Recepty na xkuchtik.cz

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘECÍ ZÁVITKY S NIVOU

INGREDIENCE: 500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do rolády. Rolády vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička. Podáváme s rýží nebo brambory. ..

SÝRY | OSTRÁ SÝROVÁ ROLÁDA

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát, feferonka, kapie. Sýr nahřejeme nad párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout, krájíme na řezy. ..

ZELENINA | PLNĚNÉ PAPRIKY GOTHAJEM A SÝREM

INGREDIENCE: Vydlabané bílé papriky, 400g gothaje, ten je nejdůležitější na celém receptu, protože se nejlépe rozpéká se sýrem-s jiným salámem to nemá cenu zkoušet, 400 g sýra, třeba eidam. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme sýr, gothaj nakrájíme na kostičky, smícháme a plníme papriky, přikryjeme odkrojeným koncem paprik, aby nám nevytekla náplň a pečeme při asi200 stupních dokud papriky nezměknou a nemají puchýřky. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLKOVÝ KŘEN

INGREDIENCE: 5 kg jablk, 250-300 g křenu, l kg cukru, krupice, asi 1/4 l octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vytříděná a vykrájená jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme oškrábaný křen, cukr a ocet a dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Povazujeme dvojitým celofánem nebo víčky. Přídavek konzervačního přípravku a sterilace odpadá. Ukládáme v suchu a v chladnu. ..

STARÉ RECEPY | HOLOUBATA NA DIVOKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zal ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÝ GULÁŠ NEBO PAPRIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibule se osmaží do zlatova na rozpálené slanině, vepřových škvarcích, vepřovém nebo husím sádle. Když cibule začne žloutnout, přidá se dle chuti sladké papriky, míchá aby, aby se též osmažila, na kostky nakrájené syrové brambory se v tomto omastku promíchají, nechají asi minutku dusit, pak zalejí vodou nebo polévkou z kostí a zeleniny, osolí a dusí se téměř do měkka. Na guláš se zasmaží hnědou jíškou nebo zátřepkou, opepří, přidá se polévková kostka nebo lžička p ..

STARÉ RECEPY | KNEDLÍČKY K ZADĚLÁVANÉMU MASU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jedna houska se nastrouhá, namočí v mléce a vymačká. Utře se 30 g másla se špetkou soli, přidá k tomu ta houska, 1 žloutek a 1 celé vejce, dobře se to promíchá, přidá sekaná zelená petrželka a tolik strouhané housky, aby se dali tvořit knedlíčky. Těsto se nechá odpočinout. Uvaří se jeden knedlíček na zkoušku, je-li řídký, přidá se housky, je-li tuhý, rozředí se těsto trochou mléka, knedlíčky se uvaří ve slané vodě a přidají do omáčky. 2. Utře se 50 g másla, 3 vejce, 3 lžíce m ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ ZÁVIN Z LÍSTKOVÉHO TĚSTA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 240 g měkkého umělého tuku se zpracuje rychle se 140 g mouky v bochánek a dá do studena asi na hodinu. Mezitím se udělá vláčné těsto na vále ze 160 g mouky, 1 žloutku, kvásku z 10 g kvasnic, dle potřeby studeného mléka a špetky soli. Dobře se vypracuje a nechá pod hrnkem na vále, aby neoschlo. Pak se vyválí a těsta čtverec asi na malíček silný, bochánek máslový na menší čtverec položí doprostřed těsta, jehož okraje se přes menší čtverec přeloží. Rozválí, přeloží na třikrát, nech ..

SEKANÁ | SEKANÁ Z CUKETY II

INGREDIENCE: 1 celá cuketa, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 3 vejce, 200 g na kostičky nakrájené uzeniny (např. jemný kabanos), 1 hrnek hl. mouky smíchané s 1 práškem do pečiva, 1/3 hrnku oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka a zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme středu se semínky. Do velké mísy ji nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a těsto vlijeme na pekáč s pečícím papírem. Upečeme dozlatova. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | SLOVENSKÁ KAPUSTNICA

INGREDIENCE: 1 kg kyslej kapusty, údené bravčové a kuracie kosti, 50 g sušených hríbov, 1 klobása, bobkový list, smotana,čierne korenie POSTUP PŘÍPRAVY: Z kostí urobíme vývar. Precedíme ho a pridáme kyslú kapustu spolu s hríbmi, klobásou a bobkovým listom a varíme asi hodinu. Po dovarení kapustnicu ochutíme lyžicou kyslej smotany, soľou a mletým čiernym korením. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz