INGREDIENCE: vepřových uzených žebírek, 2l vody, 400g brambor, 500g kysaného zelí, 50 g hladké mouky, sůl, kmín, 1 cibule, 1 dl kysané smetany, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová uzená žebírka opereme; zalijeme studenou vodou vařit. Když je maso měkké, scedíme vývar a maso zbavíme kostí. Část vývaru nalijeme na překrájené zelí a kostičky brambor, přidáme hrubé rozsekaný kmín a sůl a vaříme doměkka. Druhou část vývaru zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě, ne a spojíme s vařenými brambory ..
INGREDIENCE: 500g oloupaných brambor, 4 dl mléka (2%), petrželová nať, sůl, 50g čerstvého másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě a slijeme do čisté nádoby. Brambory prolisujeme přes síto, přidáme vařící mléko a umícháme jemnou kaši, kterou podle potřeby zředíme vývarem z brambor a povaříme. Do hotové polévky přidáme máslo a petrželku. ..
INGREDIENCE: 150g telecích kosti, 50g másla, žloutek, 2,5 dl mléka, 25g celeru (kořen), 15g kořenové petržele, 25g mrkve, 500g květáku, 50g hladké mouky, sůl, petrželová nať. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyprané telecí kosti a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme a zvolna vaříme. Nasucho opraženou mouku zředíme procezeným vývarem a dobře provaříme. Nakonec přidáme vařený prolisovaný květák, zalijeme mlékem s rozšlehaným žloutkem, promícháme, přidáme čerstvé máslo a vypranou drobně rozsekanou petrželov ..
INGREDIENCE: 1,5 l vývaru z kostí a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 150g rajčatového protlaku, 50g hladké mouky, 25g těstovinové rýže, petrželová nať, 15 g sladké papriky, trochu cukru, bobkový list, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, přidáme papriku, krátce osmahneme, zalijeme procezeným vývarem, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky, přidáme rajčatový protlak, bobkový list, cukr a zvolna vaříme, aby polévka byla jemná, bez příchuti po syrové mouce; při vaření občas za ..
INGREDIENCE: 1,5 l vývaru z kosti a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 250g kedluben, 60g hladké mouky, petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané kedlubny nakrájíme na malé kousky, vypereme, zalijeme přecezeným vývarem -tak, aby nebyly příliš potopené a uvaříme je do měkka. Z tuku usmažíme světlou jíšku, zalijeme zbylým vývarem, rozšleháme, aby nezůstaly jíškové hrudky a zvolna vaříme. Hotovou polévku přecedíme přes hustý cedník, přidáme vařené kedlubny s vývarem a ještě necháme povařit. Dochut ..
INGREDIENCE: 150g telecích kostí, 50g másla, žloutek, 2,5 dl mléka (2%), 50g mrkve,25g celeru (kořen), 15g petržele (kořen), 50g květáku, 50g zeleného hrášku, 60g hladké mouky, petrželová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí kosti vaříme v 1,5 l mírně osolené vody. Asi po 3/4 hod. varu přidáme vypranou očištěnou zeleninu, květák a vaříme do měkka. Vařenou zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na drobné kostičky, květák rozdělíme na růžičky. Hladkou mouku opražíme nasucho, rozředíme procezeným vývare ..
INGREDIENCE: 50g másla, 25 g celeru (kořen), 15 g petržele (kořen), 50 g mrkve, 25 g hladké mouky, 75 g krupice, sůl, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Krupici s hladkou moukou opražíme nasucho, pak zalijeme vývarem ze zeleniny, osolíme a zvolna vaříme. Do hotové polévky dáme vařenou zeleninu, přidáme drobně nakrájenou zelenou petrželku a čerstvé máslo. ..
INGREDIENCE: 1,5 1 vývaru z kostí a zeleniny, 50g rostlinného tuku, 1 vejce, 50g pórku, 75g hladké mouky, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar z kostí a zeleniny přecedíme, přisolíme, přidáme vypraný, drobně nakrájený pórek a povaříme. Polévku zahustíme světlou jíškou připravenou z tuku a mouky, dobře rozšleháme, aby nezůstaly hrudky, přidáme pepř a zvolna vaříme až se ztratí chyť po syrové mouce. Nakonec vlijeme slabým praménkem rozšlehané vejce za stálého míchání necháme srazit. Před podáván ..
INGREDIENCE: 80 g housky, 4 lžíce mléka, 30g másla, sůl, 2 žloutky, petrželka, muškátový květ, sníh ze 2 bílků, 10g másla, 20g strouhané housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Lepší listy hlávkového salátu se spaří, nechají uschnout a vykrájejí z nich malá kolečka. Ta se zavaří do bujónu. Tato polévka se podává ztracenými vejci a houskovým svítkem. Zde je jeho recept: Housky nakrájíme na kostky a povlhčíme studeným mlékem. Do másla umíchaného se solí zamícháme žloutky, sekanou zelenou petrželku, muškátový květ ..
INGREDIENCE: 250g mrkve, 3/8 l vody, kousek celeru, malá cibule, 1/2 l vody, 60g másla, pepř, sůl, 1 hřebíček, talířek vařené rýže.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve dáme do slané vody vařit asi čtvrt kila rýže. Pak nakrájíme na drobné kousky mrkev a usmažíme ji do světle hněda na másle. Nyní vlijeme na usmaženou mrkev 3/8 l vařící vody, opepříme, osolíme, nakrájíme celer a malou cibuli, přidáme hřebíček, přidáme 1/2 1 vody a vaříme skoro hodinu. Do uvařené polévky zamícháme měkkou rýži. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA