POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jako vlašský ořech čerstvého másla se rozpustí a udělá z hladké mouky světe růžová jíška. Zaleje se koflíkem studené hovězí nebo květákové polévky, případně jen vodou s polévkovou kostkou, rozmíchá a povaří na hladkou omáčku. Tekutinu je dobře přilévat po troškách, aby se dobře rozmíchala. Omáčka se nechá vystydnout, pak trochu odleje do koflíku, rozkvedlá se v ní 1 žloutek, dobře od bílku oddělený, vleje se to do ostatní omáčky, nádoba se postaví do většího k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Do mísy se dá 30 g másla, 3 žloutky, 20 g cukru a dobře se utře. Poté se přidá 3/8 l mléka, 280 g proseté mouky, osolí a míchá se, až je těsto dobře vypracováno. Naposled se přidá z 3 bílků sníh, ½ lžičky pečivového prášku a ihned na rozehřátém lívanečníku se lívanečky pekou. Důlečky se vymažou máslem, těsto se po lžíci do nich nalije, jsou-li na jedné straně dost opečené, obrátí se a tak se v pečení pokračuje. Urovnají se na prohřátou mělkou mísu, posypou skořicí ..
OSTUP PŘÍPRAVY: 6 velkých rajčat se dusí na osmažené cibulce, pak se zalejí polévkou z kostí a zeleniny, není-li při ruce, osmaží se všecka polévková zelenina s rajčaty, podle potřeby osolí a nechá povařit. Procezená zasmaží se tmavší jíškou a zavaří do ní hrubé nudle, rýže, na kousky rozlámané makarony nebo ovesné vločky. Též se může podávat s osmaženou houskou nebo chlebem. Také strouhanka, opražená na kastrolku v troubě, je vhodným závarem. Dle chuti může se přikyselit cit ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý tvaroh se nakrájí na tenké krajíčky, dá do kamenného hrnce, osolí, okmínuje a nechá přikrytý plátýnkem v teple uležet. Občas se promíchá, aby se stejnoměrně uležel. Po několika dnech se k němu přidá husté, kyselé smetany, promíchá se to, aby větší kusy se rozdrobily, ale v kaši takto vzniklé musí být dost kousků sýra. Kamenný pekáč se vymaže máslem, vysype housku, kaše se do něj vlije a v troubě zvolna peče, až je na povrchu pěkná červená kůrka. Může se ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se vezme 1 žloutek, 2 lžíce másla, sádla nebo jiného tuku, 3 lžíce cukru, kvásek z 30 g kvasnic, trochu soli a dle potřeby vlažného mléka. Těsto se vypracuje, dá kynout, lžící pak vyhazují na vál male kousky, dává se na ně nádivka, zabalují se buchty, kladou do vymazaného pekáče ne těsně k sobě, dají na teplé místo kynout, pak mastí po povrchu i v mezerách, aby se neslepily, a v dobře vytopené troubě pekou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odleženému a nasolenému krocanu se podebere kůže na horní části prsíčeka naplní nádivkou. Zašije se a dolní část prsíček stehna se protáhnou slaninou. Upraví se a zaváže motouzem. V hlubokém pekáči se rozpálí máslo a sádlo, celkem asi 150 g, krocan se dá do pekáče a malou naběračkou tímto rozpáleným tukem po všech stranách poleje, poté se pod něj dají dvě silnější špejle nebo mřížka, položí se prsíčky dolů a mladý dá hned péci do trouby, starší se raději asi hodinu dusí pod ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g cukru se rozvaří v 1 l vody, hodí se do toho kůra z 1 pomeranče a nechá se přikryté stát. Do větší nádoby se dá ¼ l dobrého, čerstvě vařeného čaje, ¼ l jemného rumu, vytlačí se šťáva ze 4 pomerančů a 1 – 2 citronů. Cukrová voda se do toho vlije, dobře zamíchá, procedí a podává se horké ve sklenicích. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný kapr se rozdělí na poloviny nebo rozkrájí na porce, méně osolí, každý díl se potře sardelovou pastou, nechá odležet, pak se vloží do pekáče s rozpáleným máslem, posype bílou strouhanou houskou, každý díl po povrchu pokape máslem a peče se asi 20 minut. Při pečení se podleje polévkou. Měkké maso se vyndá na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, povaří a vleje na maso. Zdobí se dílky citronu a zelenou petrželkou. Také se může v másle zapěnit cibulka, nebo p ..
INGREDIENCE: 1 kapr asi 2 kg, připravený k vaření, cibulky ve svitcích, 1 jablko, 1 sklenice křenu, máslo, strouhanka, podmáslí, 1 svazek Petržele, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Vložíme kuchyňsky připraveného kapra asi na 4 hodiny do podmáslí, pak ho opláchneme a osušíme, osolíme a opepříme. Zevnitř i zvenku potřeme křenem. Vyplníme břišní dutinu kapra, nakrájeným jablkem, cibulkami nakrájené na kroužky, vločkami másla a sekanou petrželkou. Pak rybu umístíme na velký kus alobalu, posypeme st ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Petržel, mrkev, celer a kapusta nakrájejí se na drobné nudličky a na kousku másla osmaží. Poté se ne to naleje horká voda, osolí a nechá vařit. Za ½ hodiny přidají se jikry z kapra nebo mlíčí, jeda cibule celá, aby se mohla po uvaření vyndat. Hlavy z ryb, zbavené žáber, odusí se na másle, vaří zvlášť ve slané vodě jen asi ¼ hodiny, poté se voda do polévky přecedí, maso z hlav se obere, přidá k polévce a zasmaží se světlou jíškou. Přidá se ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA