Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | SEKANÉ BEEFSTEAKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Jemně mleté hovězí maso se osolí, opepří, dle potřeby přidá ve vodě máčené a vymačkané housky, něco strouhané cibule, drobně krájená slanina a trocha vody. Dobře se to promíchá, udělají nepříliš silné bochánky, opekou po obou stranách na omastku, pak dají dusit na osmaženou cibulku asi ¼ hodiny. Mastnota na pánvičce, v níž se opékali, se zaleje vodou, povaří a bifteky se podlévají. Hotové se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, podleje, nechá povařit, dle potřeby přisol ..

SALÁTY | CELEROVÝ SALÁT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkný celer se očistí, rozčtvrtí a nakrájí na malé koláčky, které se dají do hliněného hrnku, nalije se na ně polovice vody, polovice octa, přidá něco cukru a soli a do měkka uvaří. Když vychladl, vyndá se na mísu, polije ještě trochu octem, lžící oleje nebo rozpuštěnou slaninou a opepří. Všechny tyto saláty se mohou polít a promíchat s některou majonézou. Získají tím na chuti a výživnosti. ..

SÝRY | DOBRÝ DOMACÍ SÝR (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g tvrdého tvarohu se postrouhá, osolí, přidá trochu kmínu, pak nechá nejméně 24 hodin v teple odležet, 50 g másla se rozpustí, přidá tvaroh a vaří za stálého míchání, až je sýr hladký. Poté se přidá špetka papriky, 1 žloutek, rychle zamíchá a vleje do hlubší misky. Je dobrý i bez žloutku. Musí být hladký a krájet se jako ementálský. Druhého dne se může jíst. Někdo nechává tvaroh uležet, až teče, pak je sýr měkčí. ..

STARÉ RECEPY | BRAMBORY S PRAŽENOU KRUPICÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 500 g brambor se uvaří a rozmíchá s mlékem na hodně řídkou kaši, do níž se zamíchá 8 lžic na sádle do zlatova osmažené krupice zároveň s drobně sekanými škvarky a nechá se to zapéci v troubě, aby krupice nabobtnala. Mastí se osmaženou cibulkou a podává s kyselou okurkou nebo naloženou jinou zeleninou. ..

STARÉ RECEPY | KUŘE DUŠENÉ S PIKANTNÍ OMÁČKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře se rozkrájí na díly a osolí. Na kastrole se dá kousek másla nebo sádla, sekaná cibule, 2 bobkové listy, kousek citronové kůry, a když cibulka zežloutla, vloží se maso do toho, podleje polévkou a několika lžičkami bílého vína a dusí do měkka. Maso se vyndá, do šťávy přidá trochu jíšky, lžíce osmaženého strouhaného chleba, trochu praženého cukru, ocet nebo citronová šťáva a dobře se to povaří. Je-li třeba, ještě se omáčka trochu přisladí, osolí, přikyselí a procedí na maso. K ..

STARÉ RECEPY | KNEDLÍK V UBROUSKU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Šest zatvrdlých žemlí se nakrájí na drobné kostky, polovice se navlhčí mlékem, druhá se osmaží na másle nebo sádle. Mezitím se dobře umíchá ½ l mouky se 2 žloutky a 2 celými vejci, přidá se máčená žemle, osolí a nechá odpočinout. Krátce před vařením se vmíchá osmažená žemle. Ubrousek se vymaže máslem, položí na hlubokou misku, těsto se do něj vloží, ubrousek volně sváže a pověsí do hrnce s vařící osolenou vodou na držadlo naběračky. Vaří se asi ¾ hodiny. Vyklopí se ..

LUŠTĚNINY | HRÁCH (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný, opraný a v jiné čisté vodě aspoň 12 hodin máčený hrách se dá vařit ve vodě, v níž máčel. Je-li voda tvrdá, přidá se trochu jedlé sody. Vody se nechá jen asi na tři prsty a vyvařená se dolévá, vaří se pod dobře přilehající pokličkou a mezi vařením občas protřese, aby stejnoměrně změkl. Vařivost hrachu je nestejná, obyčejně takto máčený je měkký za 1 ½ hodiny. Když je téměř měkký, osolí se, protřese pod pokličkou a nechá na kraji plotny dojít, aby nezbylo na něm vod ..

STARÉ RECEPY | ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg dobře odleželého masa z nízkého boku bez kostí nebo z falešné svíčkové se osolí, naklepe, dle chuti opeří a protáhne asi 50 g slaniny a 2 menšími okurkami, na nudličky pokrájenými. Na rozpáleném omastku se zapění pokrájená zelenina (po 1 cibuli, petrželi a mrkvi, ½ celeru), několik zrnek nového koření. Maso se obalí v tuku a za podlévání dle potřeby peče v troubě do měkka. Ke konci se podlije asi 1/8 l bílého vína. Omáčka se přisladí, dle chuti přikyselí citronem a ..

STARÉ RECEPY | JÁTROVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Do polévky se dá jíška, 3 zrnka pepře a nového koření, 1 hřebíček a nechá povařit. Kousek jater se rozetře na kašičku, dá do omáčky a vše se nechá ještě asi 20 minut vařit, načež se procedí. 2. Na drobně krájenou cibulku, zapěněnou na omastku, se dá 30 g hrubě sekaných hovězích nebo vepřových jater, upraží se za stálého míchání do hněda, pak zalejí vodou nebo polévkou, přidá se několik zrnek pepře, nového koření, bobkový list a vaří asi ½ hodiny. Poté se zasmaží tmavší j ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÉ LEČO

INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg zralých rajčat, 2 větší cibule, 3 lžíce oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vhodíme na olej a lehce ji osmahneme. Přidáme spařená, sloupnutá a pokrájená rajčata, přivedeme k varu a dusíme. Asi po 5 minutách vhodíme očištěné, semeníků a stopek zbavené papriky, nakrájené na nudličky. Dusíme ještě asi 10 minut, podle chuti osolíme a vařící nalijeme do skleniček. Hned uzavřeme víčky, obrátíme a necháme víčka vysterilovat, nebo raději vl ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz