INGREDIENCE: 300g hl. mouky, 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 125 g měkkého tvarohu, 125 g másla nebo Hery, 1 vejce, 1 vejce na potření. Náplň: 10 meruněk, na másle osmažená strouhanka nebo nastrouhané piškoty, podle chuti cukr a spařené rozinky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva, rozdrobíme tuk, přidáme tvaroh a vejce a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme 2 obdélníkové pláty, posypeme strouhankou nebo piškoty, rozložíme plátky meruněk a posyp ..
INGREDIENCE: 1 hrnek (2 dl) poloh. mouky, 1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek podmáslí nebo kefíru, ½ hrnku oleje, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, čerstvé nebo kompotované ovoce. Drobenka: 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce pískového cukru, vrchovatá lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vsypeme mouku s práškem do pečiva a cukr, přidáme podmáslí, olej a rozšlehané vejce, vše dobře prošleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, urovnáme a poklademe ovoce. Povrch koláče ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 5 lžic cukru, 5 lžic poloh. mouky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička citrónové šťávy. Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovč šlehačky, cukr podle chuti, miska drobného ovoce nebo míchané kompotované ovoce nakrájené na kousky. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky oddělíme od žloutků a šleháme dohusta. Přidáme špetku soli a ke konci šlehání lžičku citrónové šťávy. Do hustého sněhu pomalu zašleháme cukr, žloutky a mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na plec ..
INGREDIENCE: 8 vajec, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce oleje, 2 lžíce horké vody, 200 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Náplň: 250 g másla, 2 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g nastrouhané čokolády, 1/2 balíčku sušenek Koka nebo jiných kakaových sušenek, trochu rumu (nebo několik lžiček silné černé kávy). POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky vyklepneme do šlehače, bílky necháme v jiné, vyšší nádobě. K žloutkům postupně přimícháme cukr, olej, horkou vodu, oře ..
INGREDIENCE: 120 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 200 g mléka, 300 g poloh. mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1lžíce kakaa, tuk na vymazání formy, hrubá mouka n vysypání formy, mouč. cukr na posypání, mandle nebo rozinky na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme vlažné mléko a část proseté mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a se zbylou moukou smícháme s práškem do pečiva a zlehka vmíchám ..
INGREDIENCE: 500g tučného měkkého tvarohu, 500g polohrubé mouky, 1 vejce, 150g cukru, 150g másla, 2 lžíce rumu, 2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, hrst rozinek namočených v rumu, hrst nakrájeného kandovaného ovoce, strouhaná citrónová kůra, vanilka, vejce na potření, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, tvarohu, cukru, másla, vejce, kypřícího prášku a rumu vypracujeme hladké těsto, které ochutíme vanilkou a citrónovou kůrou a necháme chvíli odpočinout. Pak do něj zapracujeme rozinky, které j ..
INGREDIENCE: 250 g Hery, 250 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 100 ml mléka, 50 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 3 vejce, ½ balíčku kypřícího prášku, ½ balíčku vanilkového cukru, 150 g tmavé polevy, 150 g světlé polevy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozpočet je na dva beránky o váze 300 g! Heru nakrájíme na větší kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Potom ji třeme s cukrem a postupně přidáváme celá vejce. Tvaroh rozředíme mlékem a obě hmoty spojíme. Nakonec přidá ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce vody, 5 lžic cukru, kůru1 citrónu, 1 vanilkový cukr, tuk a mouka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: 6loutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a po částech vmícháme mouku, strouhanou citrónovou kůru a vanilkový cukr. Bílky vyšleháme ve vodní lázni na tuhý sníh a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka a upečeme ve středně vyhřáté troubě. ..
INGREDIENCE: 190 g másla, 230 g mouč. Cukru, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 6 lžic mléka, 300 g poloh. Mouky, 1 balíček prášku do pečiva, ztužený tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy na beránka. Poleva na beránka: 1 bílek, 100 g pískového cukru, a 3 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Změklý tuk v míse utřeme s cukrem. Postupně vmícháme žloutky. Do vyšlehaného základu vmícháme tvaroh a vlažné mléko. Nakonec přidáme prosetou mouku s práškem ..
INGREDIENCE: 300 g poloh. mouky, 280 g másla, 280 g mouč. cukru, 6 vajec, 1 prášek do pečiva, ¼ l smetany, citrón, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mletých ořechů. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s máslem a cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, ořechy, nastrouhanou kůru z citrónu, přilijeme smetanu a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a upečeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA