Recepty na xkuchtik.cz

DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA | KRŮTÍ ŘÍZKY S BROKOLICÍ

INGREDIENCE: 500 g krůtích prsíček, 500 g brokolice, 100 g šunky, 100 g plátkového sýra, 50 g másla, 50 ml oleje, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky naklepeme, osolíme a na oleji opečeme po obou stranách. Vložíme je do máslem vymazaného pekáčku, poklademe růžičkami brokolice, kterou jsme předtím povařili krátce v osolené vodě. Překryjeme šunkou a plátkovým sýrem. Pečeme v troubě. Podáváme s bramborem. ..

STARÉ RECEPY | KVĚTÁKOVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozebere se na malé růžičky a dá se vařit do slané vody. Připraví se světlá máslová jíška, zaleje vodou z květáku, opepří, a když je omáčka hladce umíchaná a dobře provařená, přidá se květák, zamíchá a ze žáru odstaví, aby se nerozvařil. ..

STARÉ RECEPY | SEKANÁ PEČENĚ NADÍVANÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: 500 g hovězího a 500 g vepřového masa se umele, přidají se k němu 3 kůry zbavené housky, ve vodě máčené a vymačkané, 2 vejce, dle chuti i 2 utřené sardele, na sádle osmažená cibulka, špetka pepře, citronová kůra, osolí se a propracuje. Vál se potře bílkem, sekanina rozválí na úzkou a dlouhou placku, doprostřed položí na tvrdo vařená vejce, proloží na kousky krájeným uzeným jazykem a krájenými kyselými okurkami, sbalí se to, dá na pekáč, potřený máslem, poklade proužky tence nakrá ..

STARÉ RECEPY | ROASTBEEF – ROSTBIF (Recept z třicátých let minulého století)

Používá se dobře odleželé maso z nízkého boku, zbavené kostí. Pravý anglický roastbeef se upravuje rychle, aby byl uvnitř krvavý. To neodpovídá naší chuti, proto uvádím jen rostbíf po našem způsobu. POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Maso se naklepe, osolí, opepří a pevně sváže motouzem, aby zachovalo tvar. Na omastku se zapění pokrájená cibule, maso v tom obalí a dusí za potřebného podlévání zvolna do měkka. Pak se motouz odstraní, rostbíf nakrájí na tenké plátky, uloží na mísu a pěkně hnědou přírodní omáčkou ..

STARÉ RECEPY | GULÁŠOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ kg vepřového masa se nakrájí na menší kousky a dá do kastrolu dusit na drobně nakrájenou cibulku, osmaženou na sádle se sladkou paprikou. Osolí se a dusí za podlévání dle potřeby až je poloměkké. Zapráší se moukou, nechá zhnědnout a pak zaleje vodou ze zeleniny, přidá na kostky nakrájených brambor a vaří se do měkka. ..

STARÉ RECEPY | ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY MORAVSKÉ Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g slaniny se nakrájí na kostičky, rozškvaří a na rozpáleném omastku osmaží se 3 žemle na kostičky krájené. Z ½ l mléka, 2 žloutků, soli a mouky dle potřeby udělá se knedlíkové těsto, dobře propracuje, přimíchají se vychladlé žemle a asi po hodině se knedlíky zavářejí. Uvařené knedlíky krájejí se nití na půlky nebo silnější řezy, sypou osmaženou houskou a mastí máslem. Dávají se k hovězímu masu s omáčkou nebo k uzenému se zelím, též jenom se zelím jsou velmi chutné. ..

STARÉ RECEPY | BRAMBORY SE ŠKVRAKY NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 1 kg ve slupce vařených bramborů se oloupe, vařečkou se rozsekají v kastrole, osolí a nechají na plotně, aby nevystydly. Asi 4 lžíce vepřového sádla se 3 lžícemi škvarků se rozehřeje, přidá se drobně sekaná cibulka, a když začíná žloutnout, zapraží se to sladkou paprikou a míchá dále, až je cibulka správně osmažená. Přidá se 5 lžic mléka nebo smetany, brambory se tím polejí nebo v kastrole promíchají a horké podávají. Hodí se k nim salát hlávkový i okurkový nebo kyselá okurk ..

STARÉ RECEPY | KAPUSTA PO MORAVSKU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka kapusty se zbaví košťálu, pokrájí na nudle, dá se do hrnce, opaří vařící vodou, ocedí, nalije opět vařící vody, přidá soli, 2 oloupané, na listy pokrájené moučné brambory a vaří, až změkne. Mezitím se udělá asi z 30 g slaniny světlá jíška, zalije se vodou z kapusty. Scezená kapusta se s brambory dobře rozmíchá, hustá omáčka do ní vleje, přidá se šťáva z pečeně, trochu pepře, vše se dobře promíchá a povaří. Kapusta musí být hustá. Je zvláště vhodná ke skopovému masu. ..

STARÉ RECEPY | DOBRÁ PEČENÁ RÝŽE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g rýže se opláchne, dá na kastrol, zalije málo vodou, osolí, přidá kousek másla a trochu cukru a uvaří ne zcela do měkka. Do ¼ l mléka se dá 8 kostek cukru (dle chuti), 2 žloutky, rozkvedlá se to, vlije na rýži a dá do trouby upéci. Do mléka se může přidat vanilka nebo skořice. Hodí se k tomu malinová šťáva nebo zavařené švestky. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | BORŮVKOVÁ BUBLANINA

INGREDIENCE: 50 g másla, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 180 ml mléka, 300 g poloh. mouky, 1/2 kypřícího prášku, špetka soli, 250 g borůvek, slunečnicový olej na vymazání formy, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučky na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přimícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec vyšleháme bílky dotuha spolu se špetkou soli. Bílkový sníh opatrně vmícháme do těsta. Kulatou zapékací mísu s vyvýšeným okrajem vymažeme slunečnicovým oleje ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz