ji do mísy a vidličkou rozmačkáme. Přidáme oloupaná vejce rozdělená kráječem na vejce na kostičky, vmícháme máslo, spařené sloupnuté a pokrájené rajče bez šťávy a be ..
INGREDIENCE: Klobouky hub, mléko, mouka, vejce, strouhanka, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Klobouky hub namočíme do mléka, obalíme moukou, rozšlehaným vejcem, strouhankou a z obou stran osmažíme. Obměna: Houby můžeme obalovat v těstíčku z vejce, mléka a míchané mouky. Můžeme přidat mletou sladkou papriku, kmín, nadrobno posekanou nať saturejky, dobromyslu a j. Vhodné druhy: bedly, žampiony a jiné druhy se širokým kloboukem. Nepoužívat druhy, které jsou jedlé až po důkladné tepelné úpravě! ..
INGREDIENCE: 200g hub, 20 0m1 smetany, 2 lžíce míchané mouky, 1 cibule, 1-2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 1lžíce oleje, mléko nebo voda podle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby udusíme na oleji, cibuli a paprice. Přilijeme smetanu rozmícháme. Podáváme s celozrnnými noky. 0bměna: Po odstavení z ohně můžeme přidat rozetřený česnek. Můžeme podávat s vařenou sójou. ..
INGREDIENCE: l kg květáku, 500 g rajčat, 1/2 housky, l cibule, olej, 500 g mletého masa různého druhu, pepř, sůl, 1 lžička sladké papriky, l vejce, 50 g parmezánu, máslo, 2 lžíce sekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na i oleji. Přidáme mleté maso podusíme a okořeníme pepřem, solí a paprikou. Masovou směs necháme trochu vychladnout a pak do ní vmícháme vejce, vymačkanou | housku, kterou jsme předtím namočili do studené vody. Omytý a okapaný květák ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA