INGREDIENCE: 4 porce ryby, 150g žampiónů (nebo jiných hub), 1 dl bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 40g másla, sůl, mletý pepř, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Z ruské kuchyně - Porce ryby vložíme do kastrolu, proložíme je žampióny (houbami) pokrájenými na plátky, osolíme, opepříme, zalijeme vínem a trochou vývaru tak, aby byly potopeny do dvou třetin a dusíme pod pokličkou, až změknou (15-20 minut). Měkké ryby a žampióny (houby) z kastrolu opatrně vyjmeme, do šťávy přidáme mouku rozetřenou s polovino ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na nudličky se nakrájí po 150 g studeného dušeného nebo pečeného telecího a vepřového masa z kýty, menší vepřový uzený jazyk, 150 šunky, 50 g lososa, 3 vykostěné sardinky. Na kostečky dále se nakrájí asi 300 g vařených olejnatých brambor, kyselá oloupaná okurka, větší kyselé jablko, 2 na tvrdo vařené vejce. Vše dá do větší mísy, přidá asi 60 g bílých vařených fazolek, něco sekaných kaparů, strouhané nebo jemně sekané cibulky, sůl a bílý pepř. Vše se promíchá s některou majonézou ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 100 g ovesných vloček, 50 g kokosu, 75 g moučkového cukru, lískové oříšky, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce studené vody. POSTUP PŘÍPRAVY: V misce nejprve smícháme všechny přísady na jednolitou hmotu. Ze vzniklého těsta uděláme kuličky, přičemž do každé vložíme lískový oříšek, poté balíme v kokosu. Hotové kuličky pak okamžitě klademe na pergamenový papír. Kuličky necháme chvíli odležet, jsou pak chutnější. Uchováme-li je v uzavřené dóze, zůstanou dlou ..
INGREDIENCE: Kapr (2 kg), svazek polévkové zeleniny, 150 ml červeného vína, 50 g hrozinek a spařených a oloupaných mandlí, 2 lžičky cukru, šťáva z citronu, 2 listy bobkové, 4 hřebíčky, po 6 zrn nového koření a pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra očistíme, omyjeme a osušíme, pokapeme citronem, osolíme a odstavíme do chladna na 45 mnut. Zeleninu zalijeme 1 litrem vody a přidáme koření. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Vývar vychladíme a přecedíme. Rybu zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme ..
INGREDIENCE: 700 g polohrubé mouky, 80 g hladké sójové mouky, 1 dl slunečnicového oleje, 120 g mletého hnědého cukru, 2 žloutky z čerstvých domácích vajec, chemicky neošetřená citronová kůra, 30 g droždí, hrozinky, sůl, vlažná voda podle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze lžičky cukru, droždí a vlažné vody si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutek, cukr, olej, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, hrozinky, sójovou mouku a vykynutý kvásek a s vlažnou vodou vypracujeme těsto. Dáme ho na teplé mí ..
INGREDIENCE: 150 g cukr krupice, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, 1 Salko, 1 tatru, ½ l rumu, popřípadě na rozředění 1 šlehačku. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr, žloutky a vanilkový cukr hodně vyšleháme tak aby tam nebyli krupičky (cca 10minut) potom pomalu přidáváme za stálého mírného šlehání Salko a Tatru a naposledy celý Rum. ..
INGREDIENCE: 900 g kapra, 50 g slaniny, 2 cibule, 60 g sušených švestek bez pecek, 60 g vlašských ořechů, máslo, olej, 1,5 dl červeného vína, hrst sušených hub, 4 stroučky česneku, pepř, bobkový list, hřebíček, zázvor, hladká mouka, chlebová kůrka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra nakrájíme, osolíme, prošpikujeme slaninou, potřeme utřeným česnekem smíchaným se zázvorem. Pomoučíme a opečeme na oleji. Přidáme ořechy, čtvrtky švestek, uvařené houby, víno, pepř, bobkový list, hřebíčky a strouhanou kůrku. Po ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Den před upotřebením uvaří se sušené švestky, které se mohou upotřebit na kompot. Do šťávy namočí se několik kousků chleba i s kůrkou a několik kousků perníku. Druhý den se tato směs povaří s trochou máslové jíšky, zaleje odvarem kořenové zeleniny a nechá vařit, až je směs hladká. Přecedí se do jiné nádoby, osolí, přidá lžíce pikantní rybízové marmelády nebo povidel, dle libosti loupaných, na nudličky pokrájených mandlí a vlašských ořechů, hrozinek a dobře se osladí. Omáčka musí ..
INGREDIENCE: 160 g mletých piškotů, 130 g moučkového cukru, 50 g čokolády na vaření, 60 g másla, 50 g mletých oříšků, 3 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z dobře propracovaného těsta tvoříme kuličky, které můžeme ještě obalit ve strouhaných oříšcích. Pěkně vypadají v papírových košíčcích. ..
INGREDIENCE: 1 díl včelího medu, 1 díl burských oříšků. POSTUP PŘÍPRAVY: V menším hrníčku vaříme med tak dlouho, až se začneš škvařit. Když voní jako přeškvařené máslo, hrníček odstavíme z ohně a přisypeme strouhané oříšky. Rychle promícháme a lžičkou namočenou ve studené vodě nabíráme hmotu a lijeme do hromádek na plech, na který jsme dali pečící papír. Necháme ztuhnout a poté odlupujeme nožem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA