POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé lusky očistíme a polovinu nakrájíme na nudličky a uvařené použijeme jako vložky do polévky: Druhou polovinu uvaříme hodně do měkka a prolisujeme do předem připravené bílé polévky. Jako vložku dáme uvařené a na kousky pokrájené telecí maso, plátky odušených žampiónů a fazolové lusky. ..
INGREDIENCE: 300g.chřestu, 40g másla, 60g mouky, sůl, muškátový květ, 1/8 l smetany nebo mléka, 1 žloutek, zelená petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest se nejprve skrojí u kořene, sloupne od hlavičky dolů a lehce opere. Hlavičky odkrojíme a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Tvrdší části na menší kousky nakrájené, uvaříme a prolisujeme. Vodu z hlaviček i z tvrdých částí zahustíme světlou jíškou, povaříme a vložíme do ní prolisovaný chřest i celé hlavičky, poté polévku okořeníme muškátovým květem a zlepší ..
INGREDIENCE: 2 brukve, sůl, 40g másla, jíška z 50g másla a 50g mouky, trochu mletého pepře, sekaná petrželka, 1/8 l mléka a 1 žloutek.POSTUP PŘÍPRAVY: Brukev oloupáme, nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme másle, vložíme do osolené vody, přidáme zředěnou světlou jíšku a polévku dobře povaříme. Před podáváním umícháme v míse mléko žloutkem, pepřem a sekanou petrželkou. Za stálého míchání nalije; na to povařenou polévku. Jako vložka se hodí houskový svítek. ..
INGREDIENCE: 250g brambor, voda, sůl, mletý kmín, 250g čerstvých okurek, pepř, 1/8 l kyselé smetany, 30g hladké mouky, 30g másla, citrónová šťáva či ocet, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory pokrájíme a vložíme do vařící vody, přidáme mletý kmín a sůl. Když jsou brambory napolo uvařené, přidáme oloupané na drobno nakrájené okurky bez jadérek, pepř a uvaříme do měkka. Mouku rozkvedláme v kyselé smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Nadále vařící polévku mícháme, přidáme máslo, citr ..
INGREDIENCE: 20g oleje, 20g hladké mouky, stroužek česneku, voda, sůl, hlávkové saláry, 1/8 kyselé smetany, 20 g hladké mouky, cukr, ocet,POSTUP PŘÍPRAVY: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme rozetřený česnek. Po chvilce pražení zalijeme vodou a přelijeme do hrnce. Posolíme, přidáme kyselou smetanu s rozkvedlanou moukou a necháme vařit. Přichutíme octem nebo cukrem, v každém případě koprem nakonec do polévky vložíme salát, rozřezaný na nudle. Pod pokličkou necháme ještě tro ..
INGREDIENCE: 1cibule, 65g másla, 3/4 l slabé hovězí polévky, kousek šunky, 6 mrkví, pepř, sůl a osmažené žemlové kostky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli rozkrájíme na koláčky, dáme ji dusit na máslo a přidáme libovou rozkrájenou šunku a nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání smažíme vše do světle hněda, přilijeme teplou polévku a necháme slabou hodinku vařit. Polévku potom procedíme, osolíme, opepříme a podáváme s osmaženými žemlovými kostkami. ..
INGREDIENCE: 500g brukve, 1/2 l masového vývaru, 4 lžíce smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 2 střiky citrónové šťávy, hrst malých brukvových lístečků, 1 malá cibule, 10g tuku. POSTUP PŘÍPRAVY: Brukve oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vsypeme je do vařícího vývaru a 10-12 minut doměkka vaříme. Polévku rozmixujeme, vmícháme do ní smetanu, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou. Zahřejeme ji avšak nevaříme. Do horké polévky přidáme oprané, okapané a na nudličky nakrájené brukvové lístečky ..
INGREDIENCE: Lístečky ze dvou svazečků ředkviček, 1 lžíce másla, 3 středně velké brambory, 1/2 l masového vývaru, 3-4 lžíce smetany ke šlehán, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Nepoškozené pěkné čerstvé lístečky opláchneme (několik nejhezčích dáme stranou), otrháme a nahrubo rozsekáme. V kastrolku na rozpuštěném másle je krátce podusíme. Brambory oloupeme opereme a nakrájíme na kostičky. Ve vývaru (i z kostky) brambory na středním plameni pod pokličkou doměkka uvaříme. Uvařené spolu s ředkvičkovými lis ..
INGREDIENCE: 1kg černého kořene, 2 lžíce citrónové šťávy, 3/4 l masového vývaru, hrst řeřichy nebo petrželky,2 lžíce drobně rozsekané cibule, 20 g másla, 200 ml smetany,2 žloutky, mletý pepř sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Černý kořen oloupeme a hned vložíme do vody s citrónovou šťávou. Pak jej dáme okapat a nakrájíme na malé kousky. V masovém vývaru jel 15 minut vaříme (v tlakovém hrnci asi 5 minut). Kousky uvařeného kořene necháme okapat, tekutinu zachytíme. Dvě třetiny celkového množství černého kořen ..
POSTUP: Na pánev dáme trochu oleje a do měkka podusíme jemně nakrájený celer a 5 šalotek, 100 g nasekané šunky, trochu květu, 1 bobkový list. Pak zalijeme sklenkou bílého vína, necháme přejít var a vše nalijeme do silného vývaru. Mírné povaříme. V míse ušleháme 2 vejce a horkou polévkou zalijeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA