INGREDIENCE: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek šlehačky, 2 hrnky poloh. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a cukr ušleháme do pěny, přidáme šlehačku, po lžících vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Obě části beránkové části vymastíme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto do větší části, přikryjeme druhou částí, vložíme na plech do trouby a zvolna pečeme asi ¾ hodiny. Před koncem pečení sejmeme vrchní část formy, zkontrolujeme pro ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 8 lžic strouhanky, 4 lžíce rozpuštěného másla, 4 lžíce cukru, skořice, citrónová kůra, 1 lžíce rumu. Na těsto: 3 vejce, 90 g cukru, 50 g poloh. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Formu vymažeme, vysypeme hustě strouhankou, zakapeme máslem a poklademe plátky jemně nakrájených jablek. Posypeme je cukrem se skořicí i citrónovou kůrou a zakapeme rumem. Připravíme si těsto tak, že si žloutky utřeme s cukrem, po částech přidáváme mouku a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nali ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g tuku Hera, 300 g polohrubé mouky, strouhanka, rozinky, skořicový cukr, jádra vlašských ořechů, 8 jablk.POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále v mouce nadrobno nasekáme tuk. Přidáme tvaroh a vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do ledničky. Jablka oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na plátky. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme placku ve tvaru obdélníka, kterou rozkrojíme napůl. Středy placek po délce posypeme strouhankou, poklademe jablka, přidáme rozinky, ořechy. ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, l prášek do perníku, l lžička sody bicarbony, nastrouhaná kůra z omytého citrónu, 1/2 lžičky skořice, 200 v cukru, 2 vejce, 1/4 l černé kávy, 2 dl mléka, l dl oleje, 100 g mletých ořechů, tuk a mouka na plech.Poleva: 250 g moučkového cukru, 4 lžíce horkého mléka, 1 lžíce instantní kávyPOSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce Ušleháme s cukrem ve šlehači, pomalu přidáváme kávu, olej, střídavě mléko s moukou smíchanou s práškem do perníku, sodou, citrónovou kůrou, skořicí a ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 150 g tuku, 1 celé vejce, 70 g cukru, 1-3 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce mléka.Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 100 g cukru, 1 vejce, rozinky, mandle.POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme těsto, z 2/3 ponecháme na mřížky. Měkký tvaroh prolisujeme přes síto a utřeme s vejcem a cukrem. Pak vmícháme spařené a omyté rozinky a nasekané oloupané mandle. Plát těsta vložíme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, rukou jej dotvarujeme a potř ..
INGREDIENCE: 140 g hl. mouky, 110 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g mletých mandlí, 2 žloutky, citrónová kůra, 250 g malinové zavařeniny, 100 g malin, tuk a hrubá mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, přidáme jeden žloutek, na kousky nakrájené změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, jemně mleté mandle a nastrouhanou citrónovou kůru. Všechny přísady důkladně promícháme, vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 min. v chladu o ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 1 hrnek (¼ l ) cukru písek, 2 hrnky polohrubé mouky, ¾ sklenky oleje, ¾ sklenky vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, olej na vymazání a strouhaný kokos na vysypání plechu, posýpka z másla cukru a mouky (žmolenka), ovoce nebo plody na pokladení ( borůvky, rybíz, jahody, višně, pokrájené meruňky, ostružiny, maliny). POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce s cukrem šleháme tak dlouho pokud se cukr nerozpustí asi 10 minut. Poté přidáváme ostatní ingredience a nakonec krátce ..
INGREDIENCE: 500 g lístkového těsta, l vejce na potření.Náplň: l kg jablk, 4 lžíce strouhanky, 2 hrsti rozinek, 2 hrsti hrubě nasekaných ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžičky skořice, 4 lžíce rozehřátého másla na pokropení závinu.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo je nastrouháme nahrubo. Rozinky omyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je, aby mírně nabobtnaly. Ořechy hrubě nasekáme nebo nastrouháme. Lístkové těsto rozdělíme na poloviny, po jednom je na pomoučeném vále vyvál ..
INGREDIENCE: 800 g třešni, 8 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 3 vejce, 1/4 l mléka, sůl, máslo na vymazání formy.POSTUP PŘÍPRAVY: V misce smícháme mouku s cukrem. Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Třetí vejce našleháme, přidáme ke žloutkům a utřeme s moukou smíchanou s cukrem. Nakonec po částech vmícháme mléko. Vzniklé piškotové těsto necháme přikryté asi 10 minut uležet. Na dno máslem vymazané formy rozložíme třešně. Bílky Ušleháme se solí v tuhý sníh, který metlou lehce zam ..
INGREDIENCE: 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, l šálek mléka, l lžička prášku do pečiva, 3 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Mák umeleme a smícháme s moukou a práškem do pečiva. Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky dohusta. Ze tří bílků Ušleháme pevný sníh. Do žloutkové směsi opatrně vmícháme mouku s mákem a po lžících mléko. Do těsta lehce vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané formě v nepříliš horké troubě. Upečený moučník vyklopíme z f ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA