INGREDIENCE: 500g listového těsta, 350g žapiónů nebo jiných jemných hub, 200g tvrdého sýra, 3 vejce, 1 1 dl smetany, mletý pepř, mletá paprika, mletý muškátový oříšek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: těsto rozválíme a vyložíme jim dno i stěny menšího pekáče. Na těsto rozložíme náplň ze směsi dušených hub, vajec, smetany, strouhaného sýra, koření a soli. Pizzu upečeme ve vyhřáté troubě. Po částečném vychladnutí nakrájíme. ..
INGREDIENCE: 500g květáku, 200g brambor, 150g hub, 3 vejce, 2 housky, 2 dl mléka, hl. mouka, strouhanka, olej, mletý pepř sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařený květák, oloupané uvařené brambory a housky namočené v mléce pomeleme, přidáme dušené houby, 2 vejce, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Z hmoty uděláme karbanátky, které namočíme v rozkvedlaném vejci, obalíme strouhankou a po obou stranách usmažíme na oleji. ..
INGREDIENCE: 300g čerstvých hub (hřiby pravé, žampióny, ryzce, syrovinky, muchomůrky růžovky), 50g sádla nebo oleje, 4 stroužky česneku a sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Pro pečení jsou nejvhodnější středné velké klobouky hub. Tlustší klobouky naplocho rozkrojíme. Připravené houby potřeme česnekem utřeným se solí a v rozehřátém tuku s vyšší teplotou rychle opečeme tak, aby křupaly. Příloha: slaný rohlík a salát ze syrové zeleniny. ..
INGREDIENCE: Ryzce, syrovinky, ryzce pravé a ryzce peprné sůl a kmín. POSTUP PŘÍRAVY: Očištěné klobouky hub osolíme, posypeme čerstvé umletým kmínem a na okraji plotny pečeme po obou stranách, až zhnědnou. Mohou se také péci v pánvi na rozehřátém oleji s vyšší teplotou. V přírodě se pečou nabodnuté na větvičce nad žhavými uhlíky ohníčku. Opečené na plotně nebo nad ohněm a potřené máslem jsou pro milovníky houbových pokrmů lahůdkou. Příloha: chléb nebo slané rohlíky. ..
INGREDIENCE: 500g čerstvých hub (pečárky, hřiby pravé, májovky. holubinky, hřiby hnědé, křemenáče, klouzky, čirůvky zelánky), 40g másla, 30g cibule, petrželka, 2 žemle, 1/4 l mléka, 100g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 2 vejce, podle potřeby strouhanka, 80g sádla na pečeni a trochu vývaru na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, do něho vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku a trochu osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme na kostičky nakrájené houby, ..
INGREDIENCE: 500g čerstvých hlív, 1/2 l vývaru ze zeleniny nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, 2 žemle, 1/4 l mléka, 20g másla, 30g cibule, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sul, trocha majoránky a mletého pepře a strouhanka podle potřeby. Mouka, vejce a strouhanka na obalení a olej na smaženi. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlívy vložíme do vývaru, asi 20 minut je povaříme a scedíme. Žemle ostrouháme, rozkrojíme a namočíme do mléka. Na rozehřátém másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do světle žluta. ..
INGREDIENCE: 1000g vařených krup, 200g škvarkového sádla, 150g cibule, 100g sušených hub, 30g česneku, 20g soli, pepř, trochu hovězí polévky, 30g strouhané housky. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou, smícháme s drobně nakrájenou a na sádle do červena osmaženou cibulí, přidáme sušené, předem ve vodě uvařené a na drobno pokrájené houby, sůl, pepř, česnek, dle potřeby zalijeme hovězí polévkou, posypeme strouhanou houskou a zapečeme v troubě. ..
INGREDIENCE.: 300g pestřců, 1 velká cibule, 1 lžíce másla nebo tuku, 3/4 l vývaru, 2 lžíce zeleninové směsi, sůl, pepř, lžička houbového koření, lžíce sekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Pestříce se očistí, sloupnou, operou a jen velké houby se rozpůlí. Pak se opékají na másla s cibulkou nakrájenou na kostičky. Cibulka nesmí příliš zhnědnout. Doplní se vývarem. Přidá se zelenina a koření a vaří se 15 minut na středním ohni. Před podáváním se ochutí houbovým kořením a posype se petrželkou. Podává ..
INGREDIENCE: 600g čerstvých klobouků bedel (nebo hříbků, mladých křemenáčů), asi 200g oleje, sůl a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Klobouky bedel (není třeba je loupat) nakrájíme na větší kusy asi 1 cm tlusté, posypeme rozemletým kmínem, vložíme do rozehřátého oleje s vyšší teplotou a po všech stranách je zprudka dokřupava opečeme, až jsou jako škvarky. Hotové škvarky osolíme a podáváme jako pochoutku s chlebem nebo se slanými rohlíky. ..
INGREDIENCE: 8 plodnic smržů na plnění, 2 plodnice smržů na vaření, 1/4 l vývaru připraveného z kostky masoxu. 200 g vařeného masa ze slepice, 2 žemle, 1/4 l mléka, asi 3 vrchovaté lžíce husté bešamelové omáčky, 2 žloutky, sůl a muškátový květ. Na zalití: 1/4 l mléka a 2 vejce. Trochu tuku na vymaštění kastrolu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené maso ze slepice a ostrouhané, rozkrojené, v mléce namočené a dobře vymačkané žemle umeleme na masovém strojku a dáme do misky. K tomu přidáme bešamelovou omáčku, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA