INGREDIENCE: 500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do rolády. Rolády vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička. Podáváme s rýží nebo brambory. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát, feferonka, kapie. Sýr nahřejeme nad párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout, krájíme na řezy. ..
INGREDIENCE: Vydlabané bílé papriky, 400g gothaje, ten je nejdůležitější na celém receptu, protože se nejlépe rozpéká se sýrem-s jiným salámem to nemá cenu zkoušet, 400 g sýra, třeba eidam. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouháme sýr, gothaj nakrájíme na kostičky, smícháme a plníme papriky, přikryjeme odkrojeným koncem paprik, aby nám nevytekla náplň a pečeme při asi200 stupních dokud papriky nezměknou a nemají puchýřky. ..
INGREDIENCE: 5 kg jablk, 250-300 g křenu, l kg cukru, krupice, asi 1/4 l octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vytříděná a vykrájená jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme oškrábaný křen, cukr a ocet a dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Povazujeme dvojitým celofánem nebo víčky. Přídavek konzervačního přípravku a sterilace odpadá. Ukládáme v suchu a v chladnu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zal ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibule se osmaží do zlatova na rozpálené slanině, vepřových škvarcích, vepřovém nebo husím sádle. Když cibule začne žloutnout, přidá se dle chuti sladké papriky, míchá aby, aby se též osmažila, na kostky nakrájené syrové brambory se v tomto omastku promíchají, nechají asi minutku dusit, pak zalejí vodou nebo polévkou z kostí a zeleniny, osolí a dusí se téměř do měkka. Na guláš se zasmaží hnědou jíškou nebo zátřepkou, opepří, přidá se polévková kostka nebo lžička p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jedna houska se nastrouhá, namočí v mléce a vymačká. Utře se 30 g másla se špetkou soli, přidá k tomu ta houska, 1 žloutek a 1 celé vejce, dobře se to promíchá, přidá sekaná zelená petrželka a tolik strouhané housky, aby se dali tvořit knedlíčky. Těsto se nechá odpočinout. Uvaří se jeden knedlíček na zkoušku, je-li řídký, přidá se housky, je-li tuhý, rozředí se těsto trochou mléka, knedlíčky se uvaří ve slané vodě a přidají do omáčky. 2. Utře se 50 g másla, 3 vejce, 3 lžíce m ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 240 g měkkého umělého tuku se zpracuje rychle se 140 g mouky v bochánek a dá do studena asi na hodinu. Mezitím se udělá vláčné těsto na vále ze 160 g mouky, 1 žloutku, kvásku z 10 g kvasnic, dle potřeby studeného mléka a špetky soli. Dobře se vypracuje a nechá pod hrnkem na vále, aby neoschlo. Pak se vyválí a těsta čtverec asi na malíček silný, bochánek máslový na menší čtverec položí doprostřed těsta, jehož okraje se přes menší čtverec přeloží. Rozválí, přeloží na třikrát, nech ..
INGREDIENCE: 1 celá cuketa, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 3 vejce, 200 g na kostičky nakrájené uzeniny (např. jemný kabanos), 1 hrnek hl. mouky smíchané s 1 práškem do pečiva, 1/3 hrnku oleje, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka a zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, rozkrojíme a zbavíme středu se semínky. Do velké mísy ji nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a těsto vlijeme na pekáč s pečícím papírem. Upečeme dozlatova. ..
INGREDIENCE: 1 kg kyslej kapusty, údené bravčové a kuracie kosti, 50 g sušených hríbov, 1 klobása, bobkový list, smotana,čierne korenie POSTUP PŘÍPRAVY: Z kostí urobíme vývar. Precedíme ho a pridáme kyslú kapustu spolu s hríbmi, klobásou a bobkovým listom a varíme asi hodinu. Po dovarení kapustnicu ochutíme lyžicou kyslej smotany, soľou a mletým čiernym korením. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA