Recepty na xkuchtik.cz

LUŠTĚNINY | HRACHOVEC (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se zvlášť hrách, raději loupaný, a zvlášť poloviční váha krup. Když je obojí měkké, umele se to na masovém strojku, přidá sůl, utřený česnek a dle potřeby trochu mléka, dobře promíchá, aby kaše byla vláčná. Podává se maštěná sádlem s cibulkou k masu nebo jen samostatná s kyselou okurkou, červenou řepou apod. ..

PŘEDKRMY | OMELETY OBYČEJNÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Ve ¾ l mléka se rozkvedlá 1 celé vejce, 1 žloutek, osolí a dá mouky tolik, aby bylo těsto jako n řídké kapání. Na pánvici se dá vždy kávová lžička převařeného másla nebo umělého tuku se sádlem, trochu těsta se na to vlije a omeleta upeče se po obou stranách. Potřou se zavařeninou, sbalí a hojně pocukrují. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ KOBLIHY

INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 500 g polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených prochladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto opětovné vymícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme ..

MOUČNÍKY SLANÉ | SLANÉ ROŽKY S OŠKVARKAMI

INGREDIENCE: 1 dl mlieka, 40 g droždia, 1 lyžica cukru, 500 g výberovej múky, 250 g margarínu, celé vajce, žĺtok, 3 smotanového syru Lunex, 1/2 lyžice soli, vajce na potretie, 400 g zomletých škvarek, 80 g Ementálu na posypanie. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Preosiatu múku so soľou spracujeme s kváskom, postrúhaným margarínom, vajcom, žĺtkom a syrom. Cesto necháme prikryté asi 45 minút. Potom ho sformujeme na valec, ktorý rozdelíme na 6 dielov. Každý diel vyvaľkáme ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE NA KARI S JABLKY.

INGREDIENCE: 1 kuře, 100 g cibule, 50 g šunkového salámu, šálek vývaru, l vejce, 50 g oleje, 20 g másla, 2 jablka, kari koření, trochu brandy, hladká mouka, 2 lžíce šlehačky, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře vykostíme a maso pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme kuřecí maso a opečeme. Zalijeme vývarem, okořeníme kari kořením, osolíme a dusíme doměkka. Hotové maso zakapeme brandy a zjemníme šlehačkou. Zvlášť na másle podusíme na kolečka pokrájená jablk ..

BRAMBORY | BRAMBORÁK S PÓRKEM

POSTUP PŘÍPRAVY: Do základní bramborákové směsi vmícháme l velký nebo 2 menší pórky dobře omyté a nakrájené na jemné nudličky (omytý pórek dvakrát rozkrojíme do kříže a pak nakrájíme na kolečka). Pokud nemáme pórek, můžeme použít nakrájenou cibulovou nať nebo cibuli, kterou jsme však předem osmahli. ..

SEKANÁ | KAPUSTOVÁ SEKANINA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší hlávka kapusty se ovaří ve slané vodě, velké listy se s ní sejmou a zbylý vnitřek, vymačkaný z přebytečné vody, se umele zároveň s 500 g vepřového masa, nebo po 250 g hovězího a tučného uzeného a 2 máčenými, vymačkanými houskami. Přidá se 1 cele vejce, něco pepře, květu a dle potřeby soli. Je-li to řídké, ještě strouhaná houska. Utvoří se šiška, potře bílkem a velkými kapustovými listy obalí. Peče se na omastku v troubě a podlévá vodou z kapusty. Je dobrá tepla i studená. ..

DOBRÁ RADA KUTILOVÉ | DOMÁCÍ RÁDCE

Kyselé zelí rozhozené hustě po koberci a potom odklizené košťátkem, vyčistí koberec a vrátí mu svěží barvu. Cínové nádobí velmi dobře vyčistíte svinutým listem zelí, který jste obalili popelem (nejlépe z dřevěného uhlí). Nádobí čistíme ve směru k rohu, po vyschnutí ho vyleštíme měkkým, flanelovým hadříčkem. Okenní tabule nabudou lesk, jestliže je umyjeme mladými kopřivami namočenými ve studené vodě. Do sucha a do lesku je vytřeme novinami. Při mytí oken nezapomeňte použít gumové rukavice. ..

MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ | SKOPOVÉ SE ZELÍM

INGREDIENCE: 800 g skopového masa, 60 g slaniny, 600 g hlávkového zelí, 200 g cibule, 80 g sádla, 1 lžíce hladké mouky, podle chuti sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Skopové maso vaříme ve slané vodě tak, aby bylo jen potopené. Když je poloměkké, přidáme na čtvrtky rozkrájené zelí, pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, slaninu na kostičky. Než je maso dovařené, připravíme ze sádla a mouky jíšku a tou šťávu zahustíme. ..

TĚSTOVINY | ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KUŘECÍM MASEM

INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, 5 paprik zelených, 1 cibule, větší, olej, 1 balení těstovin, 200 g eidamu. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme těstoviny, nejlépe vrtulky. Na kostičky nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené maso a na proužky nakrájenou papriku. Vše podusíme doměkka. Smícháme těstoviny se směsí v zapékací míse, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz