INGREDIENCE: 200g kostí, 500g hovězího masa, 1 uzené koleno nebo klobása, sůl, 50g másla, červená řepa 1 velký brambor, kousek celeru. 1 mrkev, půl petržele, 200 g kysaného zelí, 1 cibule, hrst šťovíku. 200 ml kysané smetany,2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, bobkový list, petrželka, cukr, popřípadě ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso s kostmi uvaříme doměkka. Na másle podusíme pokrájenou zeleninu (kromě šťovíku) a brambor, přidáme nakrájené maso, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme kořen ..
INGREDIENCE: 1 celer (asi 800 g), 80 g másla 3 drobné cibulky, 1/8 l smetany ke šleháni kousek citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu, 3/4 l masového vývaru, sůl, mletý POSTUP PŘÍPRAVY: Celer očistíme, opereme, rozkrájíme na dílky, které oloupáme a rozkrájíme na kostky. V 50 g rozpuštěného másla zpěníme na malé kousky krájené oloupané cibulky, přidáme celer a oboje dusíme dozlatova. Přilijeme smetanu, vložíme kousek omyté citrónové kůry a vaříme na malém ohni, dokud celer nezměkne. Pa ..
INGREDIENCE: 600g očištěné růžičkové kapusty, 50g másla nebo rostlinného tuku, 1/2 l vývaru (i z masoxu), 200 g mortadely (příp. veronského nebo jiného podobného salámu), sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g kysané kremovité 18% smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo nebo tuk rozehřejeme v kastrolu a podusíme na něm polovinu množství růžičkových kapustiček. Zalijeme je vývarem a zakryté pokličkou vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Mezitím rozkrájíme salám na proužky. Vývar s uvařenými kapus ..
INGREDIENCE: 4-6 krajíčků suchého chleba nebo celá patka, 1 větší mrkev, 1/4 kapusty, kousek celeru, 1 vetší cibule, 2 lžíce sádla, hovězí vývar (nebo vývar z masoxu), muškátový květ a zázvor, 1 -4 vejce, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokud máme chléb v krajačkách, předem je na sádle osmažíme dozlatova. Je-li zbytek ve větším kousku, pak jej dáme hned do hrnce, zalijeme vodou a přidáme dobře očištěnou zeleninu. Máme-li vývar, použijeme vývar. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle ..
ŘEDKVIČKOVÁ POLÉVKA. INGREDIENCE: 1 cibule (asi 100 g), 2 svazky ředkviček s pěknými nepoškozenými listy, 2 svazečky petrželky, 1 lžíce tuku, 3/4 l masového vývaru muškátový oříšek, 1/8 l smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1/8 1 bílého vína (Ludmila, Ryzlink) POSSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli, oprané lístečky z ředkviček a opranou a okapanou petrželku drobně rozsekáme a krátce podusíme na rozpuštěném tuku. Zalijeme vývarem, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a 10 minut na mírném ohni vaříme. ..
INGREDIENCE: 1 1/4 litru vývaru z kostí, 6 zelených paprikových lusků, lžíce rajčatového protlaku, podle chuti sůl, petrželová nať, 3 citróny, 30g másla, 3 rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky zbavíme slupky a jader, opláchneme a nakrájíme na tenké nudličky a dáme dusit na máslo. Pak oloupeme rajčata, zbavíme je jader, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k paprikovým luskám.Podušené papriky s rajčaty vložíme do přecezeného vývaru z kostí, přidáme rajčatový protlak, dosolíme a krátce povaříme a ..
INGREDIENCE: 350g hlávkového zeli, 200g mrkve, 150g brambor, 150g cibule, 100g špeku bez kůže, 40g sádla,1 1/4 l Vývaru z kostí, 80g tvrdého sýra na strouhání, podle chuti sůl, lžička cukru, 4 krajačky chleba, celerová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na sádle. Pak přidáme cukr, sůl, zalijeme vývarem z kosti a uvaříme. Měkkou zeleninu propasírujeme zpět do polévky. V přiměřeně velkém hrnku opečeme na kostičky krájenou slaninu a zalijeme pr ..
INGREDIENCE: 1 1/4 l vody, podle chuti sůl, 500g rajčat, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 50g rýže, 3 zelené papriky, 2 vejce, zelená petržel.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme drobně krájenou cibuli, přidáme hladkou mouku. Cibulovou jíšku rozšleháme vodou, zavaříme, přidáme oloupaná nakrájená rajčata a zelené papriky a vaříme. Rýži uvaříme zvlášť ve slané vodě, přecedíme, necháme odkapat a přidáme do polévky, pak do vajec zašleháme trochu prochladlé polévky a spojíme s ostatní ta ..
INGREDIENC: 1/4 l vody, tolik květáku, aby vážil asi 1/2kg, 2 žloutky, 1/8 l mléka nebo smetany, 20 g másla květ. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, rozebereme na růžičky, zalijeme osolenou vařící vodou a uvaříme skoro do měkka. Polovinu květáku dáme do mixéru, přilijeme mléko či smetanu, přidáme žloutky a podle potřeby přidáme i vývar z květáku. Rozmixujeme úplně jemně. Přelijeme zpět do kastrolu, přidáme druhou polovinu květáku v kouscích, prohřejeme, okořeníme. Nahoru dáme po odstavení z ohně ..
INGREDIENCE: 50g hrachu, 700g zeleniny, 50g hovězího syrového masa, 30g hladké mouky, 30g másla, 1 litr vody, asi 30 g jemné krupicePOSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 litru osolené vody dáme syrové maso, světlou máslovou jíšku a vaří asi hadinu. Vychladlou vlijeme do mixéru, přidáme syrovou nakrájenou zeleninu, lžičku jemné krupice a dobře rozmixujeme asi po dobu jedné až dvou minut. Vlijeme zpět do hrnce a asi 20 minut povaříme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA