INGREDIENCE: 200g mrkve, 20g tuku, 200g špaget nebo špagetových hnízd, 2 lžičky kari koření, 4 lžíce kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Když jsou uvařené na skus tak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mrkev očistíme a podélně nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme tuk, přisypeme 2 lžičky kari a přidáme pokrájenou mrkev. Promícháme , osolíme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 5 minut. K podušené mrkvi přimícháme 4 lžíce kysané ..
INGREDIENCE: 500g zmrazených fazolek, 200g vařeného uzeného masa, 200grýže, sůl, 2 vejce, 2 dl mléka, 1 lžíce hl. mouky, 4 lžíce strouhaného sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Do vymaštěných zapékacích misek urovnáme ve vrstvách fazolky, nakrájené uzené maso a rýži a prohřejeme v troubě. Vejce rozšleháme s mlékem a moukou, nalijeme na připravenou směs a dopečeme, až zálivka téměř ztuhne. Nákyp posypeme strouhaným sýrem a pečeme, až ..
INGREDIENCE: 2 páry klobásy, lžíce oleje, 50g špeku, 500g kapusty, 5 stroužků česneku, 400g uvařené rýže, sůl, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do rozpáleného oleje dáme nadrobno nakrájený špek a klobásu. Osmažíme dorůžova a odložíme na talíř. Do pánve se zbylým tukem vsypeme na nudličky nakrájenou kapustu, promícháme a podlijeme trochou horké vody. Okořeníme rozetřeným česnekem, solí a majoránkou. Zamícháme a asi 5 minut dusíme. Nakonec do pánve přidáme opečené klobásy se špekem a rýži, vše dob ..
INGREDIENCE: Hlávka kapusty, hl. mouka, vejce, strouhanka, česnek, sůl, majoránka, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku kapusty zbavíme velkých listu, které si uschováme na závitky. Vzniklou hlávku rozkrojíme na čtvrtky. Vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Dáme dobře okapat a pak je ještě osušíme. Připravíme si suroviny na trojobal. Do vajíčka zašleháme utřený česnek a prsty rozmělněnou špetku majoránky. Usmažíme jak řízky. Příloha: bramborová kaše. ..
INGREDIENCE: 1 kg kysaného zelí, hladká mouka, sůl, olej na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál vysypeme kysané zelí a zasypeme hladkou moukou. Vzniklou hmotu prohněteme, až se přestane lepit. Potom vyválíme tenkou 2-3 mm vrstvu, nakrájíme na obdélníčky 2x6 cm nebo na jiné obrazce a pečeme po obou stranách na rozpáleném oleji dozlatova. Podle chuti přisolíme. Podáváme s bylinkovým čajem, pivem, nebo bílým vínem. ..
INGREDIENCE: 500 g červené řepy, l cibule, 30 g másla, 1/8 l kyselé smetany, lžička octa, l lžíce hladké mouky, lžička cukru, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu uvaříme v osolené vodě, oloupeme ji a nastrouháme nahrubo. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na másle. Pak k ní přidáme strouhanou řepu. Podusíme, okyselíme octem, osolíme, přisladíme a nakonec přilijeme smetanu, zahuštěnou moukou. Ještě chvíli dusíme. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 4 pórky, sůl, 4 velké plátky vařené šunky (cca 240g), 50g bylinkového másla, 200g mozzarely, pepř, bazalka na ozdobu, 200g bagety. POSTUP PŘÍPRAVY: Pórek nakrájíme na 8 stejně velkých kousků, které potom vložíme do osolení vroucí vody a vaříme asi 8 minut. Pórky necháme okapat. Šunku přepůlíme a každý kousek pórku obalíme v polovině plátku šunky. Pečící formu pečlivě vymažeme 20g bylinkového másla a poskládáme do ní kousky pórku. Mozzarely nakrájíme na plátky, které poklademe na pór ..
INGREDIENCE: 2,5 kg zelí, 500g cibule, 200g cukru, 200g strouhaného křenu, 1/2 sáčku nova (pro diabetiky nova- dia. není třeba cukr), 1/2 l 8% octa, 2 dl oleje, 250g strouhané mrkve.POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pořádně promícháme necháme 24 hodin odležet, nejlépe zatížené. Plníme do skleniček a není třeba sterilovat. Použijeme-li deko-nova-nova dia, není třeba dávat cukr. Výhoda této směsi je v tom, že jí lze dělat, pokud je ke koupi zelí a křen, tedy dlouho do zimy. ..
INGREDIENCE: 500g kyselého zelí, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hl. mouky, ml. paprika, 60g rajského protlaku, 200g mletého vepřového masa, 100g rýže, sůl, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ml. pepř, 4 větší zelné listy, 50g uzené slaniny, 400g spišské klobásy, 1 hustá smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené kyselé zelí zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z 1 lžíce sádla, cibule, mouky a ml. papriky. Zelí dochytíme rajským protlakem a chvilku ještě povaříme. Do mletého vepřového masa zamícháme uv ..
INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA