PŘEDMLUVA K OMÁČKÁM (Recepty z třicátých let minulého století) Omáčky se upravují teplé a studené, mezi něž patří hlavně majonézy. Teplé omáčky, používané nejčastěji k vařenému hovězímu masu, dělají se z hovězí polévky, často též jen z pouhé vody, zlepšené polévkovým kořením, polévkovou kostkou nebo lžící zbylé šťávy a pečeně. Ovšem z plévky je vždy omáčka chutnější a v menší domácnosti, kde se nedělá mnoho omáčky, stačí kalnější polévka, zbylá po zcezení čisté na zavářku. Jíška na omáčky dělá ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapoun nebo pulard se málo osolí a vytře uvnitř sardelovým máslem. Upraví se k pečení, dá na pekáč na rozpálené máslo s cibulkou prsíčky dolů,, po povrchu potře sardelovým máslem, podleje a dá péci. Při pečení potírá se sardelovým máslem. Když vrchem zčervená, obrátí se, potře opět sardelovým máslem a peče i na druhé straně do červena. Pečený se nakrájí, složí na mísu, polije pocezenou šťávou a podává s rýží nebo brambory. Též se může šťáva zalít kyselou smetanou s rozkvedlanou ..
INGREDIENCE: 500 g hovězího masa, 4 lžíce Vegety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 150g tresky, 1 lžíce oleje, 150 g špenátu, 4 vejce, pepř, sůl, hlávka salátu. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky, vložíme je do vody, přidáme koření, jemně nakrájenou cibuli a česnek, umletý zázvor a vaříme asi čtvrt hodiny. Mezitím očištěnou tresku nakrájíme na menší kostky, ty na rozpáleném oleji prudce opečeme a přimícháme k nim na nudličky pokrájený očišt ..
INGREDIENCE: 500 g panenské vepřové, 20 g sádla, 30 g másla, 2 dl smetany, 30g rajčatového protlaku, 100 g konzervovaného zeleného hrášku, 50 g cibule, hladká mouka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Panenskou vepřovou nakrájíme na plátky, naklepeme lehce dlaní a osolíme. V sádle opečeme po obou stranách plátky masa a vyjmeme je. Na tuku od pečení zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou, osmáhneme, zalijeme trochou vody, povaříme, přidáme rajčatový protlak, smetanu, zjemníme máslem a os ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zlatova. Očistíme a nakrájíme asi 5 větších brambor na kolečka, nebo menší kousky, které vysypeme do kastrolku s osmaženou cibulkou. Přidáme tam aspoň 4 vetší stroužky česneku utřeného. Mírně to podlijeme (asi hrníčkem teple vody) a dusíme asi 20 minut. Přikryté pod pokličkou až jsou brambory skoro měkké, přidáme tam nakrájenou klobásku na kolečka. Podlijeme to teplou vodou a okořeníme a ochutíme. Dáme tam dost rozetřené majoránky, trochu p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dam si do kastrolka asi 4 polévkově lžíce oleje rozpálit. Do toho dam asi 3 polévkově lžíce mouky a osmažím ji do zlatova. Dam do toho konzervu rajského protlaku. Pak to hned podliju asi 3/4 litrem vody a chvilku to míchám. Pak tam dam ze 3 listy bobkového listu,5 kuliček nového kořeni, 4 kuličky pepře černého, a ještě tam dam asi 4 polévkově lžíce krystalového cukru a 2 polévkově lžíce octu. Toto nechám chvilku povařit asi tak 5 minut. Pak do ¼ l hrníčku a dam smetany a vn ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Děláme to z masa vepřového, hovězí zadní, ale nejlepší je to z kuřecího, nebo krůtího masa. Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, posolíme, popepříme a nakrájíme jej na nudličky. Dáme do mísy. Na 500 g masa tam přidáme 2 cela vejce, 1 lžíci maizeny nebo solamylu, 3 lžíce sójové omáčky, 2 kávové lžičky worcesteru a 2 kávové lžičky vegety. Všechno dobře promícháme a pokapeme to trochu olejem. Dáme to na 24 hod/ klidně na 2 -3 dny do ledničky. Pak rozpálíme tuk a smažíme to, až ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaných 600 g jablek postrouháme na struhadle, přidáme k nim 500 g krystalového cukru. Tuto směs promícháme a necháme stát do druhého dne; Poté do směsi z prvního dne přidáme 2 cele vejce, 120 g pomletých ořechů, 2 prášky do pečiva, a 400 g hrubé mouky a ½ kávové lžičky mleté skořice. Všechno dobře promícháme a vylijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Dáme do rozpálené trouby. Až prasky vyskočí, pak troubu zmírníme. Pečeme asi 20 - 30 minut. ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, 40 g másla, 1 cibule, 100 g žampiónů nebo 10 g sušených hub, 1 l smetany, muškátový oříšek, pepř, sůl, asi 1 1/2 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Do osolené vody dáme vařit kostičky oloupaných brambor. Uvaříme je doměkka a pak je vlijeme do mixéru i s vodou. Mezitím osmahneme na másle jemně pokrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené houby, opepříme a podusíme pod pokličkou. Směs přidáme do mixéru. Vše opatrně ušleháme, nalijeme zpět do hrnce, povaříme, okořeníme stro ..
INGREDIENCE: 8 prsních kuřecích řízků, 1 velký hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, další koření dle chuti. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme. Řízky jsou h ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA