INGREDIENCE: 3 lžíce oleje, 1 vetší cibule, 1/2 lžičky zázvoru, 2 stroužky česneku, 1lžíce octa, 2 lžíce cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce červeného desertního vína, 100 ml vývaru (masox), sůl, špetka glutasolu, 1 lžička solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, nadrobno rozsekaný česnek a přilijeme ocet. Potom zalijeme vývarem a ochutíme cukrem a vínem. Uvedeme do varu, přidáme glutasol, sójovou omáčku a zalijeme škrobem rozmíchaným ve dvou lžící ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso na svíčkovou dusíme podle běžného receptu na kořenové zelenině, cibuli a slanině. Když je maso měkké, omáčku zaprášíme hladkou moukou a chvíli podusíme. Pak přendáme vychladlou omáčku i se zeleninou do mixéru a tak dlouho ji zpracováváme, až je zcela jemná. Nakonec přilijeme do mixéru kyselou smetanu, podle chuti přidáme sůl a citrónovou šťávu a krátkým promixováním dokonale promísíme. Poté již jen prohřejeme, nevaříme. ..
INGREDIENCE: 1/4 l mléka, 30g mouky, 10g másla, 20g křenu; lze zahustit 1 žloutkem.POSTUP PŘÍPRAVY: V části mléka rozmixujeme mouku, případně i žloutek. Přelijeme do zbývajícího vařícího mléka a necháme 5 minut povařit na mírném ohni. Hotovou omáčku osolíme, přidáme nastrouhaný křen a oříšek čerstvého másla. ..
INGREDIENCE: 300 g jater, 1/2 cibule, 30 g sádla nebo másla, kmín, pepř, sůl, 30 g hladké mouky POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme cibuli, přidáme na kousky nakrájená játra (nejlépe telecí, ale jde i z vepřových). Prudce osmahneme, trochu podlijeme a asi 15 minut dusíme. Zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vody a povaříme. Játra, cibulku a část omáčky vyjmeme, rozmixujeme a vložíme zpět do zbytku omáčky. Ochutíme kořením a soli. Hustá masitá omáčka se hodí jak na houskový knedlík či jem ..
INGREDIENCE: 100 g majolky, 1 kelímek bílého jogurtu, šťáva z jednoho pomeranče, 1 Ižička cukru, 1 Ižíce nastrouhaného křenu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhaný , křen promícháme s pomerančovou šťávou nebo nadrobno rozsekaný oloupaným pomerančem, osladíme a vmícháme do majolky a nakonec vmícháme jogurt.Po důkladném promíchání podáváme. ..
INGRDIENCE: 100 g majolky, 2 vrchovaté Ižíce hořčice, 1 lžička cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Hořčici promícháme s majolkou a cukrem. Chceme-li mít omáčku pikantnější, můžeme přidat ještě worcesterskou omáčku a pepř. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Omáčky zpestřují chuť ryb a zvyšují jejich výživnost. K přípravě použijeme vývaru z ryb, z rybích hlav a kosti. Opláchnuté celé hlavy bez žáber dáme do hrnce, přidáme 1 cibuli a sekanou petrželku, zalijeme vodou a dáme vařit. Vývar procedíme. Na vařenou rybu si připravíme omáčku z vajec a másla. 2 vejce natvrdo vařená drobně nasekáme do procezeného vývaru, vmícháme 100g čerstvého másla, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky uděláme hnědou jíšku, přilijeme k ní trochu masového vývaru, povaříme a odstavíme. Do 1/81 bílého vína přimícháme lžíci octa, nakrájenou cibuli, krátce povaříme a vlijeme do omáčky; okořeníme pepřem - nejlépe cayenským - znovu krátce povaříme a zjemníme kouskem másla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 3 lžíce zavařeniny (brusinkové, rybízové, meruňkové) rozředíme ve 1/4 1 vody, přidáme citrónovou kůru, skořici, lžíci cukru, mletou vanilku, 2 hořké nastrouhané mandle a lžičku vína. Mícháme na ohni tak dlouho, až docílíme hladkou omáčku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Se dá velmi dobře připravit z fazolového vývaru smíchaného s rajčatovým protlakem, špetkou cukru a několika kapkami polévkového koření. Hodí se k rychlým jídlům. Výraznější chuti docílíme, spojíme-li vývar z fazolí a worcesterem, trochou masoxu a špetkou zázvoru. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA