INGREDIENCE: 750g mrkve, 1/8 l kysané smetany, 20g polohr. mouky, 3 lžíce strouhaného křenu, 20g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev nastrouháme a dusíme na másle s trochou vody. Zaprášíme moukou a ještě podusme. Nakonec vmícháme jemně nastrouhaný křen, kysanou smetanu a přidáme několik nastrouhaných syrových mrkví. Již nevaříme. Příloha: brambory ..
INGREDIENCE: 500 g paprikových lusků, 7 vajec, 100 g tuku, 50 g cibule, sůl, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky zbavíme semen, spaříme osolenou vodou, ve studené vodě vychladíme a necháme odkapat. Na každou porci počítáme jeden velký nepoškozený paprikový lusk, u ostatních stáhneme slupky a nakrájíme je na nudličky. Na jedné třetině tuku osmahneme drobně krájenou cibulku do růžova, přidáme krájené paprikové lusky, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání nechá ..
INGREDIENCE: 1 kg neočištěných kedluben, lžíce hladké mouky, lžíce cukru, sůl, 5 cl mléka, 1 žloutek, 25 g tuku, mletý pepř, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Kedlubny oloupeme, vypereme, nakrájíme na čtvrtky a na tenké plátky. Nakrájené kedlubny zalijeme vlažnou vodou, osolíme a dusíme. Poloměkké kedlubny zahustíme světlou řídkou jíškou, kterou si připravíme z dávky tuku a mouky, dobře rozmícháme a dusíme do měkka. Nakonec zjemníme mlékem, přidáme cukr, dosolíme a necháme krátce povařit. Před pod ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu cibuli a svazeček mrkve nakrájíme nadrobno a podusíme, 50g rýže opereme v horké vodě, smícháme s cibulí a mrkví, přidáme oloupané a nakrájené rajče, usekanou petrželku, osolíme a opepříme. Odjádříme paprikové lusky a naplníme je touto směsí, narovnáme do rendlíku otvory nahoru, trochu přisolíme, zatížíme talířkem a zalijeme asi do poloviny vařící vodou. Postavíme na mírný oheň nebo pečeme v troubě. Mezitím si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem z paprik a podl ..
INGREDIENCE: 2 kusy lilku, 100g cibule, 250g rajčat, 50g oleje, česnek, sůl, vývar ze zeleniny.Náplň: jemně nakrájená cibule se nechá zpěnit na oleji, přidají se oloupaná, jader zbavená rajčata, trochu strouhaného nebo třeného česneku, sůl a vše se nechá krátce podusit (náplň musí být hustší).POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté lilky se ovaří ve vařící vodě asi 5 minut. Pak se vyjmou, jednotlivé kusy se naříznou tak, aby vznikly dvě stejné oddělené půlky, které se rozloží do olejem vymazaného kastrolu a ..
INGREDIENCE: 600 g čerstvých zelených fazolek (nebo sklenice sterilovaných fazolek),vývar z kostí hovězích, nebo vývar připravený z kostky masoxu, 40 g másla, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, 10 g mleté sladké papriky, petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 300 g očištěných čerstvých hub (hřiby pravé, houby hřibovité, klouzky, lištky), 1 dl kysané smetany, půl lžičky cukru, lžíce octa a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné fazolky nakrájíme šikmo na proužky a uvaříme v malém množství vývaru téměř doměk ..
INGREDIENCE: 8 středních okurek, 300g žampionů, citr. šťáva, 1 cibule, 60g tuku, 40g slaniny, sůl, pepř, tymián, 2 stroužky česneku, 8 lžic strouhanky, 125 ml vývaru z masa nebo bujonu, 100 ml kysané smetany, tuk na vymazání. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Semena vydlabeme a dáme stranou. Žampiony očistíme, nakrájíme na větší kousky a zakapeme citronem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmáhneme na části tuku se slaninou rozkrájenou na kostičky. Přidáme houby a vydlaban ..
INGREDIENCE: 500g malých rajčátek, 2 vejce, 100g hl. mouky50g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 dl oleje, bazalka, koriandr, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Slupku rajčátek nakrojíme, spaříme ve vařící vodě a oloupeme. Z nasekaných bylinek, sýra, mouky, mléka a vajec připravíme těstíčko. Oloupaná rajčátka obalíme v hladké mouce, v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat a ihned podáváme. ..
INGREDIENCE: 600 g kapusty, 50 g anglické slaniny, 150 g vařeného slepičího masa, l cibule, l vejce, 150 g strouhanky, špetka pálivé papriky, majoránka, pepř, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapanou kapustu umeleme stejně jako cibuli a slaninu. Pak přimícháme drobně pokrájené slepičí maso, vejce, strouhanku a směs okořeníme. Dosolíme a dobře promísíme. Pak tvoříme vlhkou rukou krokety, které v rozpáleném oleji smažíme ze všech stran. Podávám ..
Salát připravujeme nejraději z mladých cuket. Prospívají nám - jsou energeticky chudé, vyplavují z těla soli, příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Jsou vhodné pro diabetiky, obézní, revmatiky, žlučníkáře, při zácpách, dně atd. Mohou se jíst i syrově.POSTUP PŘÍPRVY: Asi 500g mladých cuket nakrájíme na kostičky a plátky. Mladé neloupeme. Opečeme je krátce na 2 lžících oleje spolu s pálivou papričkou. Tu pak odstraníme. K opečeným cuketám přidáme 1 cibuli drobně nakrájenou a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA