Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | KAPUSTOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kapusta se nakrájí na jemné nudličky, opaří, udusí na másle, zaleje se polévkou z kostí nebo zeleninovou vodou, zahustí světlejší jíškou, osolí, přidá se trochu se solí utřeného česneku, pepře a nechá povařit. Podává se k ní osmažená houska pokrájená na kostičky. ..

STARÉ RECEPY | KRÁLIK S JÁTROVOU OMÁČKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí zadek se protáhne slaninou, osolí a dá na omastek se zapěněnou cibulkou napřed dusit a pak v troubě dopéci. Králičí játra (nebo vepřová) se usekají nebo uškrábou, udusí neosolené na trošce omastku, okoření špetkou pepře a nového koření, zapráší moukou a přidají do procezené omáčky, která se ještě dobře povaří. K tomu brambory a nějaký zeleninový salát. ..

STARÉ RECEPY | ZELENINOVÉ RYZOTO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi stejné množství kapusty, mrkve, brukve (kedlubnu), květáku a celeru se pokrájí na malé kostky. Přidá zelený hrášek a vše dusí na másle s čerstvými pokrájenými hříbky nebo žampiony do měkka. Smíchá se s přiměřeným množstvím dušené rýže nebo krupek, přidá dle libosti trochu strouhaného parmezánu a dobře promíchá. Čajový šálek se vypláchne studenou vodou, část směsi se do něj vtlačí, vyklopí na mísu tolikrát, kolik je osob. Podává se s chlebem a zvlášť v omá ..

STARÉ RECEPY | VYKRAJOVANÉ NOKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 3 žloutků, ¼ l kyselé smetany a krupičkové mouky dle potřeby se zadělá těsto asi jako na houskové knedlíky. Osolí se, dobře vypracuje, pak se přidá z 3 bílků sníh, lehce vmíchá a těsto se vleje do suchého vyššího kastrolu, postaveného ve větším kastrole s vařící vodou, přikryje pokličkou a vaří, až špičaté dřívko, vpíchnuté do těsta, zůstane suché a nelepí. Lžící se vykrajují noky velikosti menších vajíček, dávají do kastrolu s rozpuštěným máslem, v němž ..

STARÉ RECEPY | RYBÍ SALÁT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 500 g vařeného rybího masa, 1 slaneček, aspoň několik hodin dobře vymáčený ve vodě a mléce, 50 g marinovaného úhoře nebo jiné podobné ryby, 500 g vařených olejnatých brambor se nakrájí na kostečky, přidá strouhaná cibulka, dle chuti sekané kapary, sůl a bílý pepř. Udělá se majonéza z 2 žloutků, 4 lžic oleje, 4 lžic odvaru z rybího masa, dle chuti octa nebo citronové šťávy, přidá se trochu hořčice, všechno připravené dobře promíchá, dle potřeby přisolí, ale ne mnoho, neb ..

STARÉ RECEPY | HOVĚZÍ MASO DUŠENÉ NA ZÁZVORU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Den před upotřebením naklepe se špalíček zadního hovězího masa, asi 1 kg, a celé se potře kašičkou ze dvou stroužků česneku, utřeného se solí, půl kávové lžičky strouhaného zázvoru, asi stejně sladké papriky a citronové šťávy. Druhý den se maso vloží do pekáče s cibulkou, zapěněnou na omastku, obalí a zprudka po všech stranách opeče. Teprve pak se podleje a zvolna dusí doměkka. Šťáva se může nechat přírodní bez cezení, nebo se zapráší moukou a povaří na omáčku. Za pří ..

STARÉ RECEPY | DOBRÝ LIPTAVSKÝ SÝR (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g dobrého tvrdého tvarohu se umele na masovém strojku s 1 loupanou sardelkou, asi 25 g cibule, asi ½ kávové lžičky sladké papriky a bílého pepře, sůl a sekaná pažitka. Prožene se to ještě jednou strojkem a smíchá s 80 g utřeného másla. Několik hodin se nechá ve studenu zaležet. Mohou se přidat dle chuti i sekané kapary.   ..

STARÉ RECEPY | RYCHLÝ MANDLOVÝ DORT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 5 žloutků se tře ¼ hodiny se 120 g cukru, pak se přidá 120 g mletých mandlí, citronová kůra a dobře promíchá. Z 3 bílků sníh se do utřené hmoty lehce vmíchá a dort se ½ hodiny peče. Vychladlý se plní zavařeninou, z 2 bílků se ušlehá tuhý sníh, do něj lehce zamíchá 100 g cukru, vlije se to na dort, uhladí nožem, popráší jemným cukrem a dá do vlažné trouby na tak dlouho, až sníh nabude žlutého povrchu. ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ KRÁLÍK NA ČESNEKU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí zadek se natře solí, utřenou asi se 4 -5 stroužky česneku, poleje rozpuštěným omastkem a nechá do druhého dne uležet. Drobně krájená cibule, celer a petržel se osmaží v pekáči a králík v tom napřed dusí na plotně, později dopeče v troubě, za občasného polévání, aby nevyschla. Šťáva se zapráší trochou mouky, jen co by se spojila, nesmí být hustá jako omáčka. Podává se s brambory a kyselou okurku nebo nějakou zeleninou. ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ ČOKOLÁDOVÉ DORTY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Utře se dobře 180 g cukru s 8 žloutky, přidá se pak 120 g strouhaných mandlí,4 tlučené hřebíčky, na špici nože skořice, trochu citronové kůry, 4 tabulky strouhané čokolády a 3 lžíce Rumu. Vše se ještě dobře promíchá a naposled dá sníh z 8 bílků zároveň se 100 g strouhaných piškotů. Dort se upeče ve 2 formách, spojí marmeládou a polije čokoládovou polevou. II. 4 žloutky se dobře utřou se 100 g cukru, přidají se 2 tabulky strouhané čokolády, špici nože prášku d ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz